Horia Georgescu: Raportul MCV e obiectiv. Un trust de presa a terfelit oameni cheie (Video)

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 22:10
4997 citiri
Horia Georgescu: Raportul MCV e obiectiv. Un trust de presa a terfelit oameni cheie (Video)
Foto: Digi24

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, considera ca raportul Comisiei Europene in cadrul MCV, dat publicitatii miercuri, este unul obiectiv, bazat pe date reale.

Invitat la Digi24, Horia Georgescu a subliniat faptul ca in acest raport se subliniaza consolidarea activitatii ANI in ultimele luni, a rezultatelor obtinute si a "consecintelor juridice" ale actelor emise de ANI, reamintind, printre altele, de incheierea mandatului, in premiera, a unor parlamentari gasiti incompatibili.

In schimb, ca aspect negativ, raportul mentioneaza pentru prima oara "atacurile impotriva institutiilor statului roman", prin "campanii media foarte agresive in care se depaseste orice limita", a afirmat presedintele ANI.

Horia Georgescu nu a dorit sa comenteze declaratiile premierului Ponta, care nu i-a identificat pe ministrii acuzati de coruptie in raport, spunand ca acest aspect tine de activitatea DNA. "Eu cred ca raportul este unul obiectiv, Comisia Europeana are suficiente date incat sa le puna pe hartie si sa le asume", a punctat acesta, adaugand ca premierul Ponta se va lamuri probabil, saptamana viitoare, cand se va intalni la Bruxelles cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Ministrii vizati de raportul MCV sunt Dragnea, Vosganian si Fenechiu - AFP

In ceea ce priveste activitatea ANI, "raportul se referea la persoanele aflate in incompatibilitate, conflict de interese sau cu avere nejustificata care nu au optat pentru demisie", respectiv fostii ministri Ovidiu Szilaghi, Eduard Hellvig, Liviu Pop si Ecaterina Andronescu.

"Cei patru ministri nu si-au dat demisia, dar nu au fost mentinuti in noul cabinet Ponta", a remarcat Horia Georgescu, subliniind ca in raportul MCV din vara optiunea Comisiei era "expresa", adica "se dorea o procedura prin care acesti oameni sa isi asume o problema si sa isi dea demisia", lucru care nu s-a intamplat.

Horia Georgescu a admis ca in cazul celor patru "actele nu sunt definitive, au fost contestate in instanta, dar pentru o imagine buna a guvernului puteau opta pentru o demisie".

Institutii si oameni cheie, hartuiti si terfeliti de un trust de presa

In ceea ce priveste acest ultim raport, Horia Georgescu a subliniat faptul ca el remarca o "problema reala, care a cunoscut o evolutie exponentiala in special in ultimul ani".

"Sefi de institutii, oameni cheie, au fost atacati, le-au fost terfelite vietile luni de zile la un trust media care are si conexiuni politice. Raportul CE nu spune distinct cine si cum, dar lucrurile se duc intr-o singura directie( ...)

E opinia mea personala, am fost unul din subiectii acestui trust de presa. Timp de 5 luni am fost hartuit, si eu si familia mea", a declarat presedintele ANI, reamintind ca i-a actionat in instanta pe cei care l-au calomniat si a cerut unor institutii de control sa isi faca datoria (CNA, n.red.).

Horia Georgescu a declarat ca nu s-a adresat Comisiei Europene, nici el, nici ceilalti atacati de trustul respectiv, ci Comisia Europeana a observat "in mod liber" ce se intampla in presa din Romania.

"Sunt zeci de materiale la acel trust de presa in care persoane cheie sunt terfelite, discutate, de la aspectul fizic pana la familie si alte lucruri de neacceptat intr-un stat civilizat", a adaugat presedintele ANI, subliniind ca aceste atacuri au fost folosite ca "mijloace de presiune si intimidare".

Intrebat care sunt, in opinia sa punctele nevralgice subliniate in acest raport al CE, Horia Georgescu a spus ca sunt doua.

"Din punct de vedere institutional conflictul de interese, care a atins proportii alarmante, si in al doilea rand atacurile si hartuirea la nivelul institutiilor publice cheie din sistemul judiciar si din sistemul de combatere a coruptiei.

Presa e libera sa critice activitatea unor institutii strict pe ceea ce fac, dar nu au legatura vietile private, copiii, parintii (...) Trebuie mijloace ca aceste lucruri sa nu treaca peste limitele libertatii de exprimare, asa cum sunt descrise de CEDO", a mai spus Horia Georgescu.

De altfel, acesta a respins ideea potrivit careia Comisia Europeana ar fi fost dezinformata.

