Horia Georgescu: Exista presiuni si amenintari asupra inspectorilor ANI

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 19:49
3705 citiri
Horia Georgescu: Exista presiuni si amenintari asupra inspectorilor ANI
Foto: B1 TV

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat, duminica, faptul ca se fac presiuni si chiar amenintari asupra inspectorilor ANI care instrumenteaza un caz, dar ca institutia se mentine la standarde inalte.

"Sunt persoane care sunt verificate de ANI, vin in agentie si ameninta, voalat sau mai putin voalat, inspectorii de integritate", a spus Georgescu intr-o emisiune B1 TV, adaugand ca, totusi, nu au existat amenintari cu moartea si ca exista mecanisme si institutii care protejeaza ANI in cazul unor amenintari serioase.

El a mai spus ca amenintarile sunt de o gama larga, chiar si unele declaratii publice putand pune presiuni pe inspectorul de integritate. Cu toate acestea, "inspectorul de integritate trebuie sa aiba curaj".

"Fiecare om trebuie sa isi asume ceea ce face si sa mearga pe un drum corect. In Romania, nu am ajuns in situatia in care sa fie impuscati oamenii pe strada", a precizat seful ANI.

Georgescu a explicat ca de fiecare data institutia a avut probleme cu bugetul, semnalate chiar si in rapoartele pe justitie, dar ca nu crede ca ANI va fi desfiintata.

Presedintele agentiei a apreciat ca Romania experimenteaza in prezent "cel mai dur mecanism privind declaratiile de avere si de interese", luat ca model legislativ la nivel international.

In privinta influentei politice, Horia Georgescu a subliniat ca Agentia Nationala de integritate "nu este instrumentul nimanui".

"Este instrumentul Romaniei. Pana la urma, noi lucram pentru cetateni, ca sa mentinem un stat de drept la niste standarde solide. Cazurile gestionate de ANI sunt cea mai buna dovada ca Agentia nu face niciun fel de diferentiere politica", a explicat el.

Presedintele a declarat ca "faptele stau in garantia ca ANI isi face treaba corect", ca investigheaza oameni din toate partidele politice, in acest moment fiind 3.000 de cazuri pe rol.

"Sunt zeci, sute de cazuri care au o finalitate: functionari inalti, confiscari de sute de milioane de euro", a spus Horia Georgescu, adaugand ca, pana acum, au fost confiscati peste 1 milion de euro, "dar aceasta a fost o munca de pionierat, pentru ca pana acum nu s-a mai facut asa ceva".

"Noi consideram demersul finalizat cand banii se afla in trezoreria statului", a conchis Georgescu.

El a mai spus ca s-a schimbat intreaga jurisprudenta in favoarea ANI, mai ales in ceea ce priveste originea licita a averii.

"Interpretarea din Constitutie a devenit un pic mai larga, pentru ca Constitutia e cum e. Am reusit sa schimbam jurisprudenta si sa nu mai fie o interpretare absoluta a prezumtiei de obtinere licita a averii", a explicat seful Agentiei.

Horia Georgescu a mai spus ca masura impactului ANI ar fi ca in Parlament sa nu mai existe cazuri de conflicte de interese sau de incompatibilitate.

"Pe viitor, vor evita sa fie in aceasta situatie, pentru ca partea mediatica nu este de neglijat, pentru ca oamenii se uita la parlamentari. Parlamentarii poate au nemultumiri ca sunt verificati, dar noi aplicam legea, asa cum e ea si asa cum au facut-o ei. Nu putem fi noi acuzati ca verificam politicienii pe o lege care trebuie respectata", a explicat Georgescu.

El a incheiat, spunand ca Agentia a adus credibilitate Romaniei in ultimii ani pe plan extern.

"Parlamentul a fost criticat in rapoartele de justitie. Sper ca acest lucru sa ajute la imbunatatirea imaginii Parlamentului", a conchis Horia Georgescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Horia Georgescu ANI, #presedinte Agentia Nationala Integritate, #incompatibilitate parlamentari, #conflict interese parlamentari , #ANI