ANI face bilantul: Zeci de fosti sau actuali parlamentari, acuzati de conflict de interese

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 09:42
2142 citiri
ANI face bilantul: Zeci de fosti sau actuali parlamentari, acuzati de conflict de interese
Foto: site ANI

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca 32 de fosti sau actuali parlamentari s-au aflat in conflict de interese, 4 dintre ei fiind dati pe mana Parchetului General.

Astfel 14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator sunt vizati de anchetele desfasurate de inspectorii de integritate. Dintre ei, 3 fosti deputati si un senator vor fi cercetati de procurori pentru ca au incalcat Codul Penal angajandu-si propriile rude in cadrul birourilor parlamentare.

"Valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de 1.062.798 Lei (aprox. 240.000 Euro). Agentia va depune toate diligentele necesare in vederea anularii actelor emise, adoptate sau intocmite cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese", se precizeaza in comunicatul remis presei de ANI.

Pe de alta parte, in perioada 2011 - 2015, ANI a constatat alte 22 de cazuri de membri ai parlamentului care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, incalcand, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natura penala si administrativa. In cazul a 17 dintre ei, instanta a dispus condamnarea la inchisoare cu suspendarea pedepsei si interzicerea unor drepturi, 9 dintre sentinte fiind irevocabile.

Deputatul PSD Oana Mizil, condamnare la inchisoare pentru conflict de interese (Video)

Inca un deputat condamnat la inchisoare pentru conflict de interese

De asemenea, in cazul a 15 conflicte de interese administrative instanta a confirmat prin decizii definitive si irevocabile constatarile Agentiei Nationale de Integritate.

Doi deputati, condamnati definitiv pentru conflict de interese

Un deputat PSD, condamnat pentru conflict de interese

"Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris". Radu Eugeniu Coclici, Neculai Ratoi si William Branza nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in termenul prevazut de lege, in exercitarea dreptului la aparare, se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, ANI precizeaza ca "in cazul a 28 de membri ai Parlamentului a intervenit termenul de prescriptie de 5 ani pentru conflictul de interese de natura penala, asa cum este prevazut la art. 301 din Codul Penal".

Cei 32 parlamentari in cazul carora Agentia a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala sunt deputatii Mihaita Calimente, Liviu-Bogdan Ciuca, Gheorghe Firczak, Iulian Iancu, Miron Ignat, George Ionescu, Kelemen Atilla-Bela-Laszlo, Ion Micioalca, Iuliu Nosa, Laurentiu Nistor, Vasile Daniel Oajdea, Neculai Ratoi, Ion Stan si Madalin Stefan Voicu. Acestora li se adauga senatorul Catalin Croitoru.

De asemenea s-au aflat in conflict de interese si fostii deputati Aledin Amet, Gheorghe Ana, Stefan Vasile Beres, William Gabriel Branza, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Calianu, Vasile Carare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Brasoan Lese, Corneliu Olar, Sorin Stefan Zamfirescu si Dan-Radu Zatreanu.

In cazul fostilor deputati Viorel Carare, Sorin Stefan Zamfirescu si Dan Radu Zatreanu si al senatorului Catalin Croitoru, ANI a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

C.B.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...