Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara, acuzat de conflict de interese

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 18:30
1250 citiri
Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara, acuzat de conflict de interese
Foto: Glasul Hunedoarei

Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate ca a incalcat regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrativa. Molot a fost prins de ANI si in incompatibilitate.

Mai exact, inspectorii de integritate au constatat ca Mircea Molot a participat la deliberarea si adoptarea mai multor hotarari ale Consiliului Judetean Hunedoara, prin care a fost incheiat un Acord de asociere intre Consiliul Judetean si Crucea Rosie - Filiala Hunedoara -, unde acesta a detinut calitatea de Presedinte in perioada 5 martie 2011 - 26 octombrie 2012, se arata intr-un comunicat de presa remis de ANI.

Crucea Rosie - Filiala Hunedoara - a primit de la Consiliul Judetean, in baza acordului de asociere, suma totala de 194.500 Lei.

Mircea Molot a incalcat astfel dispozitiile art. 46 din Legea nr.215/2001, potrivit carora "Nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierul local care (...) are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local", dispozitiile art. 75, lit. b) din Legea nr.393/2004, potrivit carora "Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru (...) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia", cat si dispozitiile art. 77 din Legea nr.393/2004, potrivit carora " (...) consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea si adoptarea de hotarari daca au un interes personal in problema supusa dezbaterii. Consilierii locali (...) sunt obligati sa anunte, la inceputul dezbaterilor, interesul personal pe care il au in problema respectiva".

Mircea Molot a fost informat despre declansarea procedurii si a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului la aparare.

Totodata, la data de 22 mai 2012, ANI a constatat in cazul lui Mircea Molot existenta starii de incompatibilitate, procesul aflandu-se pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestatia acestuia, mentinand raportul de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate.

Conform legii, "Persoana (...) fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (...) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.

Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

C.B.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mircea Molot conflict interese, #Mircea Molot incompatibilitate, #presedinte CJ Hunedoara conflict , #ANI