Sindicatul care a blocat luni metroul face afaceri de milioane

Joi, 03 Iunie 2010, ora 09:49
5675 citiri
Sindicatul care a blocat luni metroul face afaceri de milioane

Sindicatul de la Metrou condus de Ion Radoi, cel care a blocat luni Capitala printr-o greva de solidaritate cu bugetarii care au ales, totusi, sa se duca la munca, face un munte de bani din chiriile luate pe spatiile comerciale primite pe vremea fostului ministru al Transporturilor Ludovic Orban (PNL).

Jurnalistii de la Adevarul au gasit diferente uluitoare intre chiriile incasate de sindicatul lui Ion Radoi din spatiile comerciale de la metrou si banii inregistrati oficial.

Succesul in domeniu este nebun: intre 2 si 3 milioane de lei vin anual din incasarea chiriilor pe spatiile comerciale si cele publicitare din statiile de metrou.

Cei care au garantat aceste afaceri pe o perioada de zece ani sunt Ludovic Orban, in calitate de ministru al Transporturilor si fostul director al Metrorex, Gabriel Mocanu.

Greva de la metrou a dat peste cap traficul in Bucuresti (Video)

Afacerile au inceput insa cu mult inainte, in 1990, cand Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) si-a facut firma, Sindomet SRL, si a incheiat un contract de asociere in participatiune cu Regia Autonoma de Exploatare a Metroului.

Sindicatul condus de Radoi a primit o parte dintre spatiile comerciale si spatiile publicitare din statii. De-a lungul anilor, Sindomed a primit mai mereu cea mai mare parte din contracte, dar in 2007 procentul a fost zdrobitor in favoarea sindicatului condus de Radoi: 25% pentru Metrorex, 75% pentru Sindomet, mai scriu jurnalistii de la Adevarul.

In anul 2009, veniturile societatii Sindomet pe 2009 au insumat 1,84 milioane de lei, adica aproximativ 438.000 de euro, iar calculele arata ca firma sindicatului a incasat o chirie medie lunara de 8,04 euro pe metru patrat.

Cu toate acestea jurnalistii au aflat ca sumele date de comerciati sunt in realitate mult mai mari. Astfel, pentru spatiul din Piata Unirii, in suprafata de 3,5 metri patrati, un patron plateste 750 de lei pe luna, adica 51 de euro pe metrul patrat, iar la statia Aurel Vlaicu, pentru un spatiu de 6 metri patrati se plateste chirie 1.000 de lei pe luna, ceea ce inseamna 39,6 euro pe metrul patrat.

In aceste conditii, devine inexplicabil de ce media lunara rezultata din veniturile inregistrate oficial e de numai 8,06 euro pe metrul patrat.

Greva la metrou - Ce salarii au angajatii Metrorex?

Alte milioane, din spatiile publicitare

In plus, tot in 2007 sindicatului Sindomet i s-au cedat prin contract, pe o perioada de 12 ani, spatiile publicitate.

Sindomet inchiriaza spatiile publicitare tertilor, profitul urmand sa fie impartit dupa urmatoarea schema: in primii doi ani de contract, Metrorex incaseaza 25% din incasari; in anii trei si patru, 40%; in anii 5-12, negociabil, dar nu mai putin de 53%, restul revienind firmei Sindomet.

Mai mult, la 11 iunie 2008, intre firma lui Ion Radoi si firma lui Sorin Ovidiu Vintu - "Monopoly Media" SRL, s-a semnat o conventie prin care firma patronului media vine pe peroane cu plasmele si cu canalul publicitar Zoom TV, dar cu obligatia de a difuza in 40% din timpul total de emisie informatii utile pentru calatori.

Pentru dreptul de a difuza reclame TV in statiile de metrou, firma lui SOV plateste sindicatului de la metrou 25.000 de euro lunar.

"Nu este normal ca Metrorex sa ia praful de pe toba. Practic, este o paguba adusa calitatii serviciilor de transport public, dar este greu de reziliat acum un astfel de act. Nu dispunem ca altii de o gasca de avocati. Plus ca un astfel de proces ar dura zece ani", a explicat actualul director al Metrorex, Gheorghe Udriste, de ce nu se reglementeaza afacerile de la Metrou in favoarea companiei si nu a sindicatului lui Radoi.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....