Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Veganii, cei mai duri dintre vegetarieni

Vineri, 02 Mai 2008, ora 22:00
13051 citiri
Veganii, cei mai duri dintre vegetarieni

In Romania exista 72 de vegani, iar numarul lor este in crestere, multi nefiind inregistrati oficial, releva datele Societatii Vegetarienilor din Romania, informeaza Evenimentul Zilei.

Veganii sunt acele persoane care isi traiesc viata fara carne, oua sau lactate, fara piele, lana sau blana, fara sapun solid si fara orice alt tip de produs pentru fabricarea caruia a suferit un animal. Acestia prefera compania celor ca ei, dar nu o refuza pe a celorlalti, sustin jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

Cu toate ca termenul "vegan" este larg raspandit in Occident, nu se regaseste inca in dictionarul limbii romane. Cuvantul defineste membrii unei comunitati care prinde forma si in Romania.

Sociatatea Vegetarienilor din Romania (SVR), infiintata in 1991, numara 450 de membri, iar dintre acestia, 72 sunt vegani. Cofondatorul SVR, Marius Vasilescu sustine ca multi vegetarieni si vegani nu apar insa in statisticile organizatiei pe care o conduce pentru ca nu sunt membri. "Nu se stie numarul exact de vegani. in Romania nu exista statistici, dar numarul creste de la an la an", povesteste tanarul.

Vegan de sase ani, Marius nu a mai mancat carne de la 18 ani, apoi a renuntat si la oua si lactate. "Parintii mei sunt foarte carnivori. Cand eram mic, aveam frigiderul plin cu carne de porc, de la tara. Mancam porc si dimineata. Pana intr-o zi cand am zis: Gata! si nici nu vreau sa mai mananc vreodata carne."

Desi Marius nu-si alege prietenii in functie de ceea ce consuma, cand vine vorba de partenera de viata, lucrurile se complica.

"As intelege sa fie oua sau branza prin bucatarie. Dar carne?! Sub nicio forma! M-as deprima in fiecare zi. N-as putea sa-mi sarut prietena imediat dupa ce a mancat carne, as avea flash-backuri cu ea mestecand bucati dintr-un animal."

Aceasta perspectiva l-ar incadra pe Marius in categoria veganosexualilor, adica a veganilor care intretin relatii sexuale doar cu persoane care nu consuma produse de origine animala. "As putea sa spun ca sunt aproape veganosexual. Dar fenomenul acesta, destul de raspandit in strainatate, e slab dezvoltat la noi".

Nutritionistii sunt pro si contra acestui fenomen. Virgiliu Stroescu, nutritionist si vegan de trei ani, citat de Ev Zilei, recomanda acest regim de viata: "Soia are de doua-trei ori mai multa proteina decat carnea. Proteinele animale sunt acide, in timp ce acelea vegetale sunt alcaline. Primele nu au fibre, iar lipsa fibrelor produce boli degenerative si arterioscleroza. Laptele uman are 1,2 grame la suta proteina, iar cel de vaca 3,3 grame, un exces nociv omului. Iar ouale cresc colesterolul".

Insa, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi este de alta parere. "Nici un tip de extremism alimentar nu este bun. Omul trebuie sa aiba o dieta diversificata. Proteina din carne contine un tip de fier de buna calitate care se asimileaza, fierul din legume nu se absoarbe. Iar oul nu creste colesterolul, este un mit", sustine acesta.

Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
În magazinele și tarabele din România pot exista o mulțime de capcane pentru cumpărători: pentru a nu face „risipă", unii comercianți expun produse din carne alterată. Un expert...
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
#Romania, #carne, #alimente, #oua, #lapte, #vegetarieni, #vegani , #ancheta