Ad Astra cere ANI sa oblige institutele nationale de cercetare sa publice declaratiile de avere si de interese

Duminica, 16 Februarie 2020, ora 20:18
3255 citiri
Ad Astra cere ANI sa oblige institutele nationale de cercetare sa publice declaratiile de avere si de interese
Foto: Arhiva Pixabay.com

Membrii Asociatiei Ad Astra au decis sa sesizeze Agentia Nationala de Integritate (ANI) in legatura cu lipsa declaratiilor de avere si de interes pentru majoritatea membrilor din conducerile Institutelor Nationale de Cercetare-Dezvoltare.

Primul demers a fost facut in iulie 2019, cand asociatia cercetatorilor romani s-a adresat Ministerului Cercetarii de la acea data, se arata intr-un comunicat publicat duminica de Ad Astra.

"Intr-o scrisoare deschisa, adresata ministrului cercetarii, dl Nicolae Hurduc, in iulie 2019 (AICI), am solicitat mai multe informatii in acest sens. Raspunsul din partea ministerului (datat 02.08.2019 si nesemnat,(AICI) ne-a determinat sa adresam o noua solicitare, in septembrie 2019 ( AICI). Din raspunsul primit la aceasta (AICI) am constat ca nu a fost emis niciun Ordin ministerial in sensul publicarii declaratiilor", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Conform sursei citate, emiterea Ordinului de mai sus "urma sa se faca in baza adresei ANI spre MCI mentionata in raspunsul MCI spre asociatia noastra din 02.08.2019".

In raspunsul respectiv se mentiona ca: "Referitor la declaratiile de avere ale Directorilor de Institute, ca urmare a raspunsului primit de la Agentia Nationala de Integritate, cu numarul de inregistrare 10872/02.08.2019, s-a constatat faptul ca este obligatorie completarea declaratiilor de avere si interese, de catre tot personalul din conducerea Institutului. In consecinta, Ministerul Cercetarii si Inovarii va emite un Ordin prin care sa oblige DG sa completeze si sa publice pe site-ul Institutului in termen de 30 de zile, Declaratiile de avere si de interese, in conformitate cu prevederile legii."

In baza celor de mai sus, Asociatia Ad Astra a formulat petitia adresata ANI, care poate fi citita integral AICI.

In petitie sunt expuse o serie de argumente in baza carora Ad Astra solicita explicit ANI urmatoarele:

" 1. Sa emiteti adrese prin care sa instiintati toate institutele nationale de cercetare dezvoltare organizate ca institutii publice ori de drept public, inclusiv institutele de cercetare-dezvoltare cu personalitate juridica ale institutiilor de invatamant superior de stat acreditate, prin care sa le invederati ca au si aveau obligatia depunerii declaratiilor de avere si de interese pe intreaga perioada in care detin sau au detinut functii, urmatoarele persoane:

O Persoanele cu functii de conducere si de control, inclusiv cei care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca (personal contractual cu functii de conducere), conform organigramei/regulamentului de organizare;

O Functionarii publici si functionarii publici cu statut special, daca exista, atat cei care detin functii de conducere si/sau de control, cat si cei care detin functii de executie;

O Personalul care administreaza sau implementeaza programe ori proiecte finantate din fonduri externe sau din fonduri bugetare, daca exista (inclusiv personalul angajat cu contract individual de munca) atat cei cu functii de conducere si/sau control, cat si cei cu functii de executie.

2. Sa ne comunicati toate declaratiile de avere si de interese depuse, pe intreaga perioada in care au detinut functii, de catre persoanele din institutele nationale de cercetare-dezvoltare care fac parte din categoria celor de mai sus.

3. Sa aplicati sanctiunea prevazuta de art. 29 din Legea nr. 176/2010 pentru persoanele care se incadreaza in categoria celor de mai sus si care nu au depus declaratii de avere si de interese si sa declansati din oficiu procedura de evaluare a conflictelor de interese, a incompatibilitatilor si a averii acestor persoane din cadrul institutelor nationale de cercetare - dezvoltare care aveau obligatia depunerii declaratiilor de avere si de interese si nu au facut-o".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#declaratii avere interese institute cercetare, #Ad Astra petitie ANI declaratii avere , #ANI