Politicienii propun o restrangere a legii incompatibilitatii: Presedintele ANI reactioneaza

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 20:18
4409 citiri
Politicienii propun o restrangere a legii incompatibilitatii: Presedintele ANI reactioneaza
Foto: Facebook/Horia Georgescu

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a reactionat, marti seara, la informatia potrivit careia un grup de parlamentari, printre care se afla si politicieni anchetati institutie, propun un nou proiect de lege care ar viza ANI.

Cei noua alesi vor sa modifice actuala lege a ANI, care prevede ca o persoana declarata in conflict de interese sau incompatibilitate sa nu mai poata ocupa nicio functie publica timp de trei ani. Ei vor ca legea sa presupuna ca cel in cauza sa nu mai poata ocupa "aceeasi functie" din cadrul institutiei timp de trei ani.

"Se incearca reducerea atributiilor ANI si imposibilitatea de a aplica sanctiuni. Din pacate, acest proiect de lege e in contradictie cu decizia de interpretare a CCR si urmareste obtinerea unei imunitati pentru parlamentarii care se indreapta catre decizii definitive si irevocabile de incompatibilitate", a declarat Horia Georgescu la B1 TV.

Un nou proiect de lege care amputeaza legea ANI

Presedintele ANI a precizat printr-o interventie telefonica ca "unii invitati (din emisiune - n.red.) sfideaza inteligenta celor care urmaresc aceasta emisiuni si care citesc interpretarea", in conditiile in care in platou era prezent si ministrul pentru relatia cu Parlamentul,Eugen Nicolicea, unul dintre initiatorii proiectului de lege.

Pentru a fi inteles cat mai clar, Horia Georgescu a explica ca o persoana care a fost ales local, dar a fost gasita in stare de incompatibilitate, nu mai poate fi ales local, dar poate fi senator sau deputat.

"Ar permite unor presedinti de consilii locale sa revina in Parlament sau sa fie numiti ministri", a punctat seful ANI.

Este a doua oara cand se incearca modificarea Legii ANI. In iunie 2014, senatoarea Cristiana Anghel a depus la Senat un proiect de lege de modificare a legii AN,Iastfel incat cei condamnati definitiv sa fie sanctionati cu interdictia de a mai ocupa timp de trei ani aceeasi functie care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese, nu orice tip de functie publica.

Aceasta a sustinut ca legea nu este clara, in sensul ca nu e limpede daca interdictia se refera doar la functia care a generat interdictia sau la toate functiile eligibile sau numite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Horia Georgescu modificare lege ANI, #Horia Georgescu ANI, #lege ANI Horia Georgescu , #ANI