Zeci de medici anchetati:14.000 de bilete false pentru analize medicale (Video)

Vineri, 29 Martie 2013, ora 15:17
4964 citiri
Zeci de medici anchetati:14.000 de bilete false pentru analize medicale (Video)
Foto: Arhiva

Zeci de medici sunt anchetati pentru constituirea unei retele care falsifica bilete de trimitere pentru analize medicale. Procurorii spun ca au fost identificate pe parcursul anchetei nu mai putin de 14.000 de bilete false. Anchetatorii au mai descoperit reactivi expirati, probe pierdute, dar si rezultate fictive.

Cabinetele medicilor au fost perchezitionate vineri dimineata cu ajutorul mascatilor, iar unul dintre capii retelei a fost ridicat si dus la audieri dintr-o pensiune din Drobeta Turnu Severin.

Reteaua functiona astfel: Angajatii a doua laboratoare de analize medicale, direct sau prin intermediari, stabileau o legatura cu un medic (specialist sau de familie), in baza careia cei din urma emiteau in mod constant numeroase bilete de trimitere pentru analize medicale, cu valoarea compensata, fara a avea acoperire intr-o situatie reala, in sensul ca biletele erau eliberate pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati sau desi au fost consultati nu li s-a recomadat efectuarea unor analize medicale. Biletele astfel completate (circa 14.000) de catre medic sau asistentul sau erau inmanate unor angajati ai laboratoarelor si inaintate ulterior spre decontare la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, scrie Evenimentul Zilei.

Medicii care faceau parte din retea isi insuseau sume de bani reprezentand 10% din valoarea analizelor recomandate.

Aproximativ 70% din activitatea celor doua laboratoare de analize consta in operatiunile fictive descrise, sustin anchetatorii.

Mai mult, s-a constatat ca cele doua laboratoare efectuau si in mod real analize, insa foloseau reactivi vechi sau chiar expirati, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deductie decat in baza unor temeiuri stiintifice.

In plus, anchetatorii sustin ca aparatura laboratoarelor, in ipoteza in care ar fi fost permanent functionala, nu ar fi putut procesa analizele decontate de catre C.A.S.M.B. - atat cantitativ cat si calitativ.

De asemenea, au existat si cazuri in care au fost pierdute probele biologice ale pacientilor, situatie in care angajatii treceau in buletinele de analiza rezultate fictive, mai sustin procurorii.

Circa 800 de persoane au fost audiate din randul celor carora au fost emise fictiv bilete de trimitere. In urma punerii in aplicare a mandatelor de aducere au fost prezentate vineri la audieri 42 de persoane.

Anchetatorii afirma ca bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost prejudiciat cu peste 500.000 de euro. Medicii sunt acuzati de procurori de fals in acte publice, uz de fals, dare si luare de mita.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#medici retea falsificare analize, #medici frauda Casa Asigurari, #bilete analize falsificate , #ancheta
Comentarii