Ziare.com

ANI critica legea PSD care schimba Codul Administrativ: Sterge interdictii aplicate alesilor locali si incalca MCV!

Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 14:17

   

ANI critica legea PSD care schimba Codul Administrativ: Sterge interdictii aplicate alesilor locali si incalca MCV!
Agentia Nationala de Integritate (ANI) sustine ca are mai multe hibe legea adoptata marti de Senat si transmisa Camerei Deputatilor, referitoare la completarea Codului Administrativ, prin care se propun interdictii in cazul candidatilor la alegerile locale, precum si in cazul alesilor locali.

"Este de natura de a mentine un peisaj juridic fragmentat, de a lipsi de claritate normele in vigoare si contureaza posibilitatea anularii respectarii hotararilor judecatoresti prin care se mentin rapoartele de evaluare emise de inspectorii de integritate in ceea ce priveste incompatibilitatile si conflictele de interese," anunta ANI, intr-un comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

ANI nu sustine adoptarea propunerii legislative de modificare a OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, fapt ce a fost comunicat Departamentului pentru relatia cu Parlamentul, la sfarsitul lunii februarie.

Initiatorii

Este vorba de un proiect legislativ initiat de 10 parlamentari PSD, un senator PMP, un senator ALDE si un senator independent: Ecaterina Andronescu - senator PSD, Valer-Daniel Breaz - senator PSD, Elena- Lavinia Craioveanu - senator PSD, Marius-Alexandru Dunca - senator PSD, Viorel Ilie - senator ALDE, Catalin Lucian Iliescu - senator PMP, Constantin-Bogdan Matei - senator PSD, Serban Nicolae - senator PSD, Liviu-Marian Pop- senator PSD, Radu-Cosmin Preda - senator PSD, Cristina-Mariana Stocheci - senator PSD, Ioan-Iustin Talpos- senator independent si Aurel Caciula - deputat PSD.

Legea si problemele semnalate

ANI arata care sunt pasajele cu probleme. Cele in care initiatorii propun stabilirea faptului ca la alegerile locale pot candida pentru functia de primar doar persoanele care "nu au savarsit fapte care au determinat existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate, cu mai putin de 3 ani inainte de data alegerilor".

In acelasi sens,"la alegerile locale din anul 2020 nu pot candida si ocupa functii de ales local persoanele care au savarsit fapte care au determinat existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate, in conditiile legii, comunicate cu mai putin de 3 ani inainte de data alegerilor", respectiv, "pot candida si ocupa functii de ales local persoanele in privinta carora s-a constatat prin rapoarte de evaluare intocmite de ANI (...) comunicate cu mai mult de 3 ani inainte de data alegerilor ca au savarsit fapte care au determinat existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate".

ANI precizeaza ca "propunerea legislativa denota o serie de necorelari si contradictii cu alte norme aflate in vigoare si poate conduce la stergerea unor interdictii aplicate alesilor locali si la imposibilitatea aplicarii hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile prin care se mentin rapoartele de evaluare emise de ANI."

"Propunerea legislativa este necorelata si vadit in contradictie cu prevederile Legii nr. 176/2010 referitoare la interdictia de 3 ani de a mai ocupa functii publice persoanele pentru care s-a constatat definitiv o stare de incompatibilitate sau conflict de interese," explica ANI.

Intreaga opinie juridica a ANI a fost postata pe site-ul institutiei.

Fac trimitere la MCV

Nu in ultimul rand, inspectorii de integritate arata ca ultimul raport MCV a mentinut criticile cu privire la indeplinirea obiectivului de referinta nr. 2 referitor la Agentia Nationala de Integritate (Benchmark 2): "Pentru a se realiza progrese(...) trebuie sa se abordeze actuala lipsa de claritate a normelor. Evolutiile legislative cu privire la legislatia in materie de integritate vor trebui clarificate pentru a se evita riscul ca sanctiunile disuasive sa nu mai poata fi aplicate in urma unei hotarari judecatoresti definitive, ceea ce ar constitui un regres in ceea ce priveste obiectivul de referinta nr. 2".

I.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3007 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dacă Schengen-ul e gata, nu e lovit de caducitate și MCV-ul?

.

 

nu exista nici o legatura intre schengen si mcv

si crede-ma,am avut mare noroc ca n-am fost in schengen.

Romania si toata lumea

se lupta cu pandemia de coronavirus iar parlamentarii psd isi vad de treaba cu promovarea legilor care sa le fie lor favorabile, sa le faciliteze coruptia si asa generalizata.
Tipic psd.

 

@z123 Ar fi bine sa nu uitati astea, atunci cand veti mai vota

Ce isi face electoratul cu mana lui, nu se numeste lucru manual :)))

Inca o dovada ca acest parlament este toxic pentru Romania !

Dupa ce ieri au votat senatorii puscaria de acasa (profitand de pandemie cu statul acasa; daca puscariasii stau acasa cum merg la slujba ???), acum o alta dandana ... De ce nu s-ar dizolva parlamentul asta ce distruge tara la fel de mult ca pandemia ?

 

A.N.I. MAI EXISTA???

Nu se poate!!! Vorbeste??? Fantastic!!! P.S. Stati sa vedeti, dragilor, cate nefacute se vor face in spatele virusului?! Sutele de vagoane cu lemne, pleaca din Romanai, - nu stim unde?!!! -, si de cine decisa plecarea, peste gramite care sunt inchise!!!

 

Un MCV care sa contina prevederi care nu exista in toate statele UE

.. ar trebui sa fie inadmisibil.
Avem un MCV care multumita tradatorilor Romaniei din tara si aciuiti la Bruxelles e modificat tot timpul cu prevederi care nu exista in legislatiile altor tari UE.

Asa ceva se intampla doar pentru ca suntem reprezentati in afara doar de slugi, oricate paltoane ar arunca acasa.

 

PSD cu hotii - dar oameni buni si saraci, de ce sustineti PSD?

PSD a pasat guvernarea in criza si la adapostul crizei isi face jocurile de hotie acoperite si cu promisiuni mincinoase, clasicele pcr "va fi bine", "va fi bine", dar niciodata nu exista "am realizat bine", doar tacere sau cate odata scuze si explicatii.

 

pt ca "oamenii buni si saraci" sint tot hoti

ti-a fost greu sa tragi singur concluzia ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor