Agentia Nationala de Integritate: Declaratiile de avere si interese pot fi completate si transmise digital

Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 09:44
2304 citiri
Agentia Nationala de Integritate: Declaratiile de avere si interese pot fi completate si transmise digital
FOTO Facebook/Agentia Nationala de Integritate

Agentia Nationala de Integritate a elaborat o procedura, publicata in Monitorul Oficial, care da posibilitatea persoanelor care au obligatia declararii averii si intereselor sa le completeze si sa le transmita digital, prin intermediul unui modul care va fi pus la dispozitia deponentilor ("e-DAI"), disponibil pe pagina de internet a ANI.

Procedura elaborata de Agentia Nationala de Integritate prin care se va realiza transmiterea la distanta a declaratiilor de avere si de interese a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Conform unui comunicat al ANI, procedura formalizeaza procesul de digitalizare a declaratiilor de avere si de interese si se aplica categoriilor de persoane care au obligatia declararii averii si intereselor, cu exceptia candidatilor inscrisi in procesele electorale.

Tranzitia catre digitalizarea completa a procesului se va realiza in doua etape.

In perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021, declaratiile de avere si de interese vor putea fi transmise alegand una dintre urmatoarele modalitati:

* varianta clasica - declaratiile vor fi transmise Agentiei Nationale de Integritate de catre persoana responsabila cu atributii specifice in ceea ce priveste declaratiile de avere si de interese de la nivelul fiecarei entitati prevazute de Legea nr. 176/2010, in copie certificata "conform cu originalul";

* varianta digitala - declaratiile vor fi completate electronic, certificate cu semnatura electronica calificata si vor fi remise ANI utilizand procedura de transmitere la distanta, prin intermediul unui modul care va fi pus la dispozitia deponentilor ("e-DAI"), disponibil pe pagina de Internet a agentiei. In cazul in care deponentul nu detine inca o semnatura electronica calificata, acesta poate, doar pe parcursul anului 2021, completa si transmite declaratiile prin modulul e-DAI, semnate olograf;

* incepand cu data de 1 ianuarie 2022, declaratiile de avere si de interese vor putea fi transmise exclusiv prin modulul e-DAI, certificate cu semnatura electronica calificata.

Potrivit procedurii, mecanismul de transmitere la distanta a declaratiilor de avere si de interese prin modulul e-DAI presupune parcurgerea a cinci pasi generali: inrolarea persoanei responsabile; inrolarea deponentilor de catre persoana responsabila; completarea declaratiilor de avere si de interese de catre deponenti; validarea declaratiilor de catre persoana responsabila si transmiterea catre ANI a declaratiilor.

Cati bani are in conturi noul primar al Timisoarei. Dominic Fritz este actionar la Netflix, Samsung si Siemens

Citește și:
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Reducerea vârstei pentru dreptul de vot, de la 18 la 16 ani, ar putea avea de fapt beneficii atât pentru adolescenți, care își pot exprima liber opțiunile politice dar mai este o altă...