Reuters: ANI reclama presiunile politice - UE nu le va vedea cu ochi buni

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 20:34
3563 citiri
Reuters: ANI reclama presiunile politice - UE nu le va vedea cu ochi buni

Presiunile politice pe care le reclama Agentia Nationala de Integritate au ajuns si in atentia presei straine.

O agentie romaneasca anticoruptie, ANI, sustine ca alianta de stanga care se afla la guvernare incearca sa exercite presiuni, astfel incat institutia sa renunte la investigarea unor personalitati de rang inalt din administratie inainte de alegerile parlamentare de pe 9 decembrie, scrie Reuters.

Presedintele ANI, Horia Georgescu, le-a declarat jurnalistilor ca politicienii incearca sa intimideze agentia, dupa ce saptamana trecuta a anuntat ca trei ministri si secretarul general al Guvernului la acea vreme sunt investigati pentru posibile conflicte de interese.

"Presiunile politice pe care le-am vazut recent sunt cele mai agresive de la infiintarea ANI. Acestea vizeaza descurajarea si intimidarea anchetelor pe care agentia le are in desfasurare", a spus Georgescu pentru agentia de presa britanica.

Jurnalistii mentioneaza ca ANI, infiintata in urma cu cinci ani odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, este laudata de Bruxelles, insa este incomoda pentru politicienii romani.

In actuala legislatura, ANI a descoperit 42 de alesi aflati in conflict de interese sau care acumulasera averi de origini suspecte.

Vineri, dupa ce ANI a anuntat ca cei patru demnitari (ministri Ovidiu Silaghi, Liviu Pop, Eduard Hellvig si secretarul general al Guvernului, Dan Mihalache - n.red.) sunt in conflict de interese, unii politicieni au acuzat ca agentia vrea sa interfereze cu alegerile si ca deciziile ei sunt motivate politic, adauga Reuters.

Jurnalistii scriu ca premierul Ponta l-a demis pe secretarul general adjunct al Guvernului si le-a solicitat celor trei ministri sa ofere explicatii pentru acuzatiile ANI. Anterior, prim-ministrul a mai demis doi ministri cu probleme similare.

Reuters aminteste, totodata, ca anchetele ANI au dus la demiteri si din guvernele anterioare de centru-dreapta, percepute de multi romani ca fiind corupte.

In vara, oficialii europeni si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu statul de drept din Romania, iar intimidarile ANI nu vor fi privite cu ochi buni de Bruxelles. Agentia de presa subliniaza si ca UE tine sub monitorizare speciala sistemul de justitie din Romania, formulamd critici dure fata de incapacitatea de a elimina coruptia la scara larga.

In ultimii sapte ani, procurorii DNA au trimis in judecata 23 de alesi si 15 ministri si adjuncti. Conform lui Horia Georgescu, coruptia depaseste adesea liniile dintre partide.

Rapoartele ANI sugereaza ca administratii locale distribuie contracte si fonduri publice intre partide, iar responsabilii care gestioneaza fondurile de la UE au, de obicei, rude printre candidatii la contracte.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com