Scandalul Mita Permiselor Auto a ajuns si la Bucuresti, anunta DNA

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 08:54
6053 citiri
Scandalul Mita Permiselor Auto a ajuns si la Bucuresti, anunta DNA

Mai multi sefi din cadrul Serviciului Permise Auto din Bucuresti sunt cercetati de DNA dupa ce au fost pusi sub urmarire si s-a descoperit ca au acceptat bani pentru a facilita obtinerea unor permise auto.

Actul de coruptie a fost descoperit dupa ce procurorii anticoruptie au obtinut autorizatie judecatoreasca de interceptare a telefoanelor unor sefi din cadrul Serviciului Permise Auto, fiind banuiti ca cereau bani in schimbul eliberarii carnetelor auto, anunta Adevarul.

In fruntea listei cercetatilor se afla chiar seful de la Permise Auto Bucuresti, Dan Mosescu, acuzat de luare de mita. In acelasi dosar, alaturi de Mosescu, mai sunt cercetati tot pentru luare de mita si comisarul Florian Petrache, seful Serviciului Permise de Conducere si Examinari Bucuresti, si subcomisarul Marian Lefescu, seful Biroului Examinari.

Conform unor surse judiciare, celor trei ofiteri le-au fost interceptate convorbirile telefonice, procurorii avand indicii ca acestia ar fi pretins si primit diverse sume de bani de la candidatii la examenul auto cu scopul de a le facilita obtinerea permisului de conducere.

DNA le-a urmarit convorbirilor telefonice

DNA a obtinut autorizatie judecatoreasca pentru inregistrarea convorbirilor si pentru a lua imagini de la intalnirile celor trei sefi de la Permise Auto Bucuresti. Cercetati in acelasi dosar, comisarul-sef Florea Popescu si instructorul auto Mihai Cojita au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, dupa ce au favorizat la proba de traseu mai multi candidati.

Ancheta procurorilor a fost demarata dupa ce doi instructori auto au facut autodenunturi, Dragos Schiopescu si Marius Marinescu, deoarece riscau sa-si piarda locul de munca din cauza numarului mare de candidati picati. Instructorul auto Dragos Schiopescu a declarat la DNA ca "am procedat si eu ca si alti instructori si am luat de la elevi sume de circa 100 de euro de elev pentru a o da examinatorilor".

Schimbul de banii dintre instructorii auto si polisti se facea in diferti locuri, iar cei din urma erau pusi la curent cu numele candidatilor care vor obtine permisul. Prefectura Capitalei, in subordinea careia se afla Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, a precizat ca in acest moment nu detine date sau informatii care sa conduca la ideea ca politistii sunt cercetati la DNA si nu au fost niciodata audiati la Parchet.

Tarifele pentru a trecerea cu brio a examenului auto se incadrau intre 100-200 de euro/candidat, iar banii puteau fi dati si in lei, iar uneori acceptau si sume mai mici. In cadrul unei discutii telefonice inregistrate de DNA intre comisarul-sef Florea Popescu si instructorul auto Dragos Schiopescu din luna aprilie a anului trecut comisarul a cerut trei milioane de lei vechi ca sa ii dea permisul unui candidat la examenul auto.

Politistul a precizat ca fara aceasta suma obtinerea permisului auto iese din calcul, suma pe care a si primit-o ulterior. "Voi solicita in scris la DNA precizari cu privire la aceasta situatie putin bizara. Nu am cunostinta sa fiu cercetat de DNA, DGA sau alta institutie", a declarat Dan Mosescu, seful Permise Auto Bucuresti.

Pana in prezent sefii de la Permise Auto din Arges si Bacau au fost trimisi in judecata pentru facilitarea obtinerii permiselor auto contra unor bunuri sau sume de bani.

Si la Iasi se fac verificari

Joi dimineata, aproape toti ofiterii Directiei Generale Anticoruptie Iasi, coordonati de un procuror, au descins in forta la sediul Politiei Rutiere si au incarcat in mai multe masini zeci de mii de acte: procese verbale, registre de evidenta a dosarelor penale, dar si citeva dosare penale.

Reprezentantii Parchetului au spus, scurt, ca doar fac verificari. Surse apropiate anchetei au dat insa verdictul clar: grave fapte de coruptie. Procurorii au in vizor zeci de politisti de la Rutiera pe care i-au filat, supravegheat si interceptat telefonic. Multi sunt cei care au fost vazuti luand spaga, dar exista si cativa care au refuzat "sa inchida ochii" pentru bani grei. In tot acest timp, seful Politiei Rutiere a stat ascuns.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mita permise auto, #cercetati DNA, #sefi politie Bucurest , #ancheta