Cine nu merge la audieri in Parlament sa faca inchisoare, cere sefa Comisiei de ancheta a alegerilor din 2009

Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 12:35
5563 citiri
Cine nu merge la audieri in Parlament sa faca inchisoare, cere sefa Comisiei de ancheta a alegerilor din 2009
Foto: Facebook/Oana Florea

Oana Florea, deputat PSD si presedinte al Comisiei de ancheta pentru alegerile parlamentare din 2009, a depus un proiect legislativ conform caruia refuzul persoanelor de a se prezenta la audierile unei comisii de ancheta se pedepseste cu inchisoarea de la 8 zile la 3 luni sau amenda penala de 10.000 lei si interdictia pe trei ani de a ocupa o functie publica.

"Refuzul persoanelor citate la comisia de ancheta de a se prezenta la audieri, de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, este considerat impiedicare a aflarii adevarului, constituie infractiune, se pedepseste cu inchisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amenda penala in valoare de 10.000 lei si cu pedeapsa complementara de interzicere de a ocupa o functie publica timp de 3 ani", se arata in proiectul depus de Oana Florea.

Potrivit propunerii legislative, Comisia de ancheta poate cita orice persoana care ar putea avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei, iar persoanele citate au obligatia sa se prezinte in fata comisiei de ancheta parlamentara.

In cazuri exceptionale, doar cu acordul comisiei de ancheta, persoana citata poate sa raspunda in scris, furnizand informatiile solicitate, sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta, se mai arata in proiect.

Totodata, proiectul prevede ca ancheta parlamentara "nu se substituie anchetei judiciare, avand un obiect si o finalitate diferite, ele putand coexista in ideea unei cooperari si colaborari loiale intre institutiile statului, chiar daca acelasi segment al realitatii este cercetat si documentat".

Potrivit propunerii legislative, Comisia de ancheta poate avea acces la orice categorie de informatii, inclusiv informatii clasificate, in conditiile legii.

Oana Florea a precizat, luni, in conferinta de presa in care a prezentat acest proiect, ca si-a asumat personal aceasta initiativa legislativa si o va prezenta, marti, si colegilor sai membri ai Comisiei, pentru a le cere un punct de vedere sau sustinerea prin semnatura, dupa care va depune propunerea legislativa in circuitul legislativ.

Ea a mentionat ca proiectul preia in proportie de 80% sintagme si principii din cele 4 decizii ale CCR date referitor la activitatea acestei Comisii de ancheta a alegerilor din 2009.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#oana florea comisie ancheta , #ancheta