Seful ANI, despre cazul Mircea Diaconu, averile nejustificate ale politicienilor si mesajul SUA

Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 11:55
7484 citiri
Seful ANI, despre cazul Mircea Diaconu, averile nejustificate ale politicienilor si mesajul SUA
Foto: B1TV

Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, a precizat, sambata, ca rata de succes a agentiei in cazul celor peste 790 de cazuri de incompatibilitate in care s-au dat decizii irevocabile sau care nu au fost contestate este de 94%.

Prezent intr-o emisiune la postul B1TV, presedintele ANI a comentat cazul Mircea Diaconu, caruia Curtea de Apel Bucuresti i-a permis sa candideze la alegerile europarlamentare cu toate ca Inalta Curte i-a interzis, in 2012, timp de 3 ani sa ocupe functii publice, din motive de incompatibilitate.

Horia Georgescu a explicat ca "ne aflam intr-o situatie de jurisprudenta neunitara" si a reamintit ca Biroul Electoral Central a avut aceeasi pozitie ca si ANI, bazandu-se pe argumente furnizate de Inalta Curte in cazul altui parlamentar, Akos Mora (PNL).

In context, presedintele ANI a anuntat ca a fost sesizata Inspectia Judiciara in cazul judecatorului de la Tribunalul Bucuresti care a judecat pe fond o contestatie depusa anterior validarii candidaturilor de catre BEC.

Despre cazul Mircea Diaconu se va discuta din nou, daca acesta va fi votat europarlamentar, pentru ca validarea mandatelor este ceruta de Parlamentul European, inclusiv sub aspectul incompatibilitatilor, validare care se face de catre Autoritatea Electorala Permanenta.

"Va fi o dezbatere juridica", a punctat Horia Georgescu, explicand ca acest caz a fost finalizat in regim de urgenta, fiind vorba despre alegeri, dar in momentul in care va aparea o situatie similara, ANI va apela la Inalta Curte care va transa si va interpreta legea din nou.

Presedintele ANI a criticat postul de televiziune Antena3, spunand ca "a manipulat si a dezinformat grav" in cazul Diaconu.

"Manipularea atinge cote alarmante. Dupa decizia BEC, o masina care apartine trustului Intact m-a urmarit pana la domiciul personal. Nu aveam de ce sa chem politia pentru ca este domeniu public, dar Antena3 nu se da in laturi de la nimic. (...) A inceput iar un linsaj mediatic la adresa mea. Eu am mai castigat doua procese cu Antena3 si trustul Intact. Din pacate CNA nu ia niciun fel de masuri", a completat presedintele ANI.

Ca o concluzie, Horia Georgescu a subliniat inca o data ca CAB i-a dat voie sa candideze lui Mircea Diaconu, dar nu a spus ca si poate sa ocupe o functie publica, prin urmare in cazul in care se va pune problema validarii mandatului sau, discutia se va relua.

Intrebat daca isi va da demisia, asa cum ii cer unii politicieni, Horia Georgescu a spus ca nu, pentru ca ANI a gestionat mii de cauze, foarte multe aflate inca pe rol, iar in cele 797 de cazuri de incompatibilitate incheiate definitiv rata de succes a ANI este de 94%.

Conturi in strainatate si averi nejustificate de milioane de euro

Un alt subiect a fost cel al conturilor in strainatate si averilor nejustificate detinute de cei pe care ANI ii verifica, in contextul in care in dosarul in care Radu Mazare a fost retinut pentru 24 de ore apar doua conturi la banci din Israel pe care nici primarul Constantei si nici fratele sau, senatorul Alexandru Mazare, nu le-au trecut in declaratiile de avere.

"Eu nu pot sa fac referire la persoane, dar am avut foarte multe situatii in care ANI fie a cerut confiscarea unor sume de bani, fie a sesizat Parchetul pentru fals in declaratii.

Avem pe rol acum 72 de cazuri care au ajuns in fata instantei cu averi nejustificate de 17,5 milioane de euro. Procedurile dureaza, investigatiile sunt complexe, dar avem 5 decizii definitive si irevocabile care au confirmat investigatiile ANI si banii au fost confiscati", a declarat Horia Georgescu, subliniind foarte buna colaborare cu DNA pe acest subiect.

Presedintele ANI a reamintit cazul senatorului Sorin Rosca Stanescu, in care ANI a descoperit conturi in afara tarii si a fost sesizat Pachetul pentru fals in declaratii.

