Varsta Nadiei, falsificata la Olimpiada de la Montreal

Luni, 25 August 2008, ora 08:20
11470 citiri
Varsta Nadiei, falsificata la Olimpiada de la Montreal

Primul antrenor al Nadiei Comaneci si fostul antrenor al lotului feminin de gimnastica al Romaniei, Bela Karoly, sustine ca Nadia Comaneci nu implinise varsta regulamentara cand a participat la Olimpiada de la Montreal, in 1976.

Potrivit lui Bela Karoly, cea care a devenit simbolul gimnasticii romanesti la Montreal 1976, Nadia, avea atunci doar 13 ani si jumatate.

Totodata presedinte al Federatiei Americane de Gimnastica, Bela Karoly a starnit valva la Beijing dupa ce a acuzat ca gimnastele chineze au 14 si nu 16 ani, cat prevede regulamentul de participare la Jocurile Olimpice, informeaza Adevarul in pagina electronica.

"Lasati-le sa zambeasca inca o data si poti sa vezi ce dinti de lapte au. Ceea ce au facut chinezii contravine spiritului olimpic", a declarat Karoly presei americane.

Pe Karoly l-a deranjat nu varsta de participare stabilita de regulamentul olimpic, ci faptul ca delegatia Chinei a incalcat prevederile acestuia. El nu are nimic impotriva ca gimnastele sa concureze de la 14 ani, daca asta nu incalca regulamentul, iar argumentul sau a fost performanta Romaniei la JO de la Montreal din 1976:

"Pai, Nadia mai lua 10 (la Olimpiada de la Montreal din 1976) daca nu avea 13 ani si jumatate?". Prin aceasta declaratie, Karoly pune sub semnul intrebarii data cunoscuta a nasterii Nadiei Comaneci - 12 noiembrie 1961.

Regulamentul olimpic din acea vreme preciza ca, pentru ca o gimnasta sa poata participa la Jocurile Olimpice de seniori, trebuia sa fi implinit 14 ani inaintea inceperii competitiei. Olimpiada de la Montreal s-a desfasurat in iulie si, prin urmare, Nadia Comaneci avea - oficial - 14 ani si 8 luni.

Daca presedintele Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), Octavian Belu, s-a abtinut de la comentarii cu privire la spusele lui Bela Karoly, nu acelasi lucru se poate spune si de fosta colega de lot a Nadiei, Anca Grigoras.

"Eu sunt mai mare ca ea cu 4 ani si 4 zile", spune apasat Grigoras, "si o stiu de la Onesti, dinainte sa lucreze cu Karoly. La Montreal avea 14 ani impliniti". "Pun mana in foc ca nu a fost modificata varsta Nadiei pentru participarea la Olimpiada,", jura si Nicolae Vieru, fost antrenor al lotului romanesc de gimnastica feminina.

Pe de alta parte, Vieru spune ca la asemenea competitii de anvergura, tarile participante "fac orice ca sa castige" si a recunoscut ca gimnastele chineze de la Beijing, "la prima vedere, par mai mici".

Desi sustine ca nu se pot modifica actele gimnastelor - "Actele vorbeste", a spus el in gluma - Nicolae Vieru recunostea problema in 2002: "Schimbarea varstei gimnastelor era o practica la nivel international. Ne-am luat si noi dupa altii".

Acelasi lucru il sustine si Bela Karoly: "Varsta este un lucru usor de schimbat intr-o tara autoritara, pentru ca aici guvernul are sub control actele oficiale".

Citeste si:
Cât a slăbit Amy Schumer după operația de liposucție: s-a pozat în costum de baie FOTO
Cât a slăbit Amy Schumer după operația de liposucție: s-a pozat în costum de baie FOTO
Amy Schumer (40 de ani) este una dintre cele mai apreciate actrițe de comedie și de stand-up. Show-urile sale autoironice reveneau inevitabil la același punct, problemele lui Amy cu...
Scandalul cu schioarea care n-a fost luată în lotul României pentru Olimpiadă ia amploare. Reacția ministrului Novak: ”Fiecare federație răspunde pentru rezultate”
Scandalul cu schioarea care n-a fost luată în lotul României pentru Olimpiadă ia amploare. Reacția ministrului Novak: ”Fiecare federație răspunde pentru rezultate”
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a comentat, marţi, absenţa schioarei Ania Caill din lotul României pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, el precizând că fiecare federaţie...