ANI, model de buna practica la nivel international - Raport Deloitte Audit

Marti, 28 Mai 2013, ora 17:05
2018 citiri
ANI, model de buna practica la nivel international - Raport Deloitte Audit
Foto: Arhiva

Compania Deloitte Audit constata in raportul de audit extern pe 2012 al activitatii Agentiei Nationale de Integritate ca Agentia este perceputa ca un model de buna practica la nivel international, atat pentru statele in curs de dezvoltare, cat si pentru democratiile consolidate.

De asemenea, raportul a constatat abordarea moderna a managementului ANI, implementarea a 90% din obiectivele Strategiei de prevenire si combatere a averilor nejustificate, conflictelor de interese si incompatibilitatilor, precum si cresterea numarului de dosare castigate in instanta, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationala de Integritate.

Deloitte Audit a constatat ca personalul ANI "are o buna pregatire profesionala adecvata complexitatii sarcinilor de realizat", dar si faptul ca "activitatea Inspectiei de Integritate se remarca prin volumul de dosare instrumentate de catre inspectorii de integritate, inregistrandu-se o medie de peste 200 dosare in lucru / inspector in cursul anului 2012".

Raportul mentioneaza si faptul ca "in desfasurarea activitatii ANI un factor cheie il reprezinta Sistemul Informatic de Management Integrat al Declaratiilor de Avere si Interese (SIMIDAI) care a devenit mai eficient si este folosit cu succes de catre inspectorii de integritate".

Auditorii externi nu au identificat "deficiente in ceea ce priveste managementul ANI".

"Conducerea institutiei a adoptat o abordare moderna, bazata pe elaborarea si dezvoltarea sistemelor de control managerial in procesul decizional, dovedind totodata eforturi focalizate pe oprtuntati, independenta operationala si o atitudine pro-activa, asigurand implementarea pe termen scurt mediu si lung a unor obiective clare si coerente asumate de catre conducerea Agentiei", se arata in raport.

In ceea ce priveste activitatea Presedintelui ANI, Deloitte Audit a concluzionat ca "eforturile focalizate pe implementarea unui complex de masuri de preventie si constientizare au condus la rezultate concrete in combaterea coruptiei prin mijloace administrative, precum si in consolidarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice".

"In urma interviurilor sustinute cu reprezentantii structurilor functionale ale ANI, a reiesit faptul ca atat Presedintele, cat si Vicepresedintele si-au asumat si indeplinit atributiile specifice prevazute in legislatia in vigoare si in ROF (Regulamentul de Organizare si functionare - n.red.)".

In ceea ce priveste activitatea departamentului juridic, auditorii au retinut "o crestere cantitativa a numarului de dosare castigate in instanta".

Misiunea de audit, desfasurata pe parcursul a zece saptamani, a fost efectuata in conformitate cu Standardele Internationale privind Serviciile Conexe. Procedurile utilizate de auditori au constat in analiza a 193 dosare de evaluare (esantion selectat aleatoriu), verificarea implementarii a 160 proceduri operationale actualizate, realizarea a zeci de interviuri cu angajatii si managementul institutiei etc.

Raportul de audit a fost aprobat in unanimitate, fara recomandari, de catre membrii Consiliului National de Integritate in sedinta publica din data de 24 mai 2013.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#raport audit ANI 2012, #raport audit Agentia Integritate , #ANI