Cum a ajuns Robert Negoita, verificat pentru fals in declaratii, membru in Consiliul de Integritate?

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 15:03
5510 citiri
Cum a ajuns Robert Negoita, verificat pentru fals in declaratii, membru in Consiliul de Integritate?
Foto: Arhiva

Robert Negoita, primarul Sectorului 3, verificat de ANI pentru fals in declaratia de avere, a fost desemnat de faca parte din Consiliul National de Integritate (CNI), institutia care supravegheaza ANI, insa nominalizarea facuta de Asociatia Municipiilor (AMR) nu pare tocmai legala.

Saptamana trecuta, agentia Mediafax a prezentat lista cu viitorii membri ai CNI, lista pe care se aflau mai multe nume controversate, printre care presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca, cercetat de DNA sau Constantin Buchet, care a demisionat cu scandal din Colegiul CNSAS in 2005, dupa ce a incercat sa il acopere pe Corneliu Vadim Tudor.

Comisia juridica a Senatului urma sa ii audieze pe cei nominalizati, dar odata aparute informatiile in presa, audierile au fost amanate pentru saptamana aceasta.

Cine si cand l-a desemnat pe Robert Negoita membru in CNI nu am putut afla cu exactitate, dar un lucru este cert - nominalizarea sa nu a parcurs toate etapele legale.

O decizie personala sau colectiva?

Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) este Tudor Pendiuc, suspendat din functia de primar al Pitestiului dupa ce a fost arestat, mai intai preventiv si apoi la domiciliu, pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Presedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan, primarul Oradei, este cel care a preluat conducerea asociatiei dupa arestarea lui Pendiuc, insa el a declarat pentru Ziare.com ca nu stie cum a fost desemnat Robert Negoita in CNI, pentru ca la adunarea generala care a avut loc la Satu Mare nu s-a luat aceasta decizie.

Nici prim-vicepresedintele AMR, Gheorghe Falca, primarul Aradului, nu are nicio informatie legata de aceasta nominalizare, dupa cum a declarat pentru Ziare.com.

Directorul executiv al AMR, Narcisa Muraru, ne-a oferit cateva scurte explicatii.

"Noi am primit de la Senat o adresa prin care se solicitau aceste nominalizari - titular si supleant. Sa tot fie 3-4 saptamani. S-au facut nominalizarile de catre conducerea AMR, iar ele trebuie trecute, asa cum prevede legea, prin adunarea generala.

Problema este ca solicitarea de la Senat a venit la foarte putin timp dupa ce adunarea generala a avut loc, la Satu Mare. La proxima adunare generala, aceste nominalizari trebuie agreate", a precizat Narcisa Muraru pentru Ziare.com.

Intrebata cand ar putea avea loc aceasta noua sedinta, Narcisa Muraru a spus ca nu stie, dar "se pot face intalniri de urgenta, cu caracter exceptional".

De asemenea, intrebata daca stie cine si cand a trimis la Senat cele doua nume (Robert Negoita, pentru postul de titular si Alex Moldoveanu pentru pozitia de supleant), aceasta ne-a precizat ca "bineinteles ca s-a consultat cu colegii dumnealui, dar domnul Pendiuc a semnat, in calitate de presedinte".

Directorul executiv ne-a rugat sa solicitam mai multe informatii de la purtatorul de cuvant al AMR, Lia Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, dar in ciuda insistentelor, din partea acesteia nu am primit niciun raspuns.

In aceste conditii, ramane sa vedem ce se va intampla - fie conducerea AMR se va reuni de urgenta si va confirma nominalizarea celor doi sau va face o alta alegere, fie Senatul va solicita o alta nominalizare, tinand cont ca aceasta pare sa nu fi parcurs toate etapele procedurale.

Ce spune legea

Conform Legii 144/2007, CNI este singurul organism abilitat, printre altele, sa il suspende si chiar sa il revoce pe presedintele Agentiei Nationale de Integritate, institutie care le-a dat mari batai de cap primarilor, presedintilor de consilii judetene si parlamentarilor.

Institutia trebuie sa fie apolitica, dar dintre cei 14 membri putini sunt cei care se pot incadra in acest tipar - reprezentantii functionarilor publici, ai societatii civile si ai asociatiilor de magistrati -, restul fiind nominalizati de Parlament, ministere si asociatiile alesilor locali - primari si presedinti de consilii judetene-, deci politicieni.

In plus, legea nu previne un posibil conflict de interese, astfel incat o persoana cercetata sau chiar acuzata de ANI poate ajunge sa faca parte din CNI, adica sa controleze activitatea ANI, pana cand instanta da verdictul final.

Astfel, o persoana poate fi membru in CNI daca "nu s-a constatat in mod definitiv ca s-a aflat intr-o stare de incompatibilitate, in conflict de interese sau ca ar fi existat diferente semnificative mai mari de 10.000 de euro".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Robert Negoita CNI ANI, #Robert Negoita desemnat Asociatia Magistratilor, #membri CNI Agentia Nationala Integritate , #ANI