Le Monde: Romania, oaia neagra a Europei, un exemplu pentru Europa

Sambata, 11 Mai 2013, ora 22:09
10184 citiri
Le Monde: Romania, oaia neagra a Europei, un exemplu pentru Europa

Romania, cunoscuta drept oaia neagra a Uniunii Europene, este data de exemplu in legatura cu moralizarea vietii publice, laudate fiind institutiile care au facut acest lucru: Agentia Nationala de Integritate si Directia Nationala Anticoruptie.

Le Monde publica in editia de week-end un articol laudativ la adresa Romaniei despre care se afirma ca are una dintre cele mai severe legislatii in materie de transparenta. Comentariul vine in conditiile in care Franta incearca sa instituie masuri similare cu cele care deja functioneaza in Romania din 2007, pentru a face viata politica mai transparenta.

Le Monde noteaza ca Romania a luat aceste masuri ca urmare a presiunilor la care a fost supusa de catre Comisia Europeana, in urma carora a fost adoptata Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Aceasta institutie publica are sarcina de a monitoriza averile tuturor functionarilor administratiei centrale si locale. In fiecare an, acestia trebuie sa prezinte o declaratie de avere, pe care ANI o face publica. Aceasta obligatie le revine sefului statului si consilierilor sai, parlamentarilor, sefului guvernului, ministrilor si intregului aparat de stat: sefi ai serviciilor de informatii, primari, consilieri judeteni si locali.

Horia Georgescu, declara citat de le Monde: "Agentia noastra este rodul muncii colective a unei echipe de tineri specialisti. Am suferit in mod constant presiuni. Unii oameni politici ne critica fara incetare, bugetul nostru a fost diminuat, iar inspectorii nostri sunt uneori amenintati. Noi insa nu vom ceda", adauga acesta.

Le Monde noteaza ca initiativa si meritele apartin in cea mai mare masura Monicai Macovei pe care o numeste "cosmarul unei parti a clasei politice romanesti". Macovei este cea care a realizat o reforma radicala a sistemului judiciar, cu scopul combaterii coruptiei.

Tot ea este cea care a pus bazele Directiei Nationale Anticoruptie si a declansat operatiunea "mainile curate" care a dus la condamnarea unor inalti demnitari din Romania de la fostul premier Adrian Nastase, pana la recent condamnatul fost senator PSD, Catalin Voicu.

Le Monde spune ca in timp ce in Romania are deja sapte ministri demisi din functie in urma anchetelor ANI, Franta se zbate sa faca lumina intr-un dosar de coruptie in care sunt implicati politicieni. De data asta, oaia neagra a UE este un exemplu demn de urmat, comenteaza Le Monde.

Statul de drept este în pericol în Europa. Care sunt țările cu cel mai mare risc de încălcare a legii. Situația din România
Statul de drept este în pericol în Europa. Care sunt țările cu cel mai mare risc de încălcare a legii. Situația din România
Uniunea Libertăților Civile pentru Europa (Liberties) a lansat un raport îngrijorător cu privire la statul de drept în UE. Concluziile arată că, în țările conduse de regimuri de extremă...
Comisia Europeană deschide o investigație împotriva platformei chineze de comerț AliExpress
Comisia Europeană deschide o investigație împotriva platformei chineze de comerț AliExpress
Comisia Europeană a deschis o investigaţie oficială asupra platformei chineze de comerţ electronic AliExpress, condusă de gigantul tehnologic chinez Alibaba, cu privire la preocupările legate...
#Catalin Voicu arestat, #Horia Gerorgescu, #Monica Macovei, #Comisia Europeana, #coruptie politica, #Adrian Nastase, #Catalin Voicu , #ANI