Valentin Ceausescu pentru Irish Times: Nu a fost revolutie, ci o harababura

Sambata, 19 Decembrie 2009, ora 14:03
11230 citiri
Valentin Ceausescu pentru Irish Times: Nu a fost revolutie, ci o harababura
Foto: irishtimes

In urma cu 20 de ani, Nicolae Ceausescu a fost ucis, iar fiul sau Valentin a ramas sa dea intr-un fel socoteala pentru ce au facut parintii sai.

Acum, Valentin Ceausescu sta in Bucuresti, capitala tarii pe care parintii sai o conduceau, relateaza Irish Times.

Nu are nici limuzina, nici garda de corp si traieste foarte departe de centrul orasului, intr-o suburbie linistita. Imbracat intr-o pereche de blugi si un pulover, bea dintr-o cafea, fumeaza si isi spune povestea.

Nicu si Zoia, ceilalti copii ai familiei Ceausescu, au murit, lasandu-l pe Valentin sa duca singur povara trecutului lor. Valentin rareori da interviuri, are cativa prieteni si a lucrat la Institutul de Fizica Atomica timp de 40 de ani.

Valentin isi aminteste de decembrie 1989, de ziua de 21 cand a inceput totul. "Am vrut ca lucrurile sa fie reformate", povesteste fiul lui Nicolae Ceausescu. "I-am spus (n.r. lui Nicolae Ceausescu) ca lucrurile trebuie sa se schimbe din ziua urmatoare, daca va mai exista una", a continuat Valentin.

Pe 22 decembrie lucrurile au avansat, existand ciocniri intre protestatari si serviciile de securitate din Bucuresti. Atunci Elena si Nicolae Ceausescu si-au dat seama ca "domnia" lor era pe sfarsite. Ei au fugit cu elicopterul, insa mai tarziu au fost arestati.

Valentin povesteste cum a luat-o pe prietena sa de atunci, care in prezent ii este sotie, si s-au ascuns in casa unui prieten cand au izbucnit focurile de arma. El a fost arestat in ziua de 25 decembrie, ziua in care parintii lui au fost judecati, condamnati la moarte si executati dupa ce sentinta a fost pronuntata.

Valentin Ceausescu povesteste ca in seara de 25 decembrie a fost dus intr-un loc special si a vazut executia la televizor. "Eram acolo cu un comandant si un alt ofiter. Nu m-am uitat la ei", povesteste fiul fostului dictator. "Imi era rusine, rusine ca eram roman...Nu e vorba despre modul in care isi trateaza liderii, nu are legatura cu asta. Este greu de descris, dar aveam acest sentiment cand ma uitam, ca era ceva murdar...de aceea imi era rusine sa ma uit la asa ceva", a mai spus Valentin Ceausescu.

Fiul lui Ceausescu a stat in inchisoare 8 luni si apoi a fost eliberat intr-o tara care se afla sub semnul intrebarii "revolutiei" sale, mai scriu jurnalistii irlandezi.

"Nu a fost revolutie sau puci. As descrie-o ca o harababura", a continuat Valentin, care este convins ca Mihail Gorbaciov si alte forte din estul si vestul Europei aveau planuri de a-l indeparta pe tatal sau de la putere, mentionand ca totul a fost orchestrat de oameni ce au preluat mai tarziu puterea.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Valentin Ceausescu fiu Nicolae, #Valentin Ceausescu interviu revolutie, #Valentin Ceusescu revolutie , #ancheta