Un fost detinut politic cere statului roman daune de 50 milioane de euro

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 11:20
4756 citiri
Un fost detinut politic cere statului roman daune de 50 milioane de euro

Fostul detinut politic Corneliu Nestor Popescu, de 73 de ani, cere Tribunalului Bucuresti sa oblige statul roman la plata a 50.000.000 de euro despagubiri.

El afirma ca a fost supravegheat permanent de Securitate, hartuit, batut, violat, inchis la un penitenciar de psihiatrie si apoi expulzat in SUA, informeaza NewsIn.

In actiunea depusa in instanta, Corneliu Nestor Popescu arata ca in anul 1970 a inceput "prigonirea" sa de catre comunisti, care l-au urmarit si apoi l-au internat la Penitenciarul pentru detinuti politici de la Poiana Mare, unde i-au administrat diferite substante, unele cu efecte de stupefiante.

Disidentul anticomunist, la vremea aceea un tanar asistent de regie la Animafilm, a denuntat presiunile facute de directorul Ion Drughean, care le cerea angajatilor sa remonteze un film documentar despre un accident de munca mortal "petrecut in graba intrecerii socialiste", pentru a musamaliza situatia reala, se arata in actiune.

Pentru ca a indraznit sa se revolte, Popescu a inceput sa fie hartuit de catre sefi, care nu ii mareau salariul si nu ii dadeau voie sa avanseze. De asemenea, nu i se permitea sa plece din tara in excursii organizate, arata Popescu in actiunea depusa in instanta.

Din documentele eliberate de CNSAS, rezulta ca detinutul politic era filat permanent, astfel incat "securistii nu se mai ascundeau si ne urmareau pas cu pas, in rand cu noi", se arata in actiune.

Arestat la iesire din Consulatul Elvetiei

In 1987, el a formulat un "apel manifest anticomunist", la care a cerut sa adere toti intelectualii. Inca din ianuarie 1987, Nestor Popescu a incercat sa dea manifestul mai multor consulate din Romania, pentru a il transmite presei straine - Consulatul American din Bucuresti, la cel al Braziliei si la Consulatul Elvetiei. La iesirea din Consulatul Elvetiei, dupa ce lasase manifestul pe hol, a fost arestat de catre comunisti, potrivit actiunii din instanta.

"Am fost supus la interogatorii interminabile, abuzive, fara aparator, batut pana la lesin in arestul de cercetari penale din Calea Rahovei si la Penitenciarul Jilava", noteaza Popescu in actiune.

In data de 24 octombrie 1987 fost judecat in secret la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, unde magistratii au decis sa il condamne pe viata si sa il inchida in penitenciarul de maxima siguranta cu profil de psihiatrie de la Poiana Mare. Pe 31 octombrie 1987, intr-o sambata, s-a judecat recursul, cu usile inchise. Recursul a fost, insa, respins.

Expulzat impreuna cu familia

Dupa mai mult de doi ani de inchisoare la Poiana Mare, timp in care sotia sa a facut nenumarate cereri catre statul roman pentru a afla ce s-a intamplat cu el si pentru a il elibera, in noapte de 21 spre 22 noiembrie 1989, Nestor Popescu e "ridicat" din Pavilionul Zero a inchisorii si escortat de un reprezentant al Ministerului de Externe pana la Aeroportul Otopeni.

A doua zi, el, impreuna cu sotia si cei doi copii minori erau expulzati din tara. Conform declaratiei avocatei lui Nestor Popescu, Liliana Poenaru, daca sotia detinutului politic nu ar fi cerut ca cei doi copii sa fie trecuti pe pasaportul sotului pentru a fi scosi din tara, el ar fi ramas in inchisoare, iar familia i-ar fi fost expulzata.

50.000.000 de euro, daunele pentru chinurile indurate

Nestor Popescu si cu familia sa au ajuns in Italia, iar de acolo, au plecat spre Statele Unite ale Americii.

Din cauza sanatatii fizice si mentale precare pe care luptatorul anticomunist o avea, nu a putut sa invete limba engleza si nici nu s-a putut angaja, in ciuda faptului ca era absolvent de filologie.

Din 1989, el nu s-a mai intors niciodata in tara pentru ca "frica in fata Securitatii nu a trecut nici astazi", arata fostul detinut in actiunea judecatoreasca.

In urma celor traite in perioada comunista, Corneliu Nestor Popescu cere in instanta statului roman daune morale in valoare de 50.000.000 euro, din cauza "suferintelor cauzate in anii grei de ancheta, detentie comunista, cat si a anilor care au urmat detentiei pentru ca refacerea vietii mele a fost dificila, aproape imposibila".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#fost detinut politic, #detinut expulzat daune , #ancheta