SRI a blocat ancheta Hayssam

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 09:03
2016 citiri
SRI a blocat ancheta Hayssam

Aparitia publica a stenogramelor unor convorbiri dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu l-a determinat pe Radu Stroe, seful Comisiei SRI, sa ceara precizari de la Serviciu, anunta Gardianul de miercuri.

Acesta a solicitat in mai multe randuri, in scris, o detaliere a acestui caz. La inceputul acestei saptamani, SRI a dat in sfarsit un raspuns comisiei de resort. Insa acest raspuns nu face altceva decat sa blocheze ancheta in Parlament si nu clarifica nici un aspect al acestui controversat caz.

Conform unor surse, raspunsul pe care SRI l-a transmis comisiei lui Stroe, de aproximativ patru pagini, poate fi sintetizat in urmatoarele concluzii: toate documentele care fac obiectul dosarului Hayssam sunt clasificate; Serviciul nu are competente sa cunoasca cine a declasificat aceste documente; toate materialele referitoare la acest caz care se pot transmite Comisiei SRI au fost transmise, restul fiind clasificate.

Tot din raspunsul SRI reiese faptul ca, atunci cand obiectul unei comisii parlamentare il face un caz care este pe rol in instanta, prioritatea o are conform legii instanta de judecata. Deci, pana nu se va termina actiunea judecatoreasca pe acest caz, practic, Comisia SRI nu mai are alta solutie decat sa astepte. Nici nu poate avea acces la documentele care se afla la dosarul din instanta, conform Hotararii 30/1993 a Parlamentului.

Membrii Comisiei insa au nelamuriri la faptul ca, desi documente care se presupune ca ar fi trebuit sa fie clasificate au aparut public deja si totusi SRI este foarte ferm, insista in a nu clarifica pentru comisia de resort nici un aspect al acestui caz Hayssam. Totodata Comisia SRI a mai cerut detalii privind si unele materiale prezentate membrilor acestui for de catre Ovidiu Ohanesian, jurnalist care s-a constituit parte in procesul ce se afla pe rol referitor la Omar Hayssam. Ziaristul a fost audiat de catre Comisia SRI. Insa Serviciul nu a facut precizari nici pe marginea problemelor ridicate in urma prezentei lui Ohanesian la Comisia lui Stroe.

In concluzie, desi nu sunt foarte optimisti in ceea ce priveste posibilitatea Comisiei SRI de a continua ancheta referitoare la cazul Hayssam, parlamentarii comisiei au decis ca se vor reuni saptamana viitoare in sedinta si vor dezbate raspunsul primit de la Serviciu si vor stabili ce alte posibilitati de actiune mai au la dispozitie. Pe de alta parte, conform legii, SRI poate fi obligat sa declasifice documente de catre instanta, CSAT, dar si Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Hayssam, #SRI, #comisie , #ancheta