ANI contesta Codexul MJ - se suprapune nejustificat competentelor Agentiei

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 18:12
1681 citiri
ANI contesta Codexul MJ - se suprapune nejustificat competentelor Agentiei

Agentia Nationala de Integritate precizeaza intr-o scrisoare adresata ministrului Justitiei ca nu a fost consultata cu privire la initeierea unui Codex privind actele normative pe incompatibilitati, demersul fiind inoportun si suprapunandu-se nejustificat obiectivelor institutionale ale ANI.

Mai mult, o astfel de initiativa ministeriala este menita sa genereze confuzie intre responsabilitatile institutionale specifice Agentiai Nationale de Integritate (ANI) si ale Ministerului Justitiei (MJ).

"Avand in vedere discutiile purtate vineri, 19 octombrie, in cadrul reuniunii Comisiei MCV, prin care Agentia Nationala de Integritate a luat la cunostinta de initiativa Ministerului Justitiei cu privire la publicarea, in perioada imediat urmatoare, a unei culegeri (codex) de texte legislative, incidente regimului juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese, aspect ce intra in sfera activitatii de preventie, va comunicam urmatoarele:

Potrivit cadrului legislativ aplicabil si a celor asumate prin Strategia Nationala Anticoruptie 2012 - 2015 (aprobata prin hotarare de Guvern- n.red.), precum si obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, tinand cont de Strategia Agentiei Nationale de Integritate pentru combaterea si prevenirea acumularii averilor nejustificate, conflictelor de interese si a strarilor de incompatibilitate 2011 - 2014, activitatea de preventie referitoare la conflicte de interese si incompatibilitati face parte din responsabilitatile Agentiei Nationale de Integritate", se arata in scrisoarea transmisa de seful ANI ministrului Justitiei.

ANI e elaborat Ghidul privind incompatibilitatile si conflictele de interese

In acest sens, ANI arata ca a elaborat, impreuna cu Societatea Academica din Romania, inca din anul 2011, "Ghidul privind incompatibilitatile si conflictele de interese", in baza Proiectelor "Strengthening the capacity of the National Integrity Agency", finantat prin Programul "MATRA-KAP", dezvoltat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos (Olanda) la Bucuresti, respectiv "Increasing accountability in public administration", finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, Comisia Europeana, acesta fiind apreciat atat pe plan intern cat si extern, prin rapoartele Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, pe directia prevenirii conflictelor de interese si a incompatibilitatilor.

Ghidul contine informatii relevante cu privire la legislatia apliabila, tipurile de conflicte de interese si incompatibilitati, defalcate pe categorii de functii publice, probleme fecvente de interpretare a legislatiei in materie etc.

ANI mentioneaza faptul ca acest document a fost disemniant tuturor institutiilor si autoritatilor publice de la nivel central si local.

De asemenea, ANI arata ca, in cadrul Strategiei Nationale Anticoruptie 2012 - 2015. Ministerul Justitiei nu are responsabilitati in domeniul prevenirii conflictelor de interese si incompatibilitatilor, aceasta masura fiind in sarcina Agentiei Nationale de Integritate (Obiectivul specific 3.2. din Planul National de Actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2012-2015, respectiv Obiectivul specific 1.4. din Planul sectorial de actiune elaborat de Agentia Nationala de Integritate in cadrul SNA - "Cresterea gradului de intelegere a mecanismelor utilizate in declararea corecta a averilor si a intereselor").

Totodata, ANI subliniaza faptul ca nu a fost consultata cu privire la initiativa Ministerului Justitiei, motiv pentru care nu o poate sustine, avand in vedere competentele distincte si obiectivele strategice asumate in cadrul unor documente programatice.

"Consideram ca acest demers efectuat de Ministerul Justitiei, raportat la componenta de preventie a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, nu este oportun si se suprapune, nejustificat, obiectivelor institutionale ale Agentiei. Mai mult, o astfel de initiativa este menita sa creeze confuzie intre responsabilitatile institutionale specifice ale Agentiei Nationale de Integritate si ale Ministerului Justitiei", se mai arata in scrisoare.

ANI, dispusa sa colaboreze cu MJ

Agentia Nationala de Integritate isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Justitiei in cadrul unor proiecte comune, prioritar-strategice, cu consultare reciproca in vederea indeplinirii obiectivelor asumate de Romania in ceea ce priveste reforma justitiei si a luptei impotriva coruptiei.

Surse oficiale au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca Ministerul Justitiei a identificat 305 acte normatice referitoare la interdictii si incompatibilitati, initiind realizarea unui Codex, care sa cuprinda toate aceste reglementari, pentru ca fiecare functionar sa cunoasca prevederile sub incidenta carora intra.

In 19 octombrie, la Ministerul Justitiei (MJ) s-au intrunit membrii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei (Comisia MCV), in cadrul careia s-a pus in discutie si realizarea acestui Codex, fapt ce a generat dispute intre ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, si presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, intrucat initiativa ministeriala tine de competenta ANI.

Seful ANI a sustinut ca deja pe site-ul institutiei pe care o conduce sunt postate toate reglementarile referitoare la incompatibilitati si interdictii aplicate functionarilor.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#ANI Codez Ministerul Justitiei, #ANI reactie Codex incompatibilitati, #MJ incompatibilitati interdictii , #ANI