Scandal international din cauza unei opere a lui Brancusi

Duminica, 09 August 2009, ora 12:43
15685 citiri
Scandal international din cauza unei opere a lui Brancusi
Foto: New York Times

Una dintre capodoperele lui Constantin Brancusi, o varianta in bronz a "Domnisoarei Pogany", din 1913, este implicata intr-o controversa care improsca geniul artistului si al artei sale cu noroi, scrie presa americana.

Cotroversa in care este implicata sculptura este legata de custodie, inca incerta, dupa trei procese desfasurate la Paris, Oslo si Manhattan si dupa doua vanzari "murdare": opera nu a fost nici clasata si nici inclusa in lista obiectelor de patrimoniu din Romania, potrivit unei anchete realizate de celebra publicatie New York Times.

Pe "Domnisoara Pogany" se bat doi colectionari, un om de afaceri din Norvegia si un concern din Belize. In ciuda disputei, ambii sustin ca fratii Botez, proprietarii de origine romana ai piesei, le-ar fi vandut-o in 2007.

Concret, ca aceeasi piesa de arta a fost vanduta catre doi cumparatori, fiecare dintre acestia initiind cate un proces contra fratilor Botez, unul in Norvegia, iar celalalt in Manhattan.

Atat norvegianul, cat si conducerea concernului din Belize au dovezi prin care isi sustin declaratiile si prin care demonstreaza ca au dreptate. Norvegianul Christen Sveaas si corporatia lui David Martinez, cu sediul in Belize, au dovezi ca statuia le-ar fi fost vanduta de Alexandru si Alvaro Botez, cei care au mostenit sculptura, daruita chiar de Brancusi bunicilor din partea mamei a celor doi frati, in 1914.

In 1976, familia a permis Muzeului de Arta al Romaniei sa expuna sculptura pentru o expozitie de doua luni, dar statul roman a refuzat sa o mai returneze proprietarilor. A durat mai bine de doua decenii, un proces si un ordin judecatoresc pentru ca statuia sa revina familiei, in 2000.

Intre timp, cei doi frati au emigrat, Alexandru, la Oslo, iar Alvaro, la Paris.

In 2000, Ministerul Culturii din Romania a aflat de scoaterea la licitatie a operei lui Brancusi la casa Christie's din New York, licitatia fiind oprita la interventia statului roman.

In 2005, fratii Botez au demarat negocierile cu Christen Sveaas, detinatorul unei companii de investitii in Norvegia si proprietarul unui alt Brancusi, "Prometheus". Divergentele dintre cei doi frati au impiedicat insa vanzarea. In iulie 2007, Sveaas ar fi semnat contracte separate pentru a cumpara bronzul. Alexandru si cei doi copii ai lui ar fi fost de acord sa primeasca o parte din bani, 7 milioane de dolari, alte 7 milioane urmand sa fie platite cand s-ar fi rezolvat litigiul cu statul roman.

Pe celalalt contract, semnat de fiica lui Alexandru Botez, Sveaas ar fi fost de acord sa-i plateasca lui Alvaro 5,6 milione de dolari, dar acesta a respins contractul.

Intre timp, fratii au demarat negocieri paralele cu un alt cumparator, Studio Capital, cu sediul in Belize, apartinand lui Martinez, un om de afaceri mexican. In august 2007, Alvaro Botez ar fi calatorit cu statuia in Elvetia, unde expertul de arta Dominique Levy de la L&M Arts a inspectat-o. O saptamana mai tarziu, fratii Botez au vandut statuia corporatiei din Belize, pentu 14 milioane de dolari (7 milioane de dolari fiecare).

In luna iulie 2009, tribunalul din Oslo a decis ca Sveaas detine jumatate dintre drepturile pentru sculptura si a stabilit ca Alexandru Botez trebuie sa-i plateasca daune de 1,5 milioane de dolari. Timon Botez, fiul lui Alexandru, a comentat decizia tribunalului ca fiind una grea. "Judecatorul a decis ca Sveaas are un contract cu Alexandru", spune Donald J. Kennedy de la Carter, Ledyard & Milburn, care-l reprezinta pe Sveaas.

Acum, norvegianul are un alt proces, in Manhattan, unde-l acuza pe Martinez de interferenta, cerand 80 de milioane de dolari, 40 pentru statuie si alte 40 ca daune morale.

Avocatul lui Martinez din Londra, Jonathan I. Blackman de la Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, neaga insa ca acesta ar detine bronzul.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Culturii, statul roman a incercat sa includa piesa lui Brancusi in sectiunea Tezaur national, insa demersurile nu au avut rezultatul dorit, cel putin pana acum.

"Domnisoara Pogany", a carei custodie e disputata, este turnata in bronz si o are ca model pe pictorita Margit Pogany, care a vizitat atelierul parizian al lui Brancusi prin 1913. Sculptura a fost daruita familiei Frederic si Cecilia Cutescu-Stork, iar in 1948 a fost declarata "de utilitate publica", statut in vigoare pana in 2000, cand a fost returnata fratilor Botez.

Citește și:
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom că ”în momentul ăsta nu doreşte” ca România să devină jucător regional în domeniul energetic. El susţine că OMV Petrom...
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
Liberalii au transmis vineri că susţin scăderea taxării muncii şi creşterea veniturilor, dar au subliniat că, în cazul în care este redusă taxarea muncii punându-se presiune pe mediul de...