Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Inca un senator PNL isi pierde mandatul - Akos Daniel Mora, declarat definitiv incompatibil de ICCJ

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 12:33
4737 citiri
Inca un senator PNL isi pierde mandatul - Akos Daniel Mora, declarat definitiv incompatibil de ICCJ
Foto: radiomures.ro

Agentia Nationala de Integritate a solicitat Senatului Romaniei sa constate oficial demiterea de drept din calitatea de senator a lui Akos Daniel Mora (foto). Solicitarea vine ca urmare a deciziei definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la acuzatiile de incompatibilitate formulate de ANI.

Astfel, prin decizia nr. 6289/24.09.2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, definitiva si irevocabila, a fost respins recursul formulat de senatorul PNL impotriva sentintei civile nr. 34/24.02.2012 a Curtii de Apel Targu Mures, considerandu-l ca nefondat.

ANI constatase faptul ca Akos Daniel Mora, fost consilier judetean in cadrul C.J. Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat S.C. MORAGROIND S.R.L, societate in cadrul careia acesta detine functia de Director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie lucrari, in valoare totala de 15.689.344 Lei, cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ teritoriale de pe raza Judetului Mures, se arata in comunicatul remis presei de ANI.

Senatorul PNL a fost ales in colegiul uninominal 3 din Circumscriptia electorala nr.28 Mures si este vicelider al grupului senatorilor liberali.

Este cel de-al doilea senator PNL care isi pierde mandatul din cauza acuzatiilor de incompatibilitate aduse de ANI, dupa Mircea Diaconu in 2012, si cel de-al treilea parlamentar, primul fiind deputatul PC Sergiu Andon.

Potrivit art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, "persoana (...) fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".

Prin functie eligibila se intelege orice functie aleasa. Legiuitorul nu face distinctie intre functiile eligibile din cadrul autoritatilor publice locale si cele din cadrul autoritatilor publice centrale, instituind doar faptul ca persoana fata de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate, daca aceasta a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceasta functie pentru o perioada de 3 ani.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#senator Mora incompatibil, #senator PNL revocat Senat, #senator PNL incompatibil ANI , #ANI