Cine este procurorul care a rezolvat oribila crimă de la Arad. În 45 de ani de carieră n-a avut niciun dosar cu autor necunoscut

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 21:30
49716 citiri
Cine este procurorul care a rezolvat oribila crimă de la Arad. În 45 de ani de carieră n-a avut niciun dosar cu autor necunoscut
Procurorul Pavel Palcu, magistratul sub coordonarea căruia criminalul de la Arad a fost prins în timp record FOTO

72 de ore au durat cercetările care a dus la descoperirea în timp record a criminalului care a curmat viața fetiței de 4 ani din Arad.

O anchetă deosebit de dificilă având în vedere detaliile terifiante ale cazului: cadavrul de copil, parțial devorat de animale, parțial incendiat, aruncat pe un câmp de la periferia unui mare oraș, fără martori, fără camere de supraveghere, fără pârghii de care să te poți agăța.

Ancheta în acest caz a fost coordonată de Pavel Palcu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, un magistrat cu o experiență de 45 de ani, perioadă în care a avut mii de dosare, niciunul rămas fără autor necunoscut.

În plus, niciunul dintre rechizitoriile întocmite de procurorul Palcu nu a fost returnat de instanță la Parchet pe motiv de ”inadvertențe, iregularității” în probatoriu așa cum se întâmplă în mod frecvent în alte situații.

Modul în care a fost concepută și coordonată ancheta în cazul Antoniei, fetița ucisă de tatăl vitreg, este un caz școală care ar trebui să facă parte din manualele studenților la drept, spun criminaliștii care au făcut parte din echipa procurorului Palcu, o parte dintre ei experți ai Institutului Național de Criminalistică.

Deloc cunoscut la nivel național, procurorul criminalist Pavel Palcu este o somitate respectată în vestul țării. A intrat în magistratură în anul 1980, la doar 22 de ani, fiind cel mai tânăr procuror la acel moment din România. În prezent este doctor în criminalistică, lucrarea de doctorat realizând-o la Facultatea de Drept din cadrul Univeristății Babeș-Bolyai din Cluj, sub coordonarea profesorilor Matei Basarab și Ion Mircea, autorități de necontestat în domeniul dreptului penal.

”Eu mi-am dat doctoratul pe bune, la Cluj. Numai pe cazurile mele este construită teza de doctorat”, a explicat pentru Ziare.com procurorul Pavel Palcu.

Paralel cu activitatea de procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Pavel Palcu este și profesor universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Le predă viitorilor magistrați cursul de criminalistică, fără să se rezume doar la expunerea cazurilor în sala de curs. În anul 2019, împreună cu studenții săi, profesorul Pavel Palcu a reconstituit în premieră națională crima săvârșită în luna martie a aceluiaș an, în orașul Lipova.

„Am procedat la refacerea artificială a evenimentului petrecut în luna martie anul curent, când inculpatul și-a omorât fratele geamăn. Am reconstituit în întregime faptele şi împrejurările mai ales că trebuia să verificăm atât declarația inculpatului, cât și declarația unui martor ocular. În final inculpatul a recunoscut fapta, a dat relații concrete, iar în ceea ce priveşte calificarea juridică, va fi schimbată din omor calificat, în omor cu agravantă, prevăzută de articolul 77 litera h, disputa dintre cei doi fiind în legătură cu averea. Ca de obicei, am avut studenții Facultăţii de Ştiinţe Juridice pe post de martori asistenți, martori asistenţi calificați, care trebuie să vegheze la respectarea Codului de Procedură Penală”, a declarat conf. univ. dr. Pavel Palcu, procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru arad24.net.

Magistratul arădean este autorul unor lucrări de specialitate în care expune în detaliu secretele meseriei de criminalist, dar și tehnici de profiling: ”Ancheta penală în vederea identificării și soluționării disimulărilor în investigarea criminalistică”, cursul ”Tactica cercetării la fața locului”, ”Criminalistică – tehnici şi procedee de investigare penală”, etc.

În ceea ce privește cariera de procuror criminalist, Pavel Palcu a soluționat cazuri notorii printre care dosarul ”plasa cu oase” descoperită într-o pădure din Gurahonț. În urma anchetei s-a stabilit că rămășițele umane aparțin unui fugar condamnat la închisoare după ce a împuşcat un pădurar, dosarul morții lui Dan Ristin, patron al unei echipe de fotbal, găsit decedat în râul Mureș, crima săvârșită de un fost învățător, în comuna Cuvin, dosarul fostului jandarm din Arad care și-a ucis fratele geamăn din cauza unui litigiu provocat de o moștenire etc. Absolut toate cazurile de omor sau tentativă de omor care au trecut prin mâinile procurorului Palcu s-au finalizat cu identificarea autorului și condamnarea lui.

În fața procurorului Pavel Palcu, Florin Beniamin Crișan, principalul suspect al ororii de la Arad, nu a avut nicio șansă să ascundă crima. A mințit și încă minte, a încercat să conducă anchetatorii pe căi greșite, a încercat să înduplece invocând tot felul de scuze (rămas singur acasă cu doi copii, dintre care unul cu nevoi speciale), a insistat că moartea a fost accidentală, însă probele reliefate de medicul legist nu au putut fi combătute de tânărul de 23 de ani. În cele din urmă, la primele ore ale dimineții de marți, Crișan și-a recunoscut fapta, a fost reținut și ulterior arestat preventiv.

În anchetarea crimei, procurorul Palcu a avut curajul să expună public informații detaliate despre cercetarea la fața locului, despre probele descoperite și mai ales a dat publicității portretul copilei ucise și neidentificate. Imagini greu de privit, dar care au dus la depistarea autorului în doar câteva ore. A fost gestul extrem de curajos al anchetatorilor, atipic în astfel de situații când presa este ținută la distanță, dar care a dat rezultate imediate.

Urmează ca procurorul de caz Pavel Palcu să întocmească rechizitoriul și să-l prezinte instanței penale a Tribunalului Arad.

Condamnatul riscă închisoare pe viață. Chiar dacă nu este vorba despre un omor calificat (cu premeditare), fapta este deosebit de gravă, victima fiind un copil fără posibilitate de apărare. În plus, la acuzația de omor se vor adăuga alte două capete de acuzare: profanare de cadavre și violență în familie. Procurorii vor cere cu siguranță pedeapsa maximă, dar instanța este cea care decide.

Citește și:
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
Parlamentul României își reia activitatea în prima sesiune din 2023 miercuri, 1 februarie. Coaliția de guvernare are pe masa priorităților mai multe proiecte pentru respectarea termenelor...
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidul Forţa Dreptei este deschis colaborării cu "formaţiunile politice de centru-dreapta, democratice, euro-atlantice", este într-un "permanent dialog" cu USR şi PMP şi este posibilă o...