Traian Basescu, acuzat de ilegalitati in afacerea Baneasa

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 09:03
5507 citiri
Traian Basescu, acuzat de ilegalitati in afacerea Baneasa

Presedintele Traian Basescu ar putea avea probleme cu legea in cazul tunului imobiliar din Baneasa, pe terenul Universitatii Agronomice. Dupa dosarul "Flota" si cazul Mihaileanu, acesta este al treilea caz care l-ar putea inculpa pe presedintele Romaniei.

In luna septembrie 2001, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat cel mai mare tun imobiliar dat vreodata in Romania. PUZ-ul aprobat atunci a permis ulterior jefuirea patrimoniului Universitatii de Agronomie, care a cedat 220 de hectare de teren la preturi subevaluate, si construirea de mall-uri, cladiri de birouri si vile de lux in folosul grupului de firme coordonat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

Cel care a propus aprobarii CGMB planul urbanistic zonal a fost primarul general de la acea vreme, Traian Basescu, cel care a avizat proiectul si a semnat expunerea de motive, fara sa tina cont ca acestea abundau de ilegalitati.

Conform informatiior Cotidianul, beneficiarul Planului Urbanistic Zonal este SC Trination SA, membra a grupului de interese patronat de Gabriel Puiu Popoviciu.

Abuzul vine in conditiile in care terenul era destinat, prin lege, activitatilor didactice in domeniul agricol. Universitatea devenise proprietarul terenului cu numai trei luni inainte de manevrele primarului general, majoritatea avizelor fiind obtinute de autorii PUZ-ului inainte ca Universitatea sa devina proprietar, pe cand terenul era in domeniul public al statului (incalcarea Constitutiei).

Traian Basescu a ignorat faptul ca nu avea avizele obligatorii prevazute de lege si ca nu avea dreptul sa puna in discutie PUZ-ul lui Popoviciu.

Potrivit textului hotararii initiate de Basescu, planul propune realizarea unor investitii publice (centru comercial, birouri, servicii) si investitii private (locuinte, centru comunitar), insa nici una dintre investitii nu are caracter de investitie publica, toate fiind de fapt de tip privat, cu caracter comercial, in scopul obtinerii de profit.

Mai mult, Traian Basescu mentioneaza in hotarare documente deja anulate. Printre acestea se numara si acordul de mediu 405/15 august 2001, invocat in hotarare, care fusese anulat si inlocuit cu un altul, o saptamana mai tarziu, iar avizul Comisiei de urbanism a CGMB, trecut ca fiind obtinut in iulie 2001, a fost obtinut abia la 28 august 2001 si aproba un raport al arhitectului-sef fara numar si data.

Basescu i-a luat apararea lui Popoviciu chiar in perioada cercetarilor, sustinand ca un om care a investit un miliard de euro nu are nicio vina.

"L-am cunoscut pe Puiu Popoviciu la primarie, cand a prezentat programul de investitii in nord. Ati vazut vreo afacere in care sa se vorbeasca despre implicarea mea? Puneti intrebarea clar. Unde ati vazut numele meu vehiculat in aceasta afacere?", s-arazvratit presedintele la acea vreme.

Cercetarile afacerii imobiliare din Baneasa nu au mai fost facute publice dupa eliberarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu din arest, procurorii nemaivenind cu amanunte privind evolutia cazului.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....