Rodica Stanoiu a cerut mutarea procesului din cauza ziaristilor

Vineri, 19 Martie 2010, ora 16:26
2284 citiri
Rodica Stanoiu a cerut mutarea procesului din cauza ziaristilor

Procesul Rodicai Stanoiu cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a fost stramutat sub pretextul interesului prea mare al presei.

Rodica Stanoiu sustine ca nu a putut demonstra pana acum ca nu a facut politie politica in perioada comunista din cauza ziaristilor, scrie Evenimentul Zilei.

Acuzata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ca ar fi turnat la Securitate, Stanoiu a solicitat stramutarea procesului, prin care ea contesta eticheta de politie politica, de la Curtea de Apel Bucuresti la cea din Oradea.

Fostul ministru PSD al Justitiei s-a folosit de faptul ca partenerele de viata ale ziaristilor Dan Tapalaga si Cristian Sutu sunt judecatoare la instanta pe rolul careia se afla dosarul. Cei doi jurnalisti nu au scris niciodata despre cazul Stanoiu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a admis totusi cererea de stramutare a procesului, la aproape patru ani de la debutul sau.

Pentru a-si motiva solicitarea de stramutare, Stanoiu a acuzat presiuni din partea mass-media. Prin articole sau prin simpla lor existenta, cativa ziaristi ar fi zadarnicit eforturile acesteia de a se dezice de agenta "Sanda", cea care a semnat 51 de note informative aflate in arhiva CNSAS.

"Instanta a fost supusa unei presiuni permanente din partea unor reprezentanti ai mass-media, ai unei asa-zise societati civile si chiar ai Ministerului Justitiei (...). In timp, asemenea ma nopere si-au atins scopul, instanta sfarsind prin a fi timorata (...)", se mentioneaza in cererea de stramutare depusa de Rodica Stanoiu.

Punctul nevralgic in procesul cu CNSAS il reprezinta, pentru Stanoiu, efectuarea unei a cincea expertize grafologice, prin care sa se compare cele 51 de note informative semnate "Sanda" cu documente din dosarul fostului demnitar de la Directia Pasapoarte a Ministerului de Interne ceausist.

Rodica Stanoiu a refuzat insa sa accepte pentru comparatie documentele de la Pasapoarte. Pentru aceasta decizie cruciala, instanta ar fi fost influentata in primul rand de jurnalistul Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, care a facut cerere de a interveni in proces in favoarea CNSAS.

Cererea Rodicai Stanoiu

Potrivit cererii depuse de Stanoiu la Inalta Curte si obtinuta de agentia NewsIn, stramutarea este solicitata "pentru motive de banuiala legitima". Fostul ministru al Justitiei pomeneste, in cerere, despre legaturi personale intre ziaristi si judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti si despre presiune mediatica.

"Asa cum aveam sa descopar, in randurile acesteia (Curtii de Apel Bucuresti, n.r.) sunt magistrati aflati in relatii apropiate (concubinaj, casatorie) cu persoane inregimentate printre sustinatorii CNSAS", arata Stanoiu, facand referire la doi jurnalisti de la HotNews, respectiv Evenimentul Zilei.

"Am dobandit convingerea ca presiunile si injonctiunile sistematice in activitatea de judecata a dosarului meu au afectat esential nu doar impartialitatea judecatoarei care investite cu solutionarea lui, ci chiar pe aceea a intregii instante", mai arata Stanoiu in cererea de stramutare.

Unul dintre cele mai controversate procese ale CNSAS este cel al fostului ministru PDSR-ist al Justitiei, Rodica Stanoiu, care a atacat, in 2007, la Curtea de Apel Bucuresti, verdictul de colaborator al Securitatii dat in 7 decembrie 2006 de Consiliu, in baza vechii legi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Rodica Stanoiu CNSAS proces, #Rodica Stanoiu ziaristi , #ancheta