Ziarul Le Figaro, condus de un mogul roman

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 08:21
13466 citiri
Ziarul Le Figaro, condus de un mogul roman
Foto: Romania Libera

Romanul Leon Cotnareanu, originar din Iasi, a reusit sa ii ia averea si sotia lui Francois Coty, unul dintre cei mai bogati oameni din Europa, devenind patronul publicatiei franceze "Le Figaro" in urma cu mai bine de 50 de ani.

Cotnareanu s-a casatorit cu Yvonne Coty, iar dupa asta a condus celebra companie de parfumuri Coty si a detinut controlul total asupra publicatiei franceze "Le Figaro", in anii '40, informeaza Romania Libera.

Leon Cotnareanu a fost fiul unui bancher roman, a studiat la Bucuresti, iar in 1920 s-a mutat la Paris, urmand ca dupa 50 de ani sa moara pe 2 ianuarie.

A fondat mai multe companii, printre cele mai cunoscute numarandu-se Petrometal si Societe Industrielle d'Horlogerie et d'Appareiles Electroniques, iar in 1933 s-a casatorit cu fosta sotie a lui Francois Coty, magnatul din industria parfumurilor si detinatorul pachetului majoritar de actiuni al ziarului Le Figaro.

"Procesul de divort a fost, cu siguranta, ideea lui Leon, bun avocat care a stiut sa obtina o importanta parte din averea lui Coty prin procese atat in Franta, cat si in SUA. Deciziile de a prelua Figaro si de a suprima ziarul "L'ami du peuple" au fost ambitiile personale ale familiei Cotnareanu, deoarece ambele publicatii aveau deja un puternic caracter antisemit", sustine Octavian Coifan, autorul mai multor carti despre parfumuri si care traieste la Paris.

La procesul de divort Coty a fost nevoit sa ii dea sotiei pachetul majoritar al actiunilor de la ziar. Dupa asta Leon Cotnareanu a detinut rolul primordial - de conducere - in administrarea publicatiei "Le Figaro" si a companiei de parfumuri "Coty".

Romanul si-a canalizat intregul efort in transformarea si modernizarea publicatiei, care "va suferi" modificari importante, pentru prima oara dupa 1919. Astfel, fotografiile au inceput sa ocupe o pozitie privilegiata in ziar si sa detina o pondere insemnata.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial Leon s-a implicat in relansarea publicatiei, a refacut sediul de la Paris, iar "Le Figaro" a redevenit un nume important al presei franceze.

In 1940 sunt nevoiti sa fuga in SUA, iar Cotnareanu s-a concentrat asupra afacerii cu parfumuri, ocupand functia de presedinte al Consiliului de Administratie al "Coty Parfume Company".

In 1950, la 58 de ani, Leon face primul pas inapoi. Sotia sa Yvonne decide sa renunte la pachetul majoritar detinut la "Le Figaro". Coty iese aproape complet din afaceri, in 1963, atunci cand decide sa vanda compania Coty catre Pfizer.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#romanul Leon Cotnareanu, #conduce LeFigaro Coty, #casatorie Yvonne Coty , #ancheta