Parlamentarii incearca iar sa amputeze legea ANI: Ar putea sa ocupe functii publice si alesii incompatibili

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 15:01
3409 citiri
Parlamentarii incearca iar sa amputeze legea ANI: Ar putea sa ocupe functii publice si alesii incompatibili
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi senatori si deputati care si-au angajat frati, fiice, fii, nurori, cumnati sau sotii la cabinetul parlamentar ar putea sa scape de verificarile Agentiei Nationale de Integritate. Totul depinde de primul vot pe care plenul reunit ar trebui sa-l dea in prima sedinta de dupa Paste.

Un proiect propus de deputatul PSD Ciprian Nica, care a venit cu o noua interpretare asupra prevederilor legii in privinta angajarii rudelor in birourile parlamentare, a primit aviz din partea senatorilor din Comisia Juridica. Votul de marti este, insa, unul consultativ si decizia finala apartine plenului reunit.

Ce propune, de fapt, deputatul PSD? Proiectul de modificare a legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate interzice demnitarilor declarati incompatibili sa ocupe pentru trei ani functia care le-a adus incompatibilitatea, insa le permite sa ocupe alte functii publice.

In prezent, legea precizeaza ca persoana care a ocupat o functie eligibila nu mai poate ocupa aceeasi functie sau orice demnitate pentru o perioada de trei ani de zile, de la incetarea mandatului, daca este declarat incompatibil de catre ANI.

Deputatul social-democrat reformuleaza legea si scrie ca daca persoana a ocupat functia de primar, de viceprimar sau de consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii timp de trei ani de la incetarea mandatului. Cum in proiect se mentioneaza doar aceste trei functii, inseamna ca acea persoana poate ocupa, de exemplu, o functie de presedinte de consiliu judetean.

Si Cristiana Anghel, deputat ALDE, a venit cu o propunere identica, insa Comisia Juridica a amanat votul pe proiectul sau peste doua saptamani.

Cum mai incearca parlamentarii sa scape de ANI - proiect legislativ

Ioana Lazar, director general in ANI, atrage atentia pe o retea sociala ca aceasta modificare votata astazi "va permite categoriilor de functii alese 'rotirea' pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilitati ramase definitive prin decizii ale instantelor de judecata".

"Astazi la Comisia Juridica din cadrul Senatului a fost votata modificarea art.25 alin.2 privind sintagma 'aceiasi functie' mult dezbatuta de-a lungul anilor si subiect al unor dezbateri politice ample. Practic aceasta modificare va permite categoriilor de functii alese 'rotirea' pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilitati ramase definitive prin decizii ale instantelor de judecata. Inclusiv cei cu averi nejustificate dovedite vor putea fi alesi in alte functii elective.

Politicienii propun o restrangere a legii incompatibilitatii: Presedintele ANI reactioneaza

Am explicat in cadrul comisiei problemele care sunt generate din perspectiva aplicarii legii, al angajamentelor asumate de Romania prin MCV si nu in ultimul rand faptul ca exista o decizie a Curtii Constiutionale care valideaza aceasta prevedere legala asa cum este aplicata acum. Din pacate nici macar aceste argumente nu au convins membrii comisiei. Raportul va fi trimis la plen pentru vot", noteaza pe Facebook Ioana Lazar.

Nu este prima oara cand parlamentarii vor sa modifice legea ANI. De-a lungul timpului, senatorii si deputatii au vrut de mai multe ori sa modifice legea, astfel incat cei vizati de ANI sa nu mai poata ocupa "aceeasi functie" din cadrul institutiei timp de trei ani. Astfel, daca proiectele deveneau lege, un primar gasit incompatibil avea restrictie doar la aceasta functie, dar ar fi putut exercita alte demnitati, precum cele de deputat, senator sau parlamentar european.

Curtea Constitutionala a transat, insa, aceasta chestiune la finalul lui 2014. CCR a decis ca un demnitar declarat incompatibil nu poate exercita nicio alta functie.

Decizia CCR nu i-a oprit totusi pe parlamentari. La initiativa social-democratilor Gabriela Vranceanu Firea si Darius Valcov, Parlamentul a modificat legea administratiei publice la inceputul lunii martie, astfel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene sa-si poata delega atributiile catre un numar mare de angajati din cadrul institutiei.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#modificare lege ANI, #modificare ANI lege incompatibili , #ANI