Securitatea stia ca Marin Preda facea sex pe podea cu Nina Cassian

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 18:13
17284 citiri
Securitatea stia ca Marin Preda facea sex pe podea cu Nina Cassian
Foto: Evenimentul Zilei

Din cauza notelor informative date catre Securitate de poetul Ion Caraion, pana si cele mai intime aspecte ale vietii scriitorului Marin Preda au fost cunoscute de politia politica.

Culmea, unii dintre ofiterii care il aveau in vizor pe romancier erau uneori atat de bulversati de cele citite in notele lui Caraion, incat isi sfatuiau subalternii sa mai potoleasca informatorul care punea pe hartie aspecte deocheate, scrie Gardianul.

Marin Preda si Ion Caraion au fost prieteni timp de aproape 40 de ani, iar romancierul l-a sustinut pe poet atat pe taram literar, cat si material, mai bine de doua decenii.

Din pacate, Caraion i-a fost ostil lui Preda inca de cand cei doi erau foarte tineri, dar nu i-a aratat niciodata cat il uraste, ba dimpotriva.

Informatiile pe care poetul le dadea Securitatii sunt relevante in acest sens. Culmea ipocriziei, dupa moartea scriitorului, Ion Caraion, aflat in Elvetia, scria ca Preda a fost omorat de Securitate si ca, in realitate, notele sale informative despre diversi scriitori romani, din tara ori strainatate, ar fi fost file din manuscrise pe care el le-a incredintat romancierului.

La 11 ianuarie 1966, Ion Caraion, racolat inca din 1964 de Securitate, a dat prima nota informativa legata de Marin Preda, sub numele de cod Nicolae Anatol, maiorului Mircea Albescu.

In opinia poetului, amicul sau era un obsedat sexual si un grobian, care a avut succes literar doar datorita unor imprejurari. Agentul incepe delatiunea sa cu anii in care Preda era corector la ziarul Timpul.

Conform lui Anatol, pe atunci, tanarul Marin Preda era vesnic nemancat si in ultimul hal de oboseala, motiv pentru care adormea in timp ce corecta spaltul.

Din aceeasi nota informativa reiese clar ca Ion Caraion il invidia pe Preda. Din acest motiv, incerca sa-l convinga pe ofiterul de legatura ca, in tinerete, romancierul era complexat si necivilizat.

De pilda, pentru a arata cat de necioplit ii era prietenul, Caraion descrie, cu lux de amanunte, cum Preda, invitat in garsoniera poetului Miron Radu Paraschivescu, a preferat sa se duca pe maidanul de langa bloc ca sa se usureze decat sa foloseasca baia. Pentru ca, i-ar fi spus Preda, la toaleta erau vase de "marmura asa de curate".

Caraion arata ofiterului de legatura ca totusi era "generos" fata de scriitor, cel din urma avand doar defecte. Asa ca arata cum, prin anii '50, l-a ajutat pe Preda, dar si pe sotia acestuia, sa se trateze, gratis, de... blenoragie, intervenind pe langa un medic de la "Parhon".

Notei trebuia sa nu-i lipseasca nimic, asa ca urmeaza o scena fierbinte. Protagonisti, Marin Preda si N.C., "o femeie rafinata care stia si frantuzeste", dupa cum i-ar fi marturisit chiar romancierul. Apoi, poetul descrie ironic cum Preda si N.C. faceau sex intr-unul din "birourile fostului Minister al Artelor, aflat atunci in blocul Ambasador", iar "pat le era dusumeaua".

Femeia la care se referea Ion Caraion in nota incredintata maiorului Albescu era poeta Nina Cassian. Documentul, inregistrat la 20 ianuarie 1966 si catalogat "Strict Secret", abunda de consideratii care scot in evidenta defectele lui Preda.

Pe scurt, era vorba despre lipsa de instruire a romancierului, despre faptul ca in tinerete a plagiat dintr-un autor ungur ori aspecte legate de viata conjugala.

Ulterior, notele informative ale lui Caraion legate de Preda ori alti scriitori au fost semnate cu numele de cod Artur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marin Preda, #Ion Caraion, #note Securitate, #Nicolae Anatol, #nume cod Securitate , #ancheta