Deputatii "pensionati" de ANI: Fie nu stiu, fie au alte planuri pentru sfarsitul vietii

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 08:10
4202 citiri
Deputatii "pensionati" de ANI: Fie nu stiu, fie au alte planuri pentru sfarsitul vietii

Cei doi parlamentari USL care sunt la un pas sa-si piarda mandatele dupa ce au fost gasiti in stare de incompatibilitate de catre Agentia Nationala de Integritate, Florin Paslaru si Sergiu Andon, au spus fie ca nu stiau despre raportul institutiei, fie ca e o miscare politica, dar care nu-i afecteaza, intrucat mandatul in Parlament s-ar fi incheiat oricum in luna noiembrie.

Ambii au atacat insa deciziile, in declaratii pentru Ziare.com, si s-au declarat nevinovati in aceasta privinta.

Deputatul PC Sergiu Andon a fost declarat incompatibil de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia este definitiva, iar acesta este primul deputat care a fost declarat definitiv in instanta ca fiind incompatibil cu statutul de parlamentar. Camera Deputatilor va decide in privinta incetatii mandatului sau si al lui Florin Paslaru saptamana viitoare, a anuntat presedintele Comisiei Juridice a deputatilor, Daniel Buda.

Sergiu Andon este de alta parere, insa, el afirmand ca realitatea este "putin deformata" de ANI si ca e o miscare politica prin care sa ramana mai putini parlamentari ai Opozitiei in Parlament.

"Agentia Nationala de Integritate amesteca in comunicatul ei doua realitati juridice diferite. ANI considera ca am aparat pe cineva pe care nu trebuia sa il apar. Este o situatie care nu are legatura cu pierderea calitatii de parlamentar. Legea nu prevede asa ceva, prevede eventuale sanctiuni disciplinare.

Este un pretext foarte formal, vorbeste despre o persoana acuzata de fapte de coruptie, ceea ce iarasi este inexact. Era vorba despre o doamna director, invitata la DNA, nu se stia de ce si care nu a fost trimisa in judecata, era complet nevinovata. Ca avocat, am insotit-o la DNA sa vedem despre ce este vorba, atat.

Procurorul DNA nu a ridicat nicio obiectie, daca era cazul trebuia sa o faca, ce caut acolo si de ce o apar pe doamna pentru ca sunt parlamentar. Nu s-a pus aceasta problema", a declarat deputatul PC, pentru Ziare.com.

Premiera in Parlament: Deputatul Sergiu Andon isi pierde functia, fiind incompatibil

Sergiu Andon considera ca problema incompatibilitatii sale a fost "rascolita" de ANI, in dorinta de a mai retrage din mandatele Opozitiei.

Scopul ANI: Retragerea mandatelor Opozitiei din Parlament

"Aceasta problema a fost rascolita de ANI, cautand motive ca sa mai retraga din mandatele Opozitiei, din scaunele detinute de membrii Opozitiei.

Deputat nu inseamna lord sau viconte - te nasti si mori cu functia asta. Deputat esti de cand depui juramantul pana cand depune juramantul urmasul tau. Dupa aia, esti alt deputat.

Aceasta asa-zisa incompatibilitate nu are nicio legatura cu calitatea de deputat si este doar o vanatoare a unui loc de deputat in plus, respectiv a unui vot al Opozitiei mai putin, asta se urmareste", a acuzat parlamentarul USL.

Acesta a explicat ca pierderea mandatului de parlamentar nu reprezinta un pericol, asa cum nici pastrarea sa nu insemana o sansa.

Incompatibil nu inseamna vinovat

"Pentru mine, pierderea sau nepierderea mandatului de parlamentar nu reprezinta niciun pericol si nicio sansa. Pe mine calitatea de deputat nu m-a facut mai mult om sau mai putin om. Pentru mine nu inseamna un pericol, poate sa fie un pericol pentru Opozitie pierderea unui vot.

Daca am trai intr-un stat de drept cat de cat normal, nici nu s-ar pune problema, cum nu s-ar pune problema sfarsitului lumii, decat la nivelul superstitiilor si al calendarului incas, deci al unor speculatii aiurea. (...) Daca s-ar ajunge cu presiunea politica intr-atata, sunt sigur ca Curtea Constitutionala ar da de pamant cu asemenea hotarare a Camerei Deputatilor.

Eu personal nu tremur, pentru ca viata si prestigiul si profilul meu nu depind de calitatea de parlamentar. Nu inseamna ca orice incompatibiltiate atrage pierderea calitatii. Exista si incompatibilitate de grupa sangvina. Nu inseamna ca daca avem RH diferit, unul cu altul, inceteaza o calitate.

Termenul de 'incompatibilitate' nu este identic cu termenul de 'vinovat', sa zicem. Vinovatul este vinovat. Incompatibil poti sa fii incompatibil de diferite feluri, felul asta la care se refera raportul de evaluare ANI nu este un fel care atrage demiterea, dupa lege", a explicat Sergiu Andon.

ANI-pestele de la cap se strica

Avocatul s-a pronuntat pentru existenta, corecta functionare si utilitatea Agentia Nationala de Integritate, ca institutie, si sustine ca nu face parte dintre cei care solicita desfiintarea ei, dar ca nu are incredere in "actuala componenta umana".

