Seful ANI: 20 de parlamentari ar putea sa-si piarda mandatele

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 08:15
2327 citiri
Seful ANI: 20 de parlamentari ar putea sa-si piarda mandatele

Zeci de cazuri de confiscari ale averilor dobandite fraudulos de catre demnitari ai statului roman vor fi solutionate in viitorul apropiat de instantele judecatoresti, sustine seful ANI, Horia Georgescu.

Totodata, el a declarat intr-un interviu acordat Romania Libera ca 20 de parlamentari ar putea sa-si piarda mandatele in perioada urmatoare.

Dupa ce Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a declarat ca il da in judecata pentru calomnie, dupa ce ANI a descoperit o diferenta de 180 de mii de euro intre averea dobandita si veniturile realizate intre 2008 si 2011, Georgescu a declarat ca au mai fost situatii in care persoanele verificate de inspectorii de integritate au reactionat in acest fel.

"Domnul Vanghelie este liber sa utilizeze orice instrument juridic, dar felul in care pune problema este menit sa ameninte conducerea si personalul institutiei. Este un atac la persoana cu scopul de a intimida.

De-a lungul timpului, mai multi au procedat in acest fel si in cele din urma au pierdut procesele cu ANI sau au fost eliminati din viata politica prin sanctiunea cetatenilor care isi exprima votul o data la patru ani", a explicat seful ANI, subliniind ca nu a pierdut niciun proces intentat de politicieni.

Politicienii incearca sa descurajeze activitatea ANI

Politicieni nu incearca sa il convinga in particular sa renunte la anchetele impotriva lor, ci mai degraba este vorba despre declaratii publice care intr-o forma sau alta isi doresc a descuraja activitatea Agentiei.

Totodata, Georgescu a comentat si faptul ca mai multi parlamentari PSD au depus un proiect de modificare a Legii administratiei publice locale in asa fel incat primarii si sefii consiliilor judetene sa poata face parte din consiliile de administratie ale unor companii cu capital majoritar de stat.

"Initiativa nu este in nici un caz intamplatoare si vine intr-un moment in care ANI a identificat foarte multe cazuri de incompatibilitati pliate exact pe astfel de cazuri. Exista si decizii ale instantelor care confirma concluziile inspectorilor. Incercarea de schimbare a legii urmeaza un anumit tipar prezent si in trecut, in care membri ai Parlamentului, ministri, identificati in conflict de interese sau incompatibilitate au dorit dezincriminarea faptelor.

Cu siguranta ca un astfel de demers ar afecta obiectivele strategice ale Romaniei referitoare la MCV, Schengen, fonduri europene si aderarea la spatiul euro. Pana la urma este vorba despre increderea pe care o transmite clasa politica raportat la ireversibilitatea sprijinului acordat institutiilor de combatere a coruptiei asa cum a fost asumat prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana", a adaugat seful ANI.

Citeste si Incompatibilii din Parlament - cine si-ar putea pierde mandatul abia castigat

De asemenea, el a mentionat ca Agentia are in lucru multe cazuri cu privire la astfel de incompatibilitati sau conflicte de interese, in special la nivel local. De asemenea, Georgrscu a punctat ca exista in noul Parlament oameni care ar putea sa-si piarda mandatul din cauza problemelor de integritate.

"Da. Sunt procese pe rol, in unele am obtinut deja decizii definitive si irevocabile, care asteapta procedura revocarii la fel ca in cazurile Andon si Mircea Diaconu. Ma refer aici la cazul deputatului Aurel Nechita. Pana acum Camera Deputatilor a reactionat prompt atunci cand instantele de judecata s-au pronuntat. De asemenea sunt aproape decizii finale la ICCJ pentru alti membri ai Parlamentului unde in prima instanta am avut castig de cauza", a spus Georgescu, precizand ca este vorba de 20 de parlamentari.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Georgescu ANI parlamentari incompatibili, #incompatibili pierd mandat ANI , #ANI