UPDATE: Angajatii CNSAS vor intra in greva foamei

Vineri, 01 Februarie 2008, ora 11:07
2107 citiri
UPDATE: Angajatii CNSAS vor intra in greva foamei

Constantin Ticu Dumitrescu a declarat, vineri, ca salariatii institutiei intentioneaza sa intre in greva foamei, incepand de sambata, in semn de protest fata de decizia Curtii Constitutionale (CC) a Romaniei care ar putea conduce la reorganizarea sau chiar la desfiintarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

"La CNSAS sunt tineri care s-au casatorit fiind angajati aici. Si el si ea sunt salariati ai acestei institutii, care s-au daruit acestei munci aride. Am testat pe pielea mea ce inseamna sa lucrezi pe dosare care te obliga sa inspiri tot felul de microorganisme.

Majoritatea dintre oamenii de aici au zis ca, de maine (sambata - n. red.) intram in greva foamei in birourile noastre si sa pofteasca domnul presedinte al Curtii Constitutionale (Ioan Vida - n. red.) sau tovarasul Avocat al Poporului (Ioan Muraru - n. red.) sau acel domn de trista amintire, cel putin pentru mine, fost procuror general Cochinescu (Nicolae Cochinescu, judecator CCR - n. red.), care, practic, sunt autorii raportului pe baza caruia s-a ajuns la hotararea pe care o stim", a declarat Ticu Dumitrescu.

El a afirmat ca in spatele legii date de CC sta "teama de a afla adevarul, mai ales ca suntem in an electoral", iar clasa politica actuala nu este atat de curata.

"Am calificat atitudinea si hotararile CC ca fiind nedrepte, imorale si in acelasi timp tradand resentimentele fata de ideea de adevar", a afirmat el.

In opinia sa, nu se poate ca o institutie care functioneaza sa fie declarata neconstitutionala.

Dumitrescu a precizat ca el nu a gandit aceasta lege copiind pe cineva, asa cum a fost acuzat, ci ca s-a referit la "cei care vor sa ajunga la nu stiu ce demnitati".

"Ceea ce am gandit eu a fost ceea ce, in mod firesc, este normal in toate statele din lume: sa punem trecutul pe masa. La noi nu se vrea asta", a mai spus el.

"Noi acum avem doua milioane de dosare si bag mana in foc ca gasim zeci de procurori si judecatori, care nu si-ar mai putea exercita profesia. Noi nu dam verdicte, noi constatam; CNSAS-ul nu este o instanta suprema", a mai spus Dumitrescu, adaugand ca in cadrul institutiei lucreaza oameni care si-au dedicat viata acestei munci.

Totodata, Dumitrescu a mentionat ca CNSAS-ul nu a dat hotarari cu valoare juridica, verdictele date putand fi contestate in justitie.

El a mai precizat ca nu va face apel la premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a se implica in rezolvarea situatiei CNSAS si ca nu isi va da demisia.

"Daca acest Consiliu va fi ras, nu va mai deranja pe nimeni", a incheiat el.

Curtea Constitutionala a decis, joi, ca legea in baza careia functioneaza CNSAS este neconstitutionala. Astfel, Curtea a admis exceptia ridicata in procesul intentat de Dan Voiculescu Consiliului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Concurs de admitere în magistratură, cu o concurență uriașă. Pentru câte locuri s-au înscris cei peste 1100 de candidați
Concurs de admitere în magistratură, cu o concurență uriașă. Pentru câte locuri s-au înscris cei peste 1100 de candidați
Concursul de admitere în magistratură se va desfăşura la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti, începând cu ora 10:00. Accesul în sălile de concurs se poate face pe baza actului de...
#Ticu Dumitrescu, #CNSAS, #procurori , #ancheta