Seful ANI, despre tertipuri anti-revocare si legea pentru incompatibili - Interviu

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 07:53
4110 citiri
Seful ANI, despre tertipuri anti-revocare si legea pentru incompatibili - Interviu

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, spune ca Parlamentul a intarziat incetarea mandatelor pentru o serie de parlamentari care raman in functii mult timp dupa ce au fost declarati incompatibili.

Georgescu a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, si despre faptul ca deputatul PSD Florin Paslaru a tergiversat pierderea mandatului prin "tertipuri", desi are decizie de incompatibilitate, iar Camera Deputatilor i-a acceptat argumentele.

Florin Paslaru explica de ce nu a fost demis, asemenea lui Andon: Am contestat decizia ANI

In opinia lui Georgescu, neaplicarea imediata a unor decizii definitive in Justitie privind incompatibilitatea nu va trece neobservata in raportul MCV al Comisiei Europene.

Citeste interviul acordat Ziare.com de Horia Georgescu:

Cum comentati faptul ca, desi atat Sergiu Andon cat si Florin Paslaru au fost declarati incompatibili, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a constatat doar incetarea mandatului primului?

In situatia domnului Andon lucrurile sunt foarte clare, sper intr-un vot cat mai rapid pentru incetarea mandatului. Domnul Paslaru a ridicat o exceptie, ca raportul nu i-a fost trimis. ANI a trimis acest raport si a respectat toate procedurile. Sunt folosite diverse tertipuri din partea domnului Paslaru pentru amanarea unei decizii.

Asteptam raportul Comisiei Juridice pentru a clarifica situatia.

Ce veti face dupa ce il veti primi?

Vom formula un punct de vedere si vom continua demersurile pentru aplicarea legii.

Va asteptati ca un alt parlamentar declarat incompatibil, Mircea Diaconu, sa-si piarda automat mandatul?

Sunt 3 luni de zile de cand sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a ramas definitiva si irevocabila. Trebuie luate masuri ca acesta sa fie revocat cat mai rapid.

Solicitarea noastra adresata presedintelui Senatului e o revenire la adresa formulata acum 3 luni. Nu am primit niciun raspuns.

E posibila o situatie in care domnul Paslaru, spre exemplu, isi poate termina mandatul, in ciuda faptului ca e in conflict de interese?

Domnul Paslaru a utilizat tot felul de tertipuri, din pacate argumentele sale au fost luate in calcul de Camera Deputatilor.

Cred ca isi va termina mandatul.

E o situatie in care se vede slabiciunea legislatiei in aplicarea sanctiunilor pentru conflict de interese, desi in situatia incompatibilitatilor lucrurile sunt foarte clare.

Ce credeti despre faptul ca trec atat de multe luni de cand politicienii respectivi au primit deciziile definitive, iar ei inca nu si-au pierdut mandatele, ci au continuat sa voteze in Parlament si sa primeasca salarii?

E o situatie care afecteaza eficienta sistemului sanctionator si, direct, progresele in ce priveste raportul pe justitie al Comisiei Europene. E un semnal politic eronat sa nu aplici legea, deciziile ICCJ nu pot fi subiect de discutie.

Acum cateva luni Parlamentul si-a asumat Strategia Nationala Anticoruptie, impreuna cu o declaratie politica foarte curajoasa care trebuie transformata in fapte.

Ar trebui sa existe un termen clar la care sa inceteze mandatele parlamentarilor aflati in asemenea situatie?

Deciziile ICCJ TREBUIE aplicate de indata, poate ar trebui introdus un termen foarte clar.

Va asteptati ca aceste probleme sa ocupe un loc important in raportul pe justitie?

Au fost mentionate si in precedentul raport si, cu siguranta, modalitatile de solutionare sunt privite cu atentie de Comisia Europeana, e unul din cele mai importante lucruri in raportul MCV.

Cui reprosati situatia?

Nu reprosez nimic, nimanui. E responsabilitatea Parlamentului, si-a asumat o declaratie si trebuie sa actioneze ca atare. Instrumentele noastre sunt limitate, fiecare are competentele sale si trebuie sa-si asume deciziile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Horia Georgescu incompatibili, #Horia Georgescu ANI incetare mandate , #ANI