Ziare.com

The Times: Romancele, exploatate in industria "turismului de fertilitate"

de Ana Ilie
Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 10:48

   

The Times: Romancele, exploatate in industria "turismului de fertilitate"
Cuplurile britanice care calatoresc in strainatate pentru proceduri de fertilizare in vitro si cumpara ovulele altor femei din tari precum Romania se angajeaza intr-o forma de prostitutie.

Intr-un atac asupra industriei "turismului de fertilitate", profesorul Naomi Pfeffer, care studiaza dezvoltarile controversate in medicina, a declarat, potrivit The Times, ca "femeile vunerabile din tarile dezvoltate" sunt exploatate de vesticii care sunt disperati sa conceapa un copil.

Pfeffer sustine ca "relatia de schimb este analoga cu cea dintre un client si o prostituata. Este o situatie unica deoarece este singura ipostaza in care o femeie exploateaza corpul altei femei".

Un studiu recent dezvaluie ca sute de cupluri britanice calatoresc in Europa pentru tratamente de fertilizare in vitro in fiecare luna. Cercetatorii de la University College din Londra au estimat ca cel putin 20.000-25.000 de tratamente se efectueaza in fiecare an pe continent.

Donatoarele, in destinatii precum Spania, Cehia, Romania si Ucraina, sunt platite cu sute de lire sterline pentru ovulele lor. Pfeffer spune ca aceste femei sunt deseori vulnerabile, disperate si dornice sa-si asume riscuri la adresa sanatatii pentru a face rost de bani.

"Majoritatea acestor femei traiesc in economiile dezvoltate unde accesul la sistemul de sanatate este limitat de capacitatea lor de a plati. Sunt deseori femei vulnerabile si este o relatie economica foarte inegala. Aceste femei sunt incurajate sa-si riste serios sanatatea prin stimularea ovariana si extragerea ovulelor. Corpul femeilor devine un bun, iar serviciile reproducatoare sunt un serviciu".

Mai mult, "ce ii poti spune unui copil al carui bagaj genetic provine in proportie de 50% din Romania? Ce va crede copilul despre mama lui sociala, o femeie care a fost dispusa sa exploateze o alta femeie?".

Un tratament de fertilizare in vitro costa aproximativ 4.000 de lire sterline in Marea Britanie, insa pretul se injumatateste in sudul si estul Europei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1784 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor