Doi parlamentari si un fost senator, prinsi de ANI in incompatibilitate

Vineri, 09 August 2013, ora 11:26
1895 citiri
Doi parlamentari si un fost senator, prinsi de ANI in incompatibilitate

Senatorul Valer Marian, deputatul Liviu Harbuz si fostul senator Marian Rasaliu sunt acuzati de Agentia Natioanal de Integritate ca s-au aflat in incompatibilitate, exercitand simultan mai multe functii si calitati, contrar prevederilor legale.

Astfel, senatorul Valer Marian (fost PSD, in prezent independent), s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat, a detinut, simultan, calitatea de senator si functia de administrator in cadrul S.C. NORD VEST PRESS S.R.L. (in perioada 19 decembrie 2008 - 14 martie 2011) si S.C. BONDA IMPEX S.R.L. (19 decembrie 2008 - 12 iulie 2013).

El nu a respectat dispozitiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora calitatea de senator este incompatibila cu functia de administrator la societatile comerciale si ale art. 16, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 96/2006, potrivit carora calitatea de senator este, de asemenea, incompatibila cu: functia de administrator la societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990.

Mai mult, Valer Marian nu a mentionat calitatea de administrator la societatile comerciale in niciuna dintre declaratiile de interese depuse in calitate de senator, in perioada decembrie 2008 - iunie 2013, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Deputatul PSD Liviu Harbuz este acuzat ca se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 20 decembrie 2012, intrucat detine, simultan, atat calitatea de deputat cat si pe cea de comerciant persoana fizica autorizata, in cadrul "HARBUZ LIVIU PERSOANA FIZICA AUTORIZATA".

Deputatul nu a respectat dispozitiile art. 82, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora calitatea de deputat este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica.

La randul sau, fostul senator PDL Marian Rasaliu este acuzat ca s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat, in perioada exercitarii mandatului de senator (2008-2012), a participat la concursul organizat in data de 1 octombrie 2010 de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) - Brasov, in vederea ocuparii functiei publice de conducere de Sef serviciu al Serviciului Economic Recuperare Debite. In urma sustinerii concursului, acesta a fost declarat "admis" si numit in functia publica la data de 12 octombrie 2010, pe perioada de timp nedeterminata.

Ulterior, la data de 13 octombrie 2010, Marian Rasaliu s-a suspendat din functia publica pe durata exercitarii mandatului de senator, respectiv pana la data de 19 decembrie 2012. La data participarii la concurs, respectiv la data ocuparii functiei publice de sef serviciu, acesta detinea deja o functie publica - Senator in Parlamentul Romaniei.

Prin urmare, Marian Rasaliu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 13.10.2010 (data suspendarii din functia publica de Sef serviciu - Serviciul Economic Recuperare Debite - A.P.I.A.) - 19.12.2012 (data reluarii activitatii in functia publica de conducere de sef serviciu), el incalcand dispozitiile art. 81, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "Calitatea de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, potrivit Constitutiei, cu exceptia celei de membru al Guvernului".

Intr-o interventie la postul Digi24, Marian Rasaliu a explicat ca situatia sa a fost "studiata" atat de cei de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, cat si de cei de la APIA, iar acestia l-au declarat compatibil inainte de sustinerea concursului. Bazandu-se pe acordul lor, Rasaliu a sustinut concursul si a castigat.

"Am trecut prin toate fazele de verificare inainte(...) Daca exista aceasta incompatibilitate, mi s-ar fi atras atentia si nu as fi participat la concurs", a sustinut Rasaliu.

De asemenea, el a reamintit ca s-a autosuspendat. "In ziua in care am fost declarat admis, m-am suspendat, deci am ales", a explicat el.

Intrebat daca va ataca in instanta decizia ANI, acesta a spus ca inca nu este hotarat. "Dar probabil ca daca voi primi un comunicat oficial din partea ANI, o voi face", a spus el.

Toti cei trei au fost informati in legatura cu evaluarile facute de Inspectorii de Integritate si, cu exceptia lui Liviu Harbuz, au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris in exercitarea dreptului la aparare.

"Persoana [...] fata de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului", se mai precizeaza in comunicatul ANI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Valer Marian incompatibilitate, #Liviu Harbuz incompatibil, #Marian Rasaliu incompatibil, #parlamentari incompatibili , #ANI