"Datele care sunt relationate cu conturi in afara tarii sunt dificil de obtinut pentru ca presupun proceduri foarte indelungate, 1-2 ani, chiar si 3 ani (...) Avem pe rol verificari si cautam sume de bani in afara tarii", a confirmat acesta.

Pe de alta parte, presedintele ANI subliniat faptul ca de la aparitia ANI sume foarte importante au fost confiscate si virate la bugetul de stat, facand totodata un bilant al alesilor prinsi ca au incalcat legea: 108 deputati si senatori sunt cu probleme de integritate, conflict de interese, incompatibilitate sau averi nejustificate, precum si 698 de alesi locali, dintre care 5-6 presedinti de consilii judetene.

"Pentru prima oara dupa multi ani un presedinte de Consiliu Judetean in functie a fost revocat dupa ce si-a dat contracte propriilor firme", a mentionat acesta, referindu-se la Constantin Nicolescu, presedintele CJ Arges.

Intrebat daca e posibil ca cineva sa isi treaca in declaratiile de avere si imprumuturi fictive, Horia Georgescu a raspuns afirmativ, reamintind de cazul fostului ministru Cristian David, care "isi preconstituia documente sau probe pentru a justifica bani in cadrul investigatiei ANI".

In ceea ce il priveste pe Adrian Duicu, presedintele CJ Mehedinti, care este arestat preventiv dupa ce a facut trafic de influenta pentru a obtine o decizie favorabila intr-un dosar deschis de ANI, Horia Georgescu a explicat ca in prezent se judeca recursul la Inalta Curte si ca un caz similar a fost cel al lui Constantin Nicolescu, care a castigat la Curtea de Apel, dar a pierdut la Inalta Curte, dupa ce a semnat 14 contracte cu propriile firme, in numele CJ Arges.

In context, Horia Georgescu a mentionat ca un studiu realizat anul trecut de ANI a scos la iveala ca, in medie, fiecare ales detine (el sau rudele) cel putin 4 firme.

"Am identificat 745 de cazuri de conflicte de interese", a punctat presedintele ANI, prejudiciul total fiind de zeci de milioane de euro.

Totodata, acesta a admis ca se fac verificari in cazul Marianei Campeanu, fost ministru al Muncii, ca urmare a sesizarii formulate de un jurnalist, iar concluziile vor fi anuntate public.

Se schimba legislatia in folosul celor care au incalcat-o?

Intrebat ce crede despre declaratiile facute de politicieni, in frunte cu Liviu Dragnea, cu privire la o eventuala schimbare a legislatiei ANI, Horia Georgescu a reamintit ca incluziv in MCV se precizeaza foarte clar ca legislatia nu trebuie schimbata decat in cadrul acestui mecanism european.

El a reamintit ca toate partidele aflate la putere in ultimii ani au incercat sa schimbe legea, inclusiv UDMR si PDL, si a atras atentia asupra semnalelor clare venite din partea cancelariilor occidentale in acest sens.

"Mesajul doamnei Nuland, care urmeaza celui dat de secretarul de stat John Kerry la Munchen, in urma cu cateva luni, sunt mesaje clare: coruptia vulnerabilizeaza un stat", a declarat Horia Georgescu, subliniind faptul ca asemenea declaratii "denota o politica de stat" care angajeaza misiuni strategice.

In plus, ambasadorii Frantei, Marii Britanii, SUA, Germaniei au laudat in mod constant activitatea ANI si DNA, iar daca unii politicieni spun ca sustin parteneriatul strategic cu SUA si UE, atunci trebuie sa recunoasca faptul ca lupta anticoruptie e parte a acestui parteneriat, a mai subliniat Horia Georgescu.

In opinia sa, ar fi foarte grav daca politicienii nu ar sustine ireversibilitatea reformelor si progresului in justitie promovat "cu institutii de top", adevarate "avanposturi de politica externa" cum sunt ANI, DNA, SRI, Inalta Curte si CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Horia Georgescu Mircea Diaconu, #Horia Georgescu averi nejustificate, #parlamentari incompatibili , #ANI
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
Toti cetatenii de buna credinta ai Romaniei sustin EXISTENTA si
Poza copilul
copilul
rank 1
baai,ia da-ti tu demisia ! Asta,ca sa nu te faci de cacao ! ca si