De ce trebuie sa plece Ciprian Ciucu din fruntea Consiliului National de Integritate al ANI

Autor: Sebastian Bodu , avocat si lector universitar
Luni, 15 Februarie 2016, ora 09:12
3622 citiri

Acceptarea, de catre Ciprian Ciucu, a candidaturii la functia de primar general al municipiului Bucuresti il angajeaza politic, chiar daca nu s-a inscris efectiv in partidul care il sustine, ca independent, in speta M10.

Drept urmare, trebuie sa plece din functia de presedinte al Consiliului National de Integritate al Agentiei Nationale de Integritate.

Conform art. 39 din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, "membrii Consiliului National de Integritate au obligatia ca, in exercitarea atributiilor ce le revin, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor lor politice privind activitatea Consiliului sau a Agentiei si sa nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizatie careia ii este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice".

In conditiile in care Ciprian Ciucu este presedintele Consiliului National de Integritate, angajarea sa intr-o cursa electorala cu sprijinul unui partid politic il pune intr-o implicita stare de incompatibilitate. Da, in mod ironic, insusi presedintele CNI este, de azi, incompatibil.

M-as fi asteptat ca desemnarea ca participant la alegerile locale din partea unui partid politic sa fie insotita de demisia sa din inalta functie detinuta in cadrul ANI, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Ceea ce este ironic atat din punct de vedere legal - dispozitiile art. 39 mai sus citate fiind neechivoce - cat si moral este ca atat Ciprian Ciucu, cat si partidul care l-a propus drept candidat (M10) revendica inalte principii morale, incepand cu incompatibilitatile si conflictele de interese.

Sau, probabil, asa cum ne-a obisnuit presedintele acestui partid, criteriile sunt doar pentru altii, derogarile personale fiind de la sine intelese si acceptabile in virtutea unor sublime consideratiuni.

Cred ca a-i solicita lui Ciprian Ciucu demisia din fruntea CNI este inutil, cata vreme o astfel de demisie nu s-a produs in mod natural.

Asadar, nu pot sa nu remarc cotele apocaliptice pana la care poate merge ipocrizia unora. Desigur ca, inainte de a fi anuntat drept candidat independent sustinut de un partid politic, Ciprian Ciucu a studiat legislatia privind integritatea si a constatat ca nu poate face obiectul unei verificari a ANI.

Ar fi fost de-a dreptul scandalos ca agentia sa initieze o investigatie privind incompatibilitatea propriului presedinte, culmea, provenit din randul "societatii civile".

Mai mult, desi presedintele CNI poate fi revocat de catre acest for cu o majoritate de 2/3, conform art. 36 alin. 2 din Legea nr. 144/2007, pentru "incalcarea Constitutiei si a legilor tarii sau executatarii cu rea-credinta a atributiilor ce ii revin prin functia detinuta", angajarea sa politica nu este o incalcare a legilor tarii, pentru ca Ciprian Ciucu nu a favorizat pana acum, ca presedinte al CNI, un partid politic, adica nu a comis un act explicit de favoritism.

De fapt, aceasta este distinctia functionala dintre conflictul de interese si incompatibilitate: conflictul de interese reprezinta un act consumat, in timp ce incompatibilitatea reprezinta un act potential periculos in viitor.

Asadar, fiind incompatibil, Ciprian Ciucu ar putea oricand sa urmeze interesul partidului care l-a sustinut in cursa pentru PMB, in detrimentul interesului public pe care s-a angajat sa il sustina din postura de presedinte al CNI.

Din pacate, insa, suntem in situatia in care nu exista un organ al administratiei publice care sa aplice prevederile art. 39 din Legea nr. 144/2007, iar Ciprian Ciucu stie asta, altfel nu s-ar fi angajat intr-o batalie electorala in care, zic eu, va lua un procent sub marja de eroare a sondajelor de opinie.

Ce nu stie Ciprian Ciucu - si nici Monica Macovei (daca nu ma insel, absolventa de studii juridice), care gireaza candidatura sa - este ca in Drept exista un principiu al simetriei, conform caruia cine numeste si revoca, precum si un principiu conform caruia cine poate mai mult poate si mai putin.

In aceste conditii, solicit Senatului Romaniei, ca for competent sa numeasca presedintele CNI, sa se intruneasca pentru a aproba revocarea lui Ciprian Ciucu din functia de presedinte al CNI, lasandu-l sa se manifeste liber si plenar in calitate de politician, de reprezentant al unei noi clase politice, curate si cinstite.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...