Ziare.com

ANI: Fost deputat, in conflict de interese - si-a angajat fiica in biroul parlamentar

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 14:01

   

ANI: Fost deputat, in conflict de interese - si-a angajat fiica in biroul parlamentar
Fostul deputat Stefan Buciuta, reprezentant al Uniunii Ucrainenilor din Romania, a fost depistat in conflict de interese de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI), in perioada mandatului din 2008 - 2012.

Stefan Buciuta a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, pentru ca a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajata, in perioada 15 decembrie 2008 - 14 septembrie 2012, in functia de expert in cadrul propriului birou parlamentar din Maramures, a anuntat ANI, vineri, intr-un comunicat de presa.

Astfel, fostul deputat nu a respectat dispozitiile articolului 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative".

Fost deputat PDL, trimis in judecata pentru ca si-a angajat fiul la biroul parlamentar

De asemenea, exista indicii privind posibila incalcare a dispozitiilor articolului 253 din Codul Penal, prin angajarea fiicei sale in cadrul propriului birou parlamentar, in urma careia fiica sa a obtinut venituri salariale in valoare de aproape 60.000 de lei.

Asadar, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta Codul Penal, potrivit caruia "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

Fostul deputat PDL Brandusa Novac, judecata pentru conflict de interese

"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (...) incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese (...) constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective (...).

Persoana (...) fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese (...) este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (...) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

D.T.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 286 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor