Functionari publici de rang inalt, amendati pentru ca au ascuns in declaratiile de avere veniturile sotilor. Sanctiunile au insa o valoare ridicola

Vineri, 14 August 2020, ora 06:23
10369 citiri
Functionari publici de rang inalt, amendati pentru ca au ascuns in declaratiile de avere veniturile sotilor. Sanctiunile au insa o valoare ridicola
FOTO Pixabay

O sefa de serviciu din Consiliul Judetean Vrancea, un ofiter MAI si o angajata a Ministerului Dezvoltarii au pierdut definitiv procesele prin care contestau amenzile primite de Agentia Nationala de Integritate pentru ca au ascuns in declaratia de avere veniturile sotilor.

Tribunalul Vrancea si Tribunalul Bucuresti au pronuntat in 2020 sentintele finale in trei procese de contestare a unor amenzi de 50 de lei aplicate de Agentia Nationala de Integritate unor functionare care au trecut in declaratie de avere, la veniturile sotilor, "confidential".

In cazul din Vrancea e vorba de Gina Nela Robu, sefa de serviciu in cadrul Consiliului Judeean. Gina Nela Robu a completat, in dreptul veniturilor sotului, care lucreaza pentru producatorul de tigari JT International, mentiunea "confidential".

"Nu cunoaste veniturile sotului"

In procesul prin care a cerut anularea amenzii primite de ANI, avocatul Ginei Robu a aratat ca "petenta a fost sanctionata pentru nedeclararea veniturilor sotului sau, ori, acesta are un contract de confidentialitate cu angajatorul, fapt dovedit cu adresa de la angajator". "Nu poate fi retinuta sustinerea ca ANI nu poate efectua verificari privind cuantumul salariului sotului sau atat timp cat aceasta institutie lucreaza cu ANAF si Ministerul Muncii . Nici petenta nu cunoaste veniturile sotului sau, iar declaratia de avere este data pe raspunderea declarantului si nu pe raspunderea membrilor familiei sale", a aratat avocatul sefei de serviciu in instanta.

Judecatorii, atat in prima instanta, cat si in apel, au respins cererea de anulare a amenzii aratand ca "desi prin publicarea pe paginile de internet a declaratiilor de avere se realizeaza intr-adevar o ingerinta in viata privata, atat a declarantului cat si a sotului /sotie,i insa aceasta este prevazuta de lege in vederea realizarii unui interes superior, public si nu goleste de continut dreptul la viata privata".

"Intr-adevar, potrivit actelor din dosar, exista o clauza de confidentialitate a veniturilor sotului pe care acesta si-a asumat-o insa aceasta confidentialitate nu este opozabila Agentiei Nationale de Integritate, pentru ca in masura in care ar fi, aceasta institutie nu si - ar putea desfasura activitatea, aceea de evaluare a averii persoanelor avand functiile prevazute de lege. De altfel, Agentia poate solicita informatii suplimentare de la alte institutii publice sau private dup declansarea procedurii de evaluare, deci dupa completarea si depunerea declaratiilor de catre persoanele vizate de actul competent si nu anterior", se mai arara in sentinta Tribunalului Vrancea, care este definitiva.

Cazul angajatei de la Ministerul Dezvoltarii care a ascuns veniturile sotului

Un alt caz in care ANI a aplicat o amenda de 50 de lei pentru mentiunea "confidential" in dreptul veniturilor sotului este al Irinei Andreea Albu, functionar in cadrul Ministerului Dezvoltarii.

In procesul pentru anularea amenzii deschis impotriva ANI, Albu a aratat ca "prevederile Legii nr. 176/2000 sunt incidente exclusiv asupra persoanelor care indeplinesc functii sau demnitati publice, iar venitul sotului/sotiei care nu indeplineste functii publice este o informatie privata, drept urmare aceasta poate fi furnizata inspectorului doar in urma unei solicitari, ulterior analizei declaratiei persoanei care face obiectul evaluarii".

Si in cazul acestei functionare, judecatorii au decis, atat in prima instanta, cat si in apel, sa mentina sanctiunea aplicata de ANI. "Cata vreme chiar apelanta a recunoscut ca nu a indicat concret veniturile sotului sau, declaratia de avere continand la rubrica veniturile sotului doar mentiunea confidential, fara ca declaratiei sa ii fi fost atasate in vreo maniera si inscrisuri din care sa rezulte veniturile sotului, tribunalul retine ca in mod cert apelanta se face vinovata de savarsirea contraventiei. (...) Existenta unei clauze de confidentialitate cu privire la venitul obtinut de sotul acesteia nu exonereaza apelanta de obligatia de a mentiona organelor de control cuantumul exact al veniturilor sotului, ef ectele confidentialitatii neputa nd fi extinse asupra dreptului autoritatii intimate de a-si exercita atributiile prevazute de lege", se arata in sentinta Tribunalului Bucuresti.

Ofiter MAI, amendat de ANI

Un al treilea caz in care judecatorii au mentinut o amenda aplicata de ANI pentru ascunderea venitului sotului este al comisarului Alina Gherghelas, ofiter in cadrul MAI. In dreptul veniturilor sotului, Gherghelas a trecut mentiunea "confidential", iar pentru asta ANI i-a aplicat o "usturatoare" amenda de 50 de lei.

In procesul cu ANI, Alina Gherghelas a cerut, anularea amenzii sau transformarea ei in avertisment, aratand ca in opinia sa, "este neconstitutionala obligarea prin lege a unor persoane de a divulga date si informatii confidentiale cu privire la bunurile proprii ale unor terti, pentru simplul considerent ca sunt casatoriti, incalcand dreptul fiecaruia la o viata privata si nesocotind dreptul de proprietate asupra bunului propriu".

Atat judecatoria, cat si tribunalul au mentinut amenda aplicata de ANI ofiterului MAI. "Veniturile obtinute de sotul apelantei puteau fi completate in declaratia de avere a apelantei, potrivit informatiilor obtinute de la sotul acesteia, si nu neaparat de la angajator. Publicarea declaratiei cu privire la veniturile sotului urmau a fi anonimizate de A.N.I., in mom entul publicarii, daca reclamanta depunea un document justificativ prin care se confirma existenta clauzei, respectiv prin indicarea normelor speciale care instituie obligatia de confidentialitate, insa reclamanta era obligata sa completeze declaratia c u privire la veniturile sotului", a arata Tribunalul Bucuresti in sentinta care este definitiva.

#ani, #proces, #Confidential, #declaratii de avere , #ANI