"Incredere in actuala componenta umana, de la infiintare incoace, a conducerii agentiei - de la conducere, stiti cum este problema cu pestele - nu am avut niciodata. Independent de cazul meu, aceasta incredere nu a existat niciodata. Sunt pentru mentinerea institutiei, dar cu oameni de buna credinta si cat de cat cu gandire juridica normala, corecta", a subliniat deputatul PC.

Alte proiecte pentru viitor, nu parlamentar

Nu in ultimul rand, acesta a mentionat ca, independent de acest incident, nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar, in luna noiembrie, pentru ca are "alte proiecte pentru sfarsitul de viata"

"Mi-am facut datoria cat am putut. Am luat decizia din 2008, nu am luat-o acum, cu greu am candidat si in mandatul acesta, la niste solicitari, nu aveam de gand, pentru ca pot fi mai folositor societatii in afara Parlamentului. In Parlament este loc si pentru alti oameni, poti face cate ceva", a conchis Sergiu Andon.

Florin Paslaru nu a primit niciun raport din partea ANI pe tema incompatibilitatii

Deputatul PSD Florin Paslaru a sustinut, referitor la faptul ca Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca ar fi incalcat regimul conflictelor de interese, prin angajarea fiului sau la cabinetul parlamentar, ca nu a primit niciun raport din partea ANI, pe aceasta tema.

"Nu am incalcat niciun regim. Mai mult decat atat, ANI nu mi-a prezentat niciun raport, asa cum trambiteaza peste tot. Eu am aflat din presa despre faptul ca ar exista un presupus raport al ANI, dar pana nu vad ceva negru pe alb nu pot sa ma pronunt. Dupa ce vad raportul pot sa spun e bun, nu e bun, pot sa-l contest. Nu are rost sa-l comentez. Daca nu exista raportul?", a declarat Paslaru pentru Ziare.com

"Pentru buna credinta, eu am facut adresa catre ei prin care i-am rugat amiabil sa-mi prezinte si mie raportul ala, n-am primit niciun raspuns, am mai facut o adresa, iar n-am primit niciun raspuns, si acum o fac pe a treia, poate binevoieste sa-mi dea un raspuns, desi au trecut 30 de zile, timp in care trebuia sa-mi dea raspunsul.

Spun lucrul asta: 'In urma constatarii ziaristilor de la Ziare.com, spuneti-mi si mie despre ce e vorba totusi, pentru ca e bine sa stiu si eu'", a adaugat Paslaru.

Deputat PSD, acuzat de incompatibilitate - ANI cere demiterea

Parlamentarul a sustinut ca nu a facut nimic ilegal si ca nu el l-a angajat pe fiul sau, semnatura fiind a secretarului Camerei.

"Eu am propus un grup de salariati pe care eu ii consideram cei mai apropiati de mine, pentru ca asa este intr-un cabinet parlamentar, trebuie sa ai oamenii de incredere", s-a aparat deputatul PSD.

Tara in care exista lege

Acesta a explicat ca nu are cum sa-si piarda mandatul de parlamentar pentru ca a cerut amanunte de la ANI, in acest caz, la fel si "colegii de la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor", dar nu se asteapta la vreo surpriza din partea Agentiei.

"Daca faci un raport, este normal sa mi-l trimiti si mie. Ei spun ca l-au trimis, dar eu nu am primit raportul asta. Am trecut peste lucrul asta si am zis 'S-o fi intamplat ceva, posta, neposta'. Nu sunt in posesia niciunui raport pana la ora aceasta.

Nu ma astept la vreo surpriza, n-are cum, pentru ca exista anumite etape care trebuie consumate. Exista lege in tara asta, banuiesc", a mai spus Florin Paslaru.

Seful Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, a declarat insa ca, din informatiile sale, Paslaru stia de raport, din moment ce l-a atacat in instanta.

"Paslaru, din cate am retinut, a atacat in instanta raportul ANI si am solicitat sa ne comunice daca a facut acest lucru, pentru ca stim asta doar din zvon public si sa ne comunice daca a facut acest lucru. Daca nu a facut acest lucru si nu depune la comisie, pana saptamana viitoare, un document in acest sens, se va lua o decizie si in cazul domniei sale", a precizat Buda, conform Newsin.

ANI nu trebuie sa-si depaseasca atributiile

Parlamentarul USL a aratat ca nu este atent la ce face ANI si ca stie ca aceasta organizatie "trebuie sa vada cazuri de incompatibilitate, declaratii de avere, dupa care trebuie sa faca niste instiintari catre organele competente sa preia cazurile acestea".

"In conditiile in care face lucrurile astea, ok. In conditiile in care face mai mult, inseamna ca isi depaseste atributiile. Daca ar face si altceva, si-ar depasi atributiile. Nu sunt foarte atent la activitatea ANI, ca sa spun daca isi depaseste sau nu atributiile. Nu stiu ce ar insemna in cazul meu sa-si depaseasca atributiile. Pana in momentul in care nu vad raportul, ce scrie acolo, nu pot sa vorbesc pe vorbe", a conchis deputatul PSD.

Agentia Nationala de Integritate a inaintat Camerei Deputatilor, in luna martie, un raport potrivit caruia deputatul Florin Paslaru se afla in stare de incompatibilitate.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#parlamentari USL incompatibilitate, #ANI incompatibilitate parlamentari USL, #Sergiu Andon incompatibilitate ANI, #Florin Paslaru conflict interese , #ANI