Se sparge PSD - Geoana mazilit, Iliescu isi face partid nou

Joi, 25 Octombrie 2007, ora 07:35
5462 citiri
Se sparge PSD - Geoana mazilit, Iliescu isi face partid nou

In PSD se pregateste debarcarea liderului Mircea Geoana. Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Sorin Oprescu si mai multi parlamentari social-democrati au pus la cale strategia post euroalegeri care presupune abdicarea lui Geoana si a echipei lui, scrie "Cotidianul" in editia de joi.

Proiectul este gandit in doua variante: schimbarea actualei conduceri a PSD la un congres dupa euroalegeri sau transformarea gruparii Iliescu-Nastase intr-un nou partid. A doua solutie este una de avarie, pentru cazul in care la viitorul congres nu se va ajunge la un compromis.

"Am primit o scrisoare de la niste militanti fondatori care-mi spuneau: nu ne mai simtim acasa in acest partid. (...) N-am nimic impotriva unor constructii la stanga PSD, care sa largeasca putin evantaiul comunicarii cu societatea si care sa faca si o presiune utila", spunea atunci Ion Iliescu.

In plus, fostul sef al statului a avertizat ca in PSD ar putea aparea "aripi noi, mai inspre stanga sau centru".

Surse din PSD au declarat pentru "Cotidianul" ca recent au existat mai multe intalniri intre cei patru fosti lideri ai partidului, care au stabilit strategia de atac.

Se pare ca in prima saptamana din noiembrie, sustinatorii lui Iliescu si Nastase vor lansa la fundatia lui Razvan Theodorescu un proiect politic.

"Va pot confirma ca va exista o asemenea dezbatere. Nu va pot da deocamdata alte detalii, pentru ca se lucreaza la aceasta idee. Ce va pot spune e ca Ion Iliescu si Adrian Nastase, dar si alti colegi care se preocupa de problemele social-democratiei vor veni la aceasta reuniune", a declarat Razvan Theodorescu. El a precizat ca dezbaterea va avea loc "imediat dupa 1 noiembrie, la o data care va fi stabilita in curand".

Gruparea Iliescu-Nastase mizeaza pe sustinerea a 20 de filiale din teritoriu, inclusiv pe organizatia PSD Bucuresti, condusa de Marian Vanghelie. Se pare ca primarul sectorului 5 l-a anuntat deja pe Mircea Geoana ca-i retrage sprijinul politic si ca ii va taia suportul financiar.

O confirmare a acestor miscari de trupe din PSD este absenta unor membri importanti ai partidului de la actiunea de lansare a candidatilor PSD pentru Parlamentul European, care a avut loc marti. De la eveniment au lipsit Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Rus, Vasile Dincu, Marian Vanghelie.

Liderii miscarii anti-Geoana si-au impartit deja functiile pentru viitorul proiect politic. Ion Iliescu - presedinte de onoare, Adrian Nastase - presedinte, Sorin Oprescu - presedinte executiv, Miron Mitrea - secretar general. Din aceasta echipa ar mai face parte si Victor Ponta. Potrivit unor surse citate de "Cotidianul", numele lui Victor Ponta este vizat si pentru functia de presedinte al PSD.

- Geoana: Nu poti sa fii presedinte de onoare la fara frecventa

- Geoana pregateste debarcarea lui Iliescu

- Iliescu: Geoana ar trebui sa scoata palaria inainte de a deschide gura

- Iliescu: "Sunt nemultumit, dar nu plec din PSD"

- Geoana: Il asteptam cu placere pe Ion Iliescu la sedintele de partid

Jurnalistii considera ca semnalul rupturii definitive a fost dat de presedintele de onoare al PSD, zilele trecute, la aniversarea Partidului Socialist din Romania.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...