Va supravietui omenirea secolului viitor?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 01 Martie 2009, ora 11:10
10802 citiri
Va supravietui omenirea secolului viitor?

In lumea secolului viitor, crocodilii se prajesc la soare pe coasta Marii Britanii, Brazilia este un urias desert, orasele Saigon, New Orleans, Venetia si Mumbai au disparut de pe harta si au intrat in mitologie, iar peste 90% dintre oameni au murit.

Aceasta este lumea in care planeta s-a incalzit cu 4 grade Celsius, avertizeaza New Scientist.

Acesta este avertismentul oamenilor de stiinta care considera ca planeta nu poate sustine o populatie in crestere, daca eforturile de limitare a efectelor gazelor de sera esueaza.

Supravietuirea unei populatii de aproape 7 miliarde de persoane este imposibila, in absenta unei reorganizari radicale a lumii.

Patru grade nu inseamna foarte mult, insa daca intreaga planeta se incalzeste in medie cu patru grade, atunci planeta ar deveni de nerecunoscut.

Unii oameni de stiinta se tem ca am putea ajunge in aceasta situatie pana in anul 2050.

Ultima data cand planeta a avut de-a face cu astfel de cresteri de temperatura a fost in urma cu 55 de milioane de ani.

Incalzirea cu 5-6% grade celsius a dus la aparitia padurilor tropicale in regiunle polare, oceanele au devenit acide, toata viata marina a murit in urma cantitatilor mari de dioxid de carbon.

Nivelul apei marii a crescut cu 100 de metri comparativ cu nivelul de azi si desertul s-a intins din sudul Africii pana in Europa.

Si de aceasta data omenirea se poate astepta la evenimente similare. Multe din locurile unde traiesc si isi cultiva hrana oamenii ar deveni imposibil de locuit si cultiva.

Toate deserturile majore ale lumii se vor extinde, iar Sahara va ajunge pana in Europa.

Raurile Europei, de la Dunare la Rin, vor seca, la fel ca si apele curgatoare din Anzi si Himalaya - Afganistanul, Pakistanul, China, Bhutanul, India si Vietnamul vor ramane fara apa.

Pamantul va avea doua "centuri" desertice, unde viata oamenilor nu se va putea desfasura: una va cuprinde America Centrala, sudul Europei si Nordul Africii, sudul Asiei si Japonia; a doua va acoperi Madagascarul, sudul Africii, insulele din pacific, majoritatea Australiei si Chile.

Singurele locuri unde va fi suficienta apa pentru a sustine viata se vor afla la latitudini inalte.

In aceste conditii, numarul de oameni care va putea fi sustinut de planeta va fi de mai putin de un miliard.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#previziuni clima Pamant, #avertisment incalzire globala , #ancheta