Nicusor Constantinescu sustine ca a gasit un tertip pentru a-i scapa pe incompatibili

Marti, 13 August 2013, ora 20:03
3514 citiri
Nicusor Constantinescu sustine ca a gasit un tertip pentru a-i scapa pe incompatibili
Foto: constanta.ro

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, sustine ca va invoca prevederile Tratatului de la Nisa pentru a scapa de acuzatiile de incompatibilitate ce i se aduc si ii va sfatui si pe ceilalti primari acuzati de ANI sa faca la fel. "O prostie", comenteaza prof.dr. Radu Carp care explica ce se urmareste prin acest tertip.

Foarte multi alesi locali ai USL au fost prinsi de Agentia Nationala de Integritate in incompatibilitate sau conflicte de interese si risca sa isi piarda mandatele, motiv pentru care ei exercita o presiune majora asupra Guvernului cerandu-i sa modifice legea si sa ii scape de consecinte.

Mazare: Aia de la Justitie sunt niste fricosi, daca nu modifica legea ANI, Ponta sa-i schimbe

Nicusor Constantinescu (PSD) este unul dintre cei acuzati ca au incalcat legea, la fel si prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis, primarul Sibiului.

Social-democratul Nicusor Constantinescu sustine ca a citit cu atentie Tratatul de la Nisa si a constatat ca legea ANI contravine acestuia, prin urmare dosarul lui va fi trimis Curtii de la Luxemburg, care ii va da castig de cauza, iar instanta din Romania va trebui sa tina cont de acest lucru.

"Daca dati pe Internet si deschideti Tratatul de la Nisa, pe care si Romania l-a adoptat in Parlament inainte de aderarea la UE, acesta spune ca daca o lege nationala contravine unei legi europene, primeaza legea europeana. In cazul de fata, vizavi de speta cu ANI, legea ANI contrazice legea europeana.

Legea ANI interzice alesilor locali sa reprezinte comunitatile in structurile asociatiilor de dezvoltare si ale companiilor regionale care dezvolta comunitatile, in cazul de fata apa, RAJA, pe cand legea europeana spune ca este obligatoriu ca un ales local sa fie reprezentant al comunitatii care l-a ales si l-a votat in structurile respective.

Tot Tratatul de la Nisa spune si care este procedura in situatia in care exista aceasta incompatibilitate intre legea europeana si legea unei tari, in cazul de fata legea ANI. Instanta de judecata a tarii respective este obligata sa trimita dosarul la Curtea de la Luxemburg, singura care are abilitarea sa judece aceste contradictii.

Curtea de la Luxemburg judeca si da dreptate 100% legii europene si se numeste 'inceput de decizie' care se transmite instantei in tara respectiva si care este obligatorie pentru instanta respectiva", a declarat Nicusor Constantinescu, citat de pesurse.ro

Intrebat cum se face ca Ministerul Justitiei nu si-a dat seama pana acum de acest aspect, presedintele CJ Constanta s-a aratat si el surprins. Nicusor Constantinescu a mai afirmat ca toti alesii locali incompatibili vor proceda ca si el si ca a informat deja Ministerul de Justitie cu privire la existenta acestui tratat "ca poate nu stiu de el".

Radu Carp: Nu are nicio legatura Tratatul de la Nisa

In replica, prof.univ. Radu Carp, doctor in drept si fost presedinte al Institutului Diplomatic Roman, a declarat ca alesii locali incompatibili sunt pacaliti cu argumentele de mai sus.

"E o prostie ce declara Nicusor Constantinescu, nu stiu cine il sfatuieste. Nu are absolut nicio legatura Tratatul de la Nisa cu subiectul. Nu stiu de unde inventeaza. Va dati seama ca un tratat european se refera la chestiuni europene, nu la chestiuni care tin de reglajul fin al unor chestiuni nationale.

Eu citesc declaratia lui Nicusor Constantinescu ca pe o incercare de a 'dilua' procesele pe rol, pentru ca, evident, cand introduci o asemenea exceptie, instanta trimite cazul la Curtea de Justitie, pana vine raspunsul mai trec 6 luni... Deci este o incercare de a tergiversa in justitie verdictele ANI. Despre asta este vorba, dar nu putea sa spuna negru pe alb ca asta vrea", a declarat prof. Radu Carp, care este si secretar executiv al PDL, pentru Ziare.com.

Intrebat daca judecatorii romani sunt obligati sa trimita dosarele la Curtea de la Luxemburg in cazul in care se solicita acest lucru, prof. Carp a negat, dar a explicat ca "procedura e mai complicata".

"Nicusor Constantinescu speculeaza un lucru: noua procedura este introdusa prin Codul de procedura civila care a intrat recent in vigoare. Se merge pe ideea ca judecatorii nestiind sa aplice procedurile noi s-ar putea sa spuna 'Nu ne mai complicam cu dosarele astea, le trimitem la Curtea de la Luxemburg si vedem ce spun ei'. E evident ca nu sunt obligati, dar precizez ca este vorba despre prevederi noi in legislatia romaneasca", a completat acesta.

Gheorghe Falca: Incompatibilitatea primarilor era evidenta. De ce i-au avizat prefectii?

Chelaru: Modificarea legii ANI nu se aplica retroactiv. Sa n-avem sincope in MCV!

Cat despre faptul ca atat de multi alesi locali au fost prinsi in stare de incompatibilitate, prof. Carp a explicat ca prevederile legii 161/2003 erau binecunoscute, "numai ca nu s-a pus problema sa fie aplicate".

"In 2003 nu exista mecanismul ANI si atunci s-a mers pe ideea 'lasati ca rezolvam noi cumva', in sensul ca nu vor fi niciodata aplicate prevederile legii respective", a mai punctat prof. Radu Carp.

Legea 161/2003 a fost initiata de Guvernul Nastase si a trecut prin parlament prin angajarea raspunderii.

Legea prevede explicit ca primarii si presedintii de consilii judetene nu pot fi membri in societatile care apartin fie Consiliului Local, fie Consiliului Judetean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Nicusor Constantinescu Tratat Nisa incompatibilitate, #lege ANI primari incompatibili, #Radu Carp Tratat Nisa , #ANI