Spionajul american: Mafia va controla state din Eurasia in 2025

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 19:55
3715 citiri
Spionajul american: Mafia va controla state din Eurasia in 2025

Sistemul energetic neregenerabil actual va mai exista 100-200 de ani din cauza cresterii consumului de carbune, iar pana in 2025 retelele criminale vor ajunge sa controleze anumite state, prin influenta obtinuta din gestionarea resurselor de energie.

Consiliului National de Informatii (CNI) al SUA realizeaza o data la cinci ani un raport care sa "stimuleze gandirea strategica pentru viitor prin identificarea tendintelor principale care se vor dezvolta". Documentul publicat in 2008 face previziuni pentru anul 2025 si se numeste "Tendinte Globale 2025: O lume transformata".

"Chiar daca este posibil ca folosirea gazului natural sa creasca constant pana in 2025, consumul de carbune va inregistra cea mai mare crestere, in ciuda faptului ca este cea mai putin ecologica resursa.

Cresterea preturilor la petrol si gaze naturale va face ca sursele de energie care sunt ieftine, abundente si apropiate de piete sa fie mai cautate. Trei dintre cei mai mari consumatori de energie - SUA, China si India - alaturi de Rusia detin primele patru rezerve exploatabile de carbune descoperite la nivel mondial, reprezentand 67% din rezervele mondiale", se arata in raport.

Documentul agentiei americane preconizeaza ca energiile regenerabile nu se vor impune pe piata in urmatoarele doua secole.

Mai mult, tehnologiile actuale sunt, potrivit CNI, complet neadecvate pentru a inlocui arhitectura energiei traditionale la scara necesara, iar noile tehnologii energetice nu vor fi probabil viabile din punct de vedere comercial si nici foarte raspandite pana in 2025.

Gruparile criminale vor controla anumite state

Puterea unor actori nonstatali - cum ar fi companiile, triburile, organizatiile religioase si retelele de crima organizata - va creste, reiese din analiza CNI.

Astfel, in 2025, nu va mai exista o singura "comunitate internationala" compusa din statele lumii. Puterea va fi disparata, iar noii actori vor impune noi reguli jocului, in timp ce riscul ca traditionalele aliante occidentale sa slabeasca va creste.

"Fragmentarea sistemului international reprezinta o amenintare din cauza puterii tot mai mari pe care o pot obtine retelele criminale transnationale prin gestionarea resurselor existente - mai ales energia la nivel global, mineralele si alte piete strategice - la care se adauga si implicarea lor in traficarea narcoticelor la nivel international.

Cresterea cererii de energie va determina extinderea activitatilor gruparilor de infractori prin stabilirea unor legaturi directe cu furnizorii de energie si cu liderii tarilor care detin resurse energetice", explica analiza.

Potentialul de penetrare al crimei organizate este crescut si din cauza faptului ca resursele energetice se concentreaza tot mai mult in tari cu o slaba guvernare, unde coruptia este adanc inradacinata si unde legea nu este respectata.

Mai mult, activitatile ilicite de crima organizata in sectorul energetic vor determina un avantaj competitiv nedrept pentru companiile afiliate.

Cu timpul, avertizeaza CNI, "din cauza tentaculelor lungi ale oficialilor de la guvernare si a conducerii corporatiilor, infractorii ar putea fi in pozitia de a controla statele si a influenta actiunile de pe piata, daca nu chiar si politica externa.

Pentru numeroase tari bogate in resurse, castigurile obtinute din energie asigura baza intregii politici economice si energetice si sunt element central in luarea deciziilor de politica externa", se arata in raport.

Cel mai probabil este ca retelele criminale sa se impuna pe pietele eurasiatice, unde crima organizata a fost o parte institutionalizata a mediului politic si economic si unde, cu timpul, "infractorii au devenit oameni de afaceri influenti, devenind parteneri valorosi ai oficialilor corupti", preconizeaza CNI.

In timp ce furnizorii rusi si eurasiatici isi atribuie o bucata tot mai mare din piata din Europa si Asia, este de asteptat ca aceste retele de crima organizata sa isi extinda operatiunile, proliferand coruptia si manipuland politicile externe in avantajul lor, atrage atentia analiza.

Apusul erei petrololului este putin probabil

Pana in 2025 lumea se va afla in mijlocul unei tranzitii energetice fundamentale, in ceea ce priveste tipurile de combustibili si sursele de energie, dar productia de hidrocarburi lichide non-OPEC (ca de exemplu, petrolul nerafinat, gazul natural lichefiat si alti combustibili neconventionali) nu va putea creste in acelasi ritm cu cererea, preconizeaza CNI.

Nivelul de productie a multor producatori traditionali de energie - Yemen, Norvegia, Oman, Columbia, Marea Britanie, Indonezia, Argentina, Siria, Egipt, Peru, Tunisia -este deja in declin. Nivelul de productie al altora - Mexic, Brunei, Malaysia, China, India si Qatar - stagneaza. Numai sase tari - Arabia Saudita, Iran, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Irak (teoretic) si Rusia - pot sa asigure 39% din totalul productiei de petrol din 2015, potrivit estimarilor.

Posibilitatea izbucnirii unui conflict va creste din cauza unor schimbari rapide in anumite parti ale Orientului Mijlociu si proliferarii armelor letale. Nevoia ca SUA sa actioneze ca o forta de echilibru in regiune va creste, chiar daca alte putreri ca Rusia, China si India vor juca un rol mai mare ca astazi.

Este foarte putin probabil ca terorismul sa dispara pana in 2025, dar numarul de adepti ar putea sa scada daca cresterea economica in Orientul Mijlociu continua si este redusa rata de somaj la tineri, subliniaza raportul CNI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
Ungaria analizează posibile intervenții asupra prețului carburanților. „Răbdarea Guvernului se epuizează”
Ungaria analizează posibile intervenții asupra prețului carburanților. „Răbdarea Guvernului se epuizează”
Ungaria va analiza dacă se impune o intervenţie pentru reducerea preţului carburanţilor, după o analiză care va fi realizată de Oficiul central de statistică (KSH) asupra preţurilor medii...
#mafie, #control, #combustibil, #2025, #raport, #spionaj american , #ancheta