Cimitirul din localitatea maramureseana Sapanta nu mai e la fel de vesel ca altadata din cauza unui scandal izbucnit intre mesterii crucilor colorate.
Unul dintre acestia, Dumitru Pop-Tincu, a inregistrat la OSIM celebrele cruci si albastru de Sapanta si a devenit proprietarul marcii. Acum, doar el mai are voie sa faca astfel de cruci, relateaza Cotidianul. Nici nu poate face fata atator comenzi de cruci, dar nici nu vrea sa lase alti mesteri populari din sat sa il ajute.
Cand mesterul Gheorghe Stan-Coltun a vrut sa faca si el o cruce, Pop-Tincu a sunat la procurori si i s-a facut dosar penal. Judecatorii au decis sa nu-l incarcereze, dar i-au dat o amenda de 400 de lei.
Coltun insa nu s-a lasat de meserie. Nu poate sa se lase pentru ca asta face de cand se stie. A facut lucrari ornamentale pentru manastiri, pentru Casa Poporului. Tatal lui a fost ucenicul lui Ioan Stan-Patras, creatorul Cimitirului Vesel. "Daca trebuie sa fac si inchisoare pentru ca fac cruci, ce a facut si tata si ce am facut si eu de mic, no, o sa ma duc la inchisoare", le-a declarat Coltun celor de la Cotidianul.
Oamenii cumpara crucile lui pentru ca sunt mai ieftine ca cele ale lui Pop-Tincu.
Alt mester, Toader Turda-Sepe, a fost si el amenintat de Pop-Tincu. "Trebuie sa vii la mine cu crucile tale, eu sa pun marca mea pe ele si sa imi dai o cota din vanzarile tale", i-a zis Tincu.
Sepe a fost si el ucenicul lui Ioan Stan-Patras si considera ca are dreptul sa duca mai departe arta maestrului.
Pana un alta, acesti cativa mesteri au in Cimitirul Vesel cruci facute de mana lor si, daca n-ar fi semnate pe cant, numai un expert ar sti care e a unuia si care a altuia.
Din 1.327 de cruci, cate sunt in Cimitirul Vesel, jumatate sunt facute de maestru, jumatate de discipoli, in primul rand ale lui Tincu. El n-are ucenici. Dupa el nu va mai fi nimic.
In alta ordine de idei, are vreun procedeu unic inventat de el ca sa... Vezi tot