"Daca cineva crede ca CE nu face monitorizari de presa la nivel foarte detaliat la ceea ce se intampla in presa pe justitie, se inseala. Nu poti sa faci abstractie de sute de materiale aparute la un trust care are o putere media foarte mare si legaturi politice", a mai explicat presedintele ANI, adaugand o observatie: "Campania de linsaj mediatic s-a desfasurat in paralel cu anchete desfasurate la nivelul unor ministri. Nu consider acest lucru intamplator".

Raportul MCV: Ce reproseaza Bruxelles-ul Romaniei - vezi documentul

Catalin Ivan: Faceti politie politica la comanda lui Traian Basescu!

Intr-o interventie telefonica in emisiune, purtatorul de cuvant al PSD, europarlamentarul Catalin Ivan, i-a cerut lui Horia Georgescu sa spuna "de ce face politie politica prin institutia pe care o conduce".

"Stiu ca a dat comanda speciala ca eu sa am un dosar la ANI in urma declaratiilor din campania electorala! Oricine il supara pe Traian Basescu are dosar fie la DNA, fie la ANI", a sustinut purtatorul de cuvant al PSD.

Catalin Ivan a mai afirmat ca ii va face plangere penala lui Horia Georgescu atunci cand va aparea dosarul sau la ANI si a transmis Bruxelles-ului ca "nu are voie Comisia Europeana sa ceara restrangerea libertatii presei", referindu-se la raportul MCV de astazi.

"Domnul Ivan a facut afirmatii foarte grave. (...) In limitele legii va sugerez ca maine sa faceti o sesizare la ANI sa vedeti daca a existat sau exista un dosar. Faceti un proces de intentie, ati fost total dezinformat si faceti acuzatii foarte grave", i-a raspuns Horia Georgescu lui Catalin Ivan.

Nemultumit social-democratul a replicat: "Faceti politie politica pentru Traian Basescu, sunteti o rusine! ANI trebuie sa existe, dar nu condusa de dumneavoastra", dupa care a lansat acuzatii la adresa averii lui Horia Georgescu, tema pe care acesta a fost atacat luni in sir la Antena3.

Presedintele ANI i-a raspuns reamintindu-i ca averea sa a fost cercetata de Consiliul National de Integritate, in care sunt reprezentate toate partidele politice, si nu a fost gasit nimic in neregula.

"In urma unei campanii de linsaj mediatic la Antena 3 am cerut public ca CNI sa imi verifice averea, ceea ce s-a si intamplat. A tras concluzia ca nu exista niciun element de ilegalitate", a mai spus Horia Georgescu, reamintind si ca ANI a gestionat cazuri din tot spectrul politic, si de la putere si de la opozitie.

"E un atac politic absolut absurd, fara nicio baza", a conchis acesta.

Un buget mai mare pentru Agentie

In ceea ce priveste decizia Guvernului de a mari bugetul ANI, Horia Georgescu a spus ca miercuri s-a reglementat o problema care trena din 2012, in conditiile in care legea interzice majorarea salariilor bugetarilor cu 6 luni inainte de alegeri.

"Cresterea substantiala e in special pentru inspectorii debutanti si asistenti, cei mai tineri, reprezinta majoritatea", a precizat acesta, adaugand ca este vorba despre 28 de persoane.

Totodata, el a reamintit ca saptamana trecuta ANI a virat banii din primele confiscari, in dosarul politistilor argeseni, si a subliniat ca impactul bugetar al maririi salariilor inspectorilor ANI e sub suma adusa de agentie la bugetul de stat.

Sistem revolutionar de prevenire

Tot miercuri, Guvernul a adoptat un memorandum extrem de important, referitor la un "sistem de preventie in achizitiile publice", a mai declarat Horia Georgescu, catalogand acest sistem drept "revolutioonar".

Este vorba despre o "infrastructura integrata" care va permite ANI sa transmita avertismente inainte ca un conflict de interese sa produca efecte juridice.

"Salut decizia guvernului de aprobare a acestui memorandum(...) E o coincidenta, proiectul a fost abordat demult, acum s-a intamplat sa fie pus in practica(...)

Trebuie revizuit sistemul sanctionatoriu, trebuie revizuita procedura prin care un conflict de interese este constatat, dar in primul rand trebuie sa facem preventie", a declarat acesta, scopul urmarit fiind responsabilizarea persoanelor care participa la achizitii publice si reducerea fraudelor.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Horia Georgescu raport MCV, #Horia Georgescu atacuri media, #raport MCV presa , #ANI