Spaga Daimler a umplut Romania de autobuze Mercedes

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 10:51
9324 citiri
Spaga Daimler a umplut Romania de autobuze Mercedes
Foto: Arhiva

Firma Daimler a dat cadouri in valoare de mai multe milioane de euro oficialilor din mai multe tari, printre care si Romania sau Bulgaria, cu scopul de a facilita incheierea unor contracte de vanzare a mai multor modele de autobuze Mercedes destinate transportului public.

Platile incorecte au fost efectuate prin intermediul birourilor din Istanbul ale subsidiarei Mercedes-Benz Turk (MB Turk) a Daimler si se ridica la cel putin 3,88 milioane de euro, informeaza agentia Mediafax citata de Romania Libera .

Mii de autobuze Mercedes Conecto si Citaro au fost achizitionate si in ultima perioada de regiile locale de transport sau entitati private din Bucuresti, Timisoara, Craiova, Brasov, Oradea, Bacau, Tg. Mures, Baia Mare, Targoviste si Zalau.

Conform sursei citate, mita ar fi adus firmei germane venituri de 95 milioane euro.

Din investigatiile facute reiese ca au fost facute plati de aproximativ 6,05 milioane euro catre parti terte in legatura cu tranzactii de export de autovehicule catre clienti guvernamentali din afara Turciei, respectiv din Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, Romania, Rusia, Arabia Saudita, Yemen si alte state.

Din suma de 6,05 milioane euro, cel putin 3,88 milioane euro au constat in plati incorecte si cadouri care au fost platite unor oficiali guvernamentali sau unor parti terte, cu intelegerea ca acestea sa fie date mai departe, in intregime sau partial, unor oficiali care sa ajute Daimler sa-si asigure vanzarea unor autovehicule catre clienti guvernamentali.

In perioada investigata adica 2005-2006, regiile locale de transport public din Romania, subordonate primariilor, au semnat contracte sau au achizitionat peste o mie de autobuze Mercedes.

Cel mai mare cumparator a fost RAT Bucuresti, cu 1.000 de autobuze cumparate la preturi cuprinse intre 180.000 si 210.000 de euro, urmat de RAT Timisoara, cu 55 autobuze achizitionate in 2005.

La inceputul acestui an, Primaria Timisoara a mai cumparat in leasing 30 de autobuze cu burduf Citaro la un pret total de 11 milioane de euro.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#mita Daimler Mercedes, #Romania autobuze Mercedes, #Videanu Mercedes autobuze , #ancheta