ANI critica legea PSD care schimba Codul Administrativ: Sterge interdictii aplicate alesilor locali si incalca MCV!

Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 14:17
5702 citiri
ANI critica legea PSD care schimba Codul Administrativ: Sterge interdictii aplicate alesilor locali si incalca MCV!
Foto: Facebook/ Agentia Nationala de Integritate

Agentia Nationala de Integritate (ANI) sustine ca are mai multe hibe legea adoptata marti de Senat si transmisa Camerei Deputatilor, referitoare la completarea Codului Administrativ, prin care se propun interdictii in cazul candidatilor la alegerile locale, precum si in cazul alesilor locali.

"Este de natura de a mentine un peisaj juridic fragmentat, de a lipsi de claritate normele in vigoare si contureaza posibilitatea anularii respectarii hotararilor judecatoresti prin care se mentin rapoartele de evaluare emise de inspectorii de integritate in ceea ce priveste incompatibilitatile si conflictele de interese," anunta ANI, intr-un comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

ANI nu sustine adoptarea propunerii legislative de modificare a OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, fapt ce a fost comunicat Departamentului pentru relatia cu Parlamentul, la sfarsitul lunii februarie.

Initiatorii

Este vorba de un proiect legislativ initiat de 10 parlamentari PSD, un senator PMP, un senator ALDE si un senator independent: Ecaterina Andronescu - senator PSD, Valer-Daniel Breaz - senator PSD, Elena- Lavinia Craioveanu - senator PSD, Marius-Alexandru Dunca - senator PSD, Viorel Ilie - senator ALDE, Catalin Lucian Iliescu - senator PMP, Constantin-Bogdan Matei - senator PSD, Serban Nicolae - senator PSD, Liviu-Marian Pop- senator PSD, Radu-Cosmin Preda - senator PSD, Cristina-Mariana Stocheci - senator PSD, Ioan-Iustin Talpos- senator independent si Aurel Caciula - deputat PSD.

Legea si problemele semnalate

ANI arata care sunt pasajele cu probleme. Cele in care initiatorii propun stabilirea faptului ca la alegerile locale pot candida pentru functia de primar doar persoanele care "nu au savarsit fapte care au determinat existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate, cu mai putin de 3 ani inainte de data alegerilor".

In acelasi sens,"la alegerile locale din anul 2020 nu pot candida si ocupa functii de ales local persoanele care au savarsit fapte care au determinat existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate, in conditiile legii, comunicate cu mai putin de 3 ani inainte de data alegerilor", respectiv, "pot candida si ocupa functii de ales local persoanele in privinta carora s-a constatat prin rapoarte de evaluare intocmite de ANI (...) comunicate cu mai mult de 3 ani inainte de data alegerilor ca au savarsit fapte care au determinat existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate".

ANI precizeaza ca "propunerea legislativa denota o serie de necorelari si contradictii cu alte norme aflate in vigoare si poate conduce la stergerea unor interdictii aplicate alesilor locali si la imposibilitatea aplicarii hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile prin care se mentin rapoartele de evaluare emise de ANI."

"Propunerea legislativa este necorelata si vadit in contradictie cu prevederile Legii nr. 176/2010 referitoare la interdictia de 3 ani de a mai ocupa functii publice persoanele pentru care s-a constatat definitiv o stare de incompatibilitate sau conflict de interese," explica ANI.

Intreaga opinie juridica a ANI a fost postata pe site-ul institutiei.

Fac trimitere la MCV

Nu in ultimul rand, inspectorii de integritate arata ca ultimul raport MCV a mentinut criticile cu privire la indeplinirea obiectivului de referinta nr. 2 referitor la Agentia Nationala de Integritate (Benchmark 2): "Pentru a se realiza progrese(...) trebuie sa se abordeze actuala lipsa de claritate a normelor. Evolutiile legislative cu privire la legislatia in materie de integritate vor trebui clarificate pentru a se evita riscul ca sanctiunile disuasive sa nu mai poata fi aplicate in urma unei hotarari judecatoresti definitive, ceea ce ar constitui un regres in ceea ce priveste obiectivul de referinta nr. 2".

I.S.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#ANI PSD, #ANI alesi locali, #ANI proiect PSD, #ANI Cod administrativ , #ANI
Comentarii