ANI curata terenul. Care vor fi efectele (Opinii)

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 19:28
6043 citiri
ANI curata terenul. Care vor fi efectele (Opinii)

Sase dintr-o lovitura. Agentia Nationala de Integritate a gasit sase demnitari ai statului roman in conflict de interese, fals in declaratii si avere nejustificata.

Theodor Stolojan, Nicusor Constantinescu, Marian Vanghelie, Florin Popescu, Klaus Iohannis si Aristotel Cancescu isi risca, daca instanta va confirma, carierele politice. Si nu doar atat, ci chiar risca probleme mult mai grave, de natura penala.

Numele sunt spectaculoase, situatia de asemenea. Mai importante de atat sunt insa concluziile care se pot trage dupa "socul" pe care l-a provocat ANI.

Prima e aceea ca, daca verdictele Agentiei se confirma, vom avea cateva schimbari substantiale in jocurile de putere din interiorul Romaniei. Si cand spun asta ma gandesc in primul rand la PNL.

Daca primarul Sibiului, prim-vicepresedinte al PNL, Klaus Iohannis, va fi confirmat ca fiind incompatibil, cariera sa politica pe termen scurt poate inceta. La fel ca si planurile pe care le avea Crin Antonescu pentru el.

Klaus Iohannis era, in acelasi timp, un om extrem de potrivit pentru a fi lasat de Crin Antonescu la conducerea PNL daca ajungea presedintele Romaniei, un excelent candidat pentru un post de guvernator regional si, la nevoie, dupa ruperea inevitabila a USL, chiar si un candidat pentru postul de premier.

Verdictul ANI, daca instanta e de acord, va insemna spulberarea acestui plan. Sa ne gandim putin, mai are PNL alta figura la fel de credibila pentru a fi "lasata" de Crin Antonescu la conducere, fiind in acelasi timp de incredere pentru "liderul maxim" liberal? Eu nu vad vreuna.

Daca il mai adaugam si pe Cancescu, un om puternic din PNL, tabloul loviturii e complet.

A doua concluzie e ca si PDL, si PSD vor fi lovite, dar mai ales ultimul. Acesta e insa mai important. Capetele care ar putea cadea, adica Vanghelie si Nicusor Constantinescu, fac parte din asa-numita "tabara dura", anti-ANI, anti-DNA din PSD. Cu alte cuvinte, radicalismul in PSD poate creste.

Cum insa cei doi sunt un fel de "disidenti" intr-un partid pe care Ponta il controleaza tot mai mult, putem trage concluzia ca nu va conta atat de mult, pe termen scurt, dar ca ar putea creste o opozitie mocnita la Ponta. Sa nu uitam, in ciuda declaratiilor sale, Ponta a fost mai mult decat ok cu ANI, a impiedicat "ciuntirea" atributiilor sale si a dublat salariile inspectorilor.

In fine, a treia concluzie e aceea ca ANI lucreaza. In continuare, in acelasi ritm. Si continua sa scoata din joc politicieni foarte importanti, de la an la an.

Sa nu uitam, anul trecut i-a scos din Guvern (oricare ar fi varianta oficiala), pe ministrii Ovidiu Silaghi, Mircea Diaconu, Liviu Pop si Eduard Hellvig, si pe secretarul general adjunct al Executivului, Dan Mihalache. Alt secretar general, de data asta din Guvernul Boc, a fost declarat, definitiv, in conflict de interese. Lista poate fi completata cu un lung sir de parlamentari, primari si consilieri.

Ce e si mai periculos pentru unii, ANI pare sa aiba culoar liber. In acest moment, n-o mai paste desfiintarea da facte sau reducerea atributiilor. Adica poate - si o va face - sa scoata din joc si mai multi oameni politici cu greutate.

Factorul ANI e foarte periculos pentru cei care isi fac planuri politice pe termen lung, cu oameni nepotriviti. De aceea, teama si ura fata de ANI vor creste si ele, exponential. Precum si atacurile televizate, care vor veni si ele, neobosit.

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...