Presedintele ANI dezvaluie adevarata miza a revocarii lui Mircea Diaconu

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 22:55
8381 citiri
Presedintele ANI dezvaluie adevarata miza a revocarii lui Mircea Diaconu
Foto: B1TV

Ce urmaresc parlamentarii prin refuzul de a-l revoca pe senatorul Mircea Diaconu? Crearea unui precedent conform caruia "votul politic este suprem", iar cei peste 20 de senatori si deputati care asteapta decizii similare in instanta sa poata sa evite consecintele legale, a explicat presedintele ANI, Horia Georgescu.

Invitat vineri seara la B1TV, acesta a subliniat inca o data gravitatea faptului ca Senatul a refuzat sa puna in aplicare decizia definitiva si irevocabila a Instantei Supreme in cazul Diaconu, ceea ce este de neconceput intr-un stat de drept.

"Am sesizat CSM, care, foarte rapid, a sesizat Curtea Constitutionala si pe 21 noiembrie vom avea un verdict(...) S-a creat un precedent foarte periculos, se va putea spune 'Si ce daca a decis instanta, votul politic este suprem!", a subliniat Horia Georgescu.

Presedintele ANI a mai afirmat ca argumentul potrivit caruia Mircea Diaconu nu a gresit atunci cand a ocupat simultan si functia de senator si pe cea de director al unei institutii de stat pentru ca s-a bazat pe acordul comisiei juridice din Senat nu sta in picioare.

"Domnul Diaconu trebuia sa se adreseze ANI. (...) Instantele au motivat ca decizia Senatului e o simpla opinie, interpretarea legii o face doar instanta. Si noi dam opinii", a mai precizat presedintele ANI, referindu-se la agentia pe care o conduce.

Fie pierd mandatul, fie nu mai pot ocupa functii publice 3 ani

Horia Georgescu a reamintit ca sunt in instanta dosarele a circa 20-30 de cazuri de parlamentari care au probleme cu legea din punct de vedere al incompatibilitatilor sau conflictelor de interese, iar in cateva saptamani sau luni vor avea si ei verdicte finale.

Intrebat de moderator ce importanta mai are, cata vreme mandatul actualilor parlamentari se incheie pe 9 decembrie, Horia Georgescu a explicat: "In primul rand, cei care nu vor candida acum vor ramane cu interdictia de numire in functii publice timp de 3 ani".

Pe de alta parte, conform precedentului Victor Alistar, efectele legii se vor produce chiar daca acuzatiile s-au referit la un mandat anterior, conform deciziei Curtii in acest caz.

"Acum se creeaza jurisprudenta! O parte dintre ei candideaza, o parte nu candideza, iar acestia sunt, in general, ulterior numiti in functii publice", a subliniat Georgescu miza reala a cazului Diaconu.

Parlamentarii nu s-au asteptat ca se va merge chiar atat de departe cu aplicarea legii ANI, dar au vazut primul parlamentar revocat din functie, Sergiu Andon, primul ministru care a parasit guvernul din cauza legii ANI, Mircea Diaconu, primii doi parlamentari care nu mai candideaza tot ca urmare a acestei legi, si s-au temut ca vor pati acelasi lucru. Acesta este motivul pentru care Mircea Diaconu a fost sustinut de colegii sai - crearea acestui precedent, a explicat presedintele ANI.

"Senatul trebuia sa dea un vot formal de luare la cunostinta a acestei decizii(...) Se pare ca Senatul s-a transformat in tribunalul poporului", a mai comentat el.

Horia Georgescu a tinut sa "spuna lucrurilor pe nume", adica sa atraga atentia asupra faptului ca parlamentarii PDL, care au votat pentru revocarea lui Diaconu, nu au fost prezenti in numar suficient de mare la vot, altfel acesta era acum plecat din Senat. "Cazurile sunt de la toate partidele", a mai punctat el, reamintind cazul deputatei PDL Brandusa Novac, declarata incompatibila pentru ca a ocupat simultan si functia de director al Circului Globus.

Cat ne va costa cazul Diaconu

Intrebat daca el crede ca presiunile externe i-ar mai putea face pe politicienii de la Bucuresti sa respecte Constitutia si puterea judecatoreasca, Horia Georgescu a atras atentia asupra declaratiilor recente facute de ambasadorul SUA la Bucuresti, dar si de catre ambasadorul Germaniei.

"Acesta introduce o noua sintagma 'domenii politice conexe', tradus din limbajul diplomatic inseamna fonduri europene, unde avem o mare problema (...)Cum sa se astepte UE sa cheltuim corect bani europeni cand deciziile Instantei Supreme nu se respecta de Senatul Romaniei, forul legiuitor? (...)

Asa cum s-a facut legatura si cu Spatiul Schengen, care acum este foarte departe, extrem de departe, se va face si cu fondurile europene(...) Sunt discutii punctuale pe aceasta tema. Se stie ca nivelul de frauda in domeniul cheltuirii banilor europeni a ajuns la proportii care nu mai pot fi controlate", a atentionat acesta, reamintind inca o data tiparele existente in cazurile fostilor ministri Cepoi, Botis, Puwak.

Horia Georgescu si-a exprimat opinia ca "nu se anunta vremuri bune din punct de vedere economic", iar "fondurile europene sunt singura valuta forte care va intra Romania", de aceea politicienii ar trebui sa se gandeasca serios la respectarea normelor democratice, in conditiile in care misiunea de monitorizare si evaluare in cadrul MCV va fi prezenta la Bucuresti saptamana viitoare, in perioada 7-9 noiembrie.

De ce a tacut ministrul Justitiei in cazul Diaconu?

Presedintele ANI a atras atentia inca o data asupra Codex-ului aflat in lucru la Ministerul Justitiei intr-o totala lipsa de transparenta, dar si asupra "tacerii asurzitoare" a ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, care nu a avut nici cea mai mica reactie publica fata de cazul Diaconu.

"Nu cred in coincidente!", a comentat Horia Georgescu decizia brusca a ministrului de a "sistematiza" legislatia anticoruptie, exprimandu-si totodata temerile ca exista o "agenda ascunsa" care urmareste schimbarea legii ANI in asa fel incat cei peste 20 de parlamentari cu probleme sa fie scapati de consecinte.

Comisia de ancheta a referendumului

Pe de alta parte, presedintele ANI a facut si cateva precizari legate de decizia data in aceasta saptamana de Curtea Constitutionala cu privire la constitutionalitatea infiintarii unei comisii parlamentare de ancheta pe tema referendumului din 29 iulie.

"Parlamentul poate infiinta comisii de ancheta, e absolut constitutional din punct de vedere tehnic. Poate cere date si informatii", a puncta Horia Georgescu, reamintind ca inclusiv Agentia a fost pusa in situatia sa prezinte informatii despre cauze pe rol, in special cand erau anchetati cei 15 parlamentari care au fost gasiti in conflict de interese pentru ca isi angajasera rudele la cabinet.

"Constitutia spune ca reprezentantii institutiilor au obligatia sa transmita date si informatii, dar nu sa se prezinte personal. Parlamentarii pot sa ceara orice, noi putem trimite date, sinteze in care sa ne spunem punctul de vedere si cu asta basta. Mai departe nu poate merge, pentru ca incalca separatia puterilor in stat", a explicat Horia Georgescu.

Declaratiile de avere ale candidatilor la alegeri

Horia Georgescu a anuntat si ca pe site-ul ANI a aparut o noua sectiune dedicata alegerilor din 9 decembrie.

Sectiunea Declaratii de avere si Declaratii de Interese - candidati alegeri parlamentare 2012

De altfel, intr-un comunicat postat pe site se precizeaza care sunt prevederile legale care au stat la baza acestui demers. De asemenea, este publicat "Ghidul de completare a declaratiilor de avere si de interese".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Horia Georgescu revocare Diaconu, #revocare Diaconu Senat, #Codex Pivniceru, #declaratii avere candidati , #ANI