ANI face valuri, ca sa creada Europa ca pescuieste rechini (Opinii)

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:05
3578 citiri
ANI face valuri, ca sa creada Europa ca pescuieste rechini (Opinii)

Intrucat in fiecare saptamana se lanseaza obligatoriu un eveniment-bomba, ca sa aiba analistii ce comenta si televiziunile rating, Agentia Nationala de Integritate ne-a pus pe masa de randul acesta sase nume grele, menite sa lase impresia cu nu se ocupa cu pescuitul de plevusca, ci numai cu vanatoarea de rechini.

Tandi pe mandi

La prima vedere, se pare ca nu e loc de comentarii, ANI isi face datoria, cerceteaza in deplina transparenta, face rezultatele publice la televizor, iar poporul suveran are toate motivele sa aplaude faptul ca justitia nu sta degeaba.

Privind mai atent insa, cateva amanunte cusute cu ata alba lasa impresia ca cercetarea Agentiei n-a avut ca obiect atat descoperirea neregulilor, cat lansarea stirii bomba ca a pus cativa oameni pe tigaie, pentru ca telespectatorii sa aplaude, iar de la peluzele Europei, sa se auda pana la noi strigatul suporterilor: "bravo, Romania!". Iata si motivele.

Unu. Insusi premierul a observat, poate nu intamplator, ca demnitarii banuiti cu musca pe caciula sunt impartiti aritmetic, ca la algoritm: doi de la PSD, doi de la PNL, doi de la PDL. Exista coincidente pe lume si nimeni nu pretinde ca intamplarea n-ar face minuni, dar nici nu-i poti cere intamplarii sa le potriveasca pe toate la milimetru, ca sa iasa echidistanta tandi pe mandi.

Scosi din manseta?

Doi. Daca Agentia lucreaza non stop si nu pompieristic, era normal sa-i descopere pe cei banuiti unul cate unul si nu sa dea buzna peste toti sase in aceeasi zi si la aceeasi ora, cam ca atunci cand mascatii navalesc pe linia de centura si inhata sase prostituate deodata, spre distractia publicului, la show-ul televizat.

Una din doua: ori ANI i-a tainuit pe primii trei-patru-cinci demnitari descoperiti, pana-l gasesc si pe al saselea, ori i-a inhatat scosi din manseta pe toti sase la pachet, pregatiti de mult timp, dar tinuti pentru momentul potrivit, cand trebuie sa observe Europa la televizor ca, in Romania, tocmai s-a deschis sezonul la prins rechini.

Trei. Nici persoanele nu par alese la intamplare. Klaus Iohannis prea a venit de la Sibiu cu hainele albe si scrobite, in timp ce colegii bucuresteni erau demult stropiti cu sos picant de sus si pana jos. Trebuia pictat si el, ca sa se simta bucurestean.

Stolojan n-a prea fost pana acum acuzat de matrapazlacuri. Era timpul sa primeasca si el botezul focului. De PSD, te atingi greu, e plin de oameni cu staif, gata sa se sifoneze la prima atingere. Vanghelie si Constantinescu par tocmai potriviti pe post de acar Paun, ca sa nu iasa manjiti altii mai simandicosi. In sfarsit, fara Cancescu si Florin Popescu ar insemna sa ramana lista incompleta si sa nu iasa algoritmul: 2 plus 2 plus 2.

Teoria negustorului cinstit

Patru. Faptele lasa impresia ca ANI mai curand si-a adus aminte de ceva, decat ca a muncit, facand cercetari. Din cei sase demnitari aratati cu degetul, patru sunt incompatibili de cand stau in posturile lor, domnul Stolojan e acuzat ca nu si-a declarat anul trecut actiunile de la Transgaz, iar despre primarul Vanghelie presa publica inca din mai 2012 informatia ca declaratia sa de avere e confuza, ilizibila, si suspecta.

Una peste alta, desoperirea ANI se putea face si acum o luna, si acum un trimestru, si anul trecut. Nu pare mai mult decat o mica bomba cu explozie intarziata, facuta sa produca mai mult fum decat schije si pagube.

Sa fim intelesi, nu iau apararea niciunuia, s-ar putea ca Agentia sa aiba dreptate, ca cei vizati sa fie chiar prinsi cu cioara vopsita, dar pare halucinant sa vezi ca ANI face harcea-parcea sase demnitari deodata, la putin timp dupa ce Europa ne-a trimis noi semnale negative despre toleranta noastra fata de incompatibili, la care privim nonsalanti, stand cu mainile in san.

Pe scurt, cautam noi suspecti, ca si cum n-am observa ca ii avem demult pe cei vechi, dar ii tinem in guvern bine-merci, socotind ca hotul neprins e negustor cinstit. In care scop, ne zbatme cat putem sa nu se lase prins cumva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#demnitari incompatibili ANI, #incompatibili guvern ANI, #demnitari cercetati ANI , #ANI