Parlamentarii incearca iar sa amputeze legea ANI: Ar putea sa ocupe functii publice si alesii incompatibili

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 15:01
3301 citiri
Parlamentarii incearca iar sa amputeze legea ANI: Ar putea sa ocupe functii publice si alesii incompatibili

Mai multi senatori si deputati care si-au angajat frati, fiice, fii, nurori, cumnati sau sotii la cabinetul parlamentar ar putea sa scape de verificarile Agentiei Nationale de Integritate. Totul depinde de primul vot pe care plenul reunit ar trebui sa-l dea in prima sedinta de dupa Paste.

Un proiect propus de deputatul PSD Ciprian Nica, care a venit cu o noua interpretare asupra prevederilor legii in privinta angajarii rudelor in birourile parlamentare, a primit aviz din partea senatorilor din Comisia Juridica. Votul de marti este, insa, unul consultativ si decizia finala apartine plenului reunit.

Ce propune, de fapt, deputatul PSD? Proiectul de modificare a legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate interzice demnitarilor declarati incompatibili sa ocupe pentru trei ani functia care le-a adus incompatibilitatea, insa le permite sa ocupe alte functii publice.

In prezent, legea precizeaza ca persoana care a ocupat o functie eligibila nu mai poate ocupa aceeasi functie sau orice demnitate pentru o perioada de trei ani de zile, de la incetarea mandatului, daca este declarat incompatibil de catre ANI.

Deputatul social-democrat reformuleaza legea si scrie ca daca persoana a ocupat functia de primar, de viceprimar sau de consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii timp de trei ani de la incetarea mandatului. Cum in proiect se mentioneaza doar aceste trei functii, inseamna ca acea persoana poate ocupa, de exemplu, o functie de presedinte de consiliu judetean.

Si Cristiana Anghel, deputat ALDE, a venit cu o propunere identica, insa Comisia Juridica a amanat votul pe proiectul sau peste doua saptamani.

Cum mai incearca parlamentarii sa scape de ANI - proiect legislativ

Ioana Lazar, director general in ANI, atrage atentia pe o retea sociala ca aceasta modificare votata astazi "va permite categoriilor de functii alese 'rotirea' pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilitati ramase definitive prin decizii ale instantelor de judecata".

"Astazi la Comisia Juridica din cadrul Senatului a fost votata modificarea art.25 alin.2 privind sintagma 'aceiasi functie' mult dezbatuta de-a lungul anilor si subiect al unor dezbateri politice ample. Practic aceasta modificare va permite categoriilor de functii alese 'rotirea' pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilitati ramase definitive prin decizii ale instantelor de judecata. Inclusiv cei cu averi nejustificate dovedite vor putea fi alesi in alte functii elective.

Politicienii propun o restrangere a legii incompatibilitatii: Presedintele ANI reactioneaza

Am explicat in cadrul comisiei problemele care sunt generate din perspectiva aplicarii legii, al angajamentelor asumate de Romania prin MCV si nu in ultimul rand faptul ca exista o decizie a Curtii Constiutionale care valideaza aceasta prevedere legala asa cum este aplicata acum. Din pacate nici macar aceste argumente nu au convins membrii comisiei. Raportul va fi trimis la plen pentru vot", noteaza pe Facebook Ioana Lazar.

Nu este prima oara cand parlamentarii vor sa modifice legea ANI. De-a lungul timpului, senatorii si deputatii au vrut de mai multe ori sa modifice legea, astfel incat cei vizati de ANI sa nu mai poata ocupa "aceeasi functie" din cadrul institutiei timp de trei ani. Astfel, daca proiectele deveneau lege, un primar gasit incompatibil avea restrictie doar la aceasta functie, dar ar fi putut exercita alte demnitati, precum cele de deputat, senator sau parlamentar european.

Curtea Constitutionala a transat, insa, aceasta chestiune la finalul lui 2014. CCR a decis ca un demnitar declarat incompatibil nu poate exercita nicio alta functie.

Decizia CCR nu i-a oprit totusi pe parlamentari. La initiativa social-democratilor Gabriela Vranceanu Firea si Darius Valcov, Parlamentul a modificat legea administratiei publice la inceputul lunii martie, astfel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene sa-si poata delega atributiile catre un numar mare de angajati din cadrul institutiei